AJANKOHTAISTA

Syyskuun uutiskirjeitä 2021

EuChemS Brussels News Updates, September 2021

EuChemS Newsletter Chemistry In Europe-2021-3

NEWSLETTER       Editorial Slavica Ražić Chair of EuChemS Division of Analytical Chemistry and member of the EuChemS Executive Board  Péter G. Szalay Chair of EuChemS Division of Computational and Theoretical Chemistry and member of the EuChemS...

Elokuun uutiskirjeitä 2021

EuChemS Brussels News Updates, August 2021                       On 8 July 2021, ECHA integrated 8 new chemical substances to its Candidate List. The list contains substances of high concern that may harm humans...

KEMIAN SEURAT

Finnish Chemical Societies

Kemian Seurojen palkinto 2021 on myönnetty professori Mikko Ritalalle Kemian tunnustuksena suurista ansioistanne epäorgaanisen materiaalikemian, erityisesti ohutkalvojen ja nanomateriaalien tutkimuksessa sekä ansioistanne kemian seurojen toiminnassa.

Palkinto luovutettiin Mikko Ritalalle Kemian Päivillä verkkotapahtumassa 28.4.2021.

Mikko Ritala © Teija Armanto

Kemian Päivien Säätiön hallitus on myöntänyt vuoden 2021 Kemian Seurojen palkinnon professori Mikko Ritalalle Helsingin yliopistosta. Professori Ritala on Suomen eturivin kemian tutkijoita, jolla on 30 vuoden kokemus ohutkalvojen ja nanomateriaalien kemian tutkimuksesta. Hän on erityisesti keskittynyt atomikerroskasvatuksen (ALD) kemian tutkimukseen ja on sillä alalla maailman johtavia tutkijoita.

Uuden kemian ja ALD-prosessien kehittäjänä hän on yksi maailman johtavista tutkijoista. Hänen julkaisutuotantonsa käsittää yli 500 alkuperäisjulkaisua, jotka ovat keränneet niin runsaasti viittauksia, että hän kuuluu Web of Sciencen nimeämään ”Highly Cited Scientistien” joukkoon.

Ritalan ryhmässä on tehty lukuisia atomikerroskasvatuksen alan peruslöydöksiä ja niistä on tehty paitsi tieteellisiä julkaisuja myös kymmenittäin patentteja. Ritala johtaa HelsinkiALD tutkimusryhmää sekä ALD Center Finland -tutkimusinfrastruktuuria, joka on juuri valittu kansalliseksi infrastruktuuriksi. Ritala on vastaanottanut aiemminkin huomattavia kotimaisia ja ulkomaisia palkintoja.

Kemian Seurojen palkinto myönnetään vuorotellen yliopistojen ja teollisuuden edustajille. Yliopistojen edustajia palkittaessa kiinnitetään huomiota myös palkittavan ansioihin kemian seurojen toiminnassa. Professori Ritala on erittäin ansioitunut myös tällä saralla toimittuaan pitkään Suomen Kemian Seuran ja Suomalaisten Kemistien Seuran hallituksissa.

Kemian Seurojen palkinto on taiteilija Pirkko Nukarin pronssiveistos Varpuspöllö. Pirkko Nukari on osallistunut moniin näyttelyihin, viimeaikaisista näyttelyistä mainittakoon Tasavallan presidentin kutsunäyttely Kultarannassa 2013.


Lisätietoja:

Kemian Päivien 2021 tiedotus
Heleena Karrus
heleena.karrus@kemianseura.fi
010 4256 302

Mikko Ritala
mikko.ritala@helsinki.fi
050 432 4945