AJANKOHTAISTA

ECCE/ECAB 2021 – Engineering the Future – virtual

ECCE13 & ECAB6: ENGINEERING THE FUTURE – VIRTUALLY! Chemical engineering, biotechnology and bioprocessing are more important than ever to meet current challenges thus as climate change, circular economy or pharmaceutical production. To enable an international...

EFCE E-Newsletter 1/2021, February 2021

EFCE E-Newsletter 1/2021, February 2021

Helmikuun uutiskirjeitä 2021

EuChemS Brussels News Updates, February 2021

EFCE Early Career Engineers’ Forum 22 April 2021

EFCE has decided to organize an online EFCE Forum event on 22 April 2021. The EFCE Early Career Engineers’ Forum will feature networking opportunities as well as best practice exchange on activities targeting engineers at the start of their careers. The EFCE Early...

KEMIAN SEURAT

Finnish Chemical Societies

Ilmoittautuminen ja blogi Keskiviikon ohjelma Torstain ohjelma

Ilmoittautuminen

 

Kemian ja bioalan ChemBio Finland 2019 -tapahtumassa ensi keväänä on Kemian Päivien -luentojen lisäksi Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlaseminaari, jossa puhuvat kemian nobelistit Ada E. Younath, Sir J. Fraser Stoddart ja K. Barry Sharpless.

ChemBio Finland tarjoaa alan ammattilaisille joka toinen vuosi kohtaamispaikan, jossa tietojen päivittämisen lisäksi verkostoidutaan ja tutustutaan laajan näyttelyn tuoteuutuuksiin. ChemBio Finland -tapahtuma järjestetään keskiviikosta torstaihin 27. – 28.3.2019 Messukeskuksessa Helsingissä.

Kemian Päivien teemoja ovat kiertotalous, ympäristökemia, elintarvikekemia, energia, kemian opetus, analytiikka, radiolääkeainekemia, laskennallinen kemia ja turvallisuus.


Blogi


Nobelistit kylässä

Kun Suomalaisten kemistien seuran 100 vuotisjuhlavuotta lähdettiin suunnittelemaan, juolahti mieleemme, että tarvitsemme myös puhtaasti tieteellistä ohjelmaa vuoden varrelle. Jo samaisessa kokouksessa lyötiin lukkoon, että paikalle kutsutaan korkean profiilin tieteilijöitä, ja sopiva ajankohtakin oli helppo valita; Kemian päivät 2019. Nälkä kasvoi syödessä ja totesimme lähes heti, että eihän kemian päiville ole asiaa, ellei ole nobelia taskussa. Kun kevättalvella 2018 aloitimme kutsujen lähettämisen, niin saimme heti ensimmäisiin tiedusteluihin alustavan myöntäviä vastauksia. Ihmisten, eritoten huipputieteentekijöiden, kalenterit kuitenkin elävät, joten myöhempiä peruuntumisiakin tuli. Iloista oli kuitenkin se, että kaikki nobelistit, joihin ajan mittaan olimme yhteydessä, olivat erittäin kiinnostuneita tulemaan juhlistamaan pienen maan kemistiseuran 100 vuotista taivalta. Kaikkea mielenkiintoista kuitenkin tapahtui matkan varrella ja puhujalista päivittyi lähes viikon välein. Lopulta saimme kasaan aivan mahtavan tiimin: Ada Yonath, K. Barry Sharpless ja sir. Fraser Stoddart. He edustavat kattavaa otosta eri kemian aloilta ja täten tarjoavatkin varmasti jotakin jokaiselle yleisössä.

Vähitellen alkoi myös itää ajatus siitä, että emme päästä vieraitamme aivan niin helpolla, että he saisivat puhua vain omasta tieteestään. Päätimme järjestää paneelin, jossa pitkän tieteellisen uran tehneet ihmiset voisivat hieman evästää meitä kohti tulevaisuutta. Paneelin aiheeksi laitettiin haastavasti ”Towards the future”. Itseäni on aina kiehtonut äärettömästi se, että heidän edustamissaan huippuyliopistoissa professorit kantavat erittäin suurta vastuuta myös tiedepolitiikan ja tieteen tekemisen yleisten lainalaisuuksien opettamisesta omille oppilailleen. He eivät kasvata tutkijoitaan vain hyviksi kemisteiksi, vaan myös todellisiksi tieteentekijöiksi. Olen aivan varma, että saamme heiltä paljon näkemyksiä siihen mihin tiede on menossa ja siihen millainen rooli yhteiskunnalla tulisi olla tieteen tukijana.

Tieteellisten seminaarien osalta maltan tuskin odottaa, että pääsemme kuulemaan tarinoita molekyylibiologian keskeisen dogman (“DNA makes RNA and RNA makes protein”) tarkasta selvittämistyöstä, jossa Ada Yonathilla on ollut hyvin keskeinen rooli. On hienoa, että juuri kemisti (röntgenkristallografi) on antanut välttämättömät työkalut biologeille proteiinisynteesien yksityiskohtien selvittämiseksi. Tällä työllä on myös ollut merkittävä rooli uusien antibioottien kehittämisessä. Esitelmän otsikkona prof. Yonathilla on ”The ribosome – a connection between the far past and the near future”.

Pääsemme myös kuulemaan tarinaa supramolekulaarisen kemian hienouksista. Kuulemme varmasti siitä, kuinka voimme rakentaa molekyylikoon moottoreita ja ohjata niiden liikettä. Jos jollekulle ei ole vielä tuttuja rotaksaanit, katenaanit ja borromean renkaat, tämän esityksen jälkeen jokainen tuntee paloa tutustua niihin tarkemmin. Olen varma, että esitys laittaa monella mielikuvituksen liikkeelle siitä, mitä kaikkea uutta kivaa voimmekaan tehdä molekyyleillä tulevaisuudessa. Uskon siis, että Fraser Stoddart ei jätä ketään kylmäksi. Hänen seminaarin otsikko on ”Engines Through the Ages”.

Myös suuri persoona K. Barry Sharpless saa usein yleisön mietteliääksi. Häneltä on nähty erinäisiä mielenkiintoisia tapoja esittää tuloksiaan ja tiedettään. Jo itse otsikkokin ”The next hundred years” on kysymyksiä herättävä. Yleisö saa varmasti kovan kattauksen asymmetrisen synteesin perustyökaluista, epoksidoinneista ja dihydroksyloinneista, jotka kantavat kehittäjänsä nimeä. On myös odotettavissa, että monelle tutun click-kemian saloja avataan meille hieman tarkemmin. Toisaalta tiedossa voi olla mitä tahansa, sillä kyseisellä herralla on käsittämättömän laaja tieteellinen tuotanto ja uskomaton mielikuvitus. En lähde edes arvailemaan tarkemmin mistä hän puhuu. Vain yhdestä asiasta voi olla varma; Mielenkiintoista se tulee olemaan.

Meidän vieraista voisi kirjoitella helposti loputtomiin saakka, mutta siihen en kuitenkaan ryhdy, sillä onneksi odottavan aika ei tällä kertaa ole pitkä. Enää muutama hassu päivä ja saamme kuulla tämän kaiken heidän suustaan. Nyt vain kaikki sankoin joukoin paikalle ja rohkeasti esittämään kysymyksiä heille. Harvoin saa tilaisuuden yhdellä kertaa päästä kuulemaan kolmen nobelistin mietteitä!

Pekka M Joensuu
Suomalaisten kemistien seura
Hallituksen pj


Uutta energiaa

Maailmankuulu professori Daniel Nocera tulee Harvardin yliopistosta Suomeen pitämään keynote -esityksen Suomen Akatemian energiaseminaarissa. Uusi energia -akatemiaohjelmaan sisältyy lukuisia energiahankkeita ja siten on saatu aikaan kriittinen massa kutsua maailman huippu Suomeen.

Energia on kaikille tärkeä aihe. Kun vähän miettii, löytää jo omasta elämästään monta lähestymiskulmaa energiaan. Yhteisesti tavoitellaan edullisia, luotettavia ja uudenaikaisia energiapalveluita kaikille. Näitä odotellessa pyritään kohti uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta. Samalla tarvitaan energiajärjestelmiä, joustavia rakenteita ja energian varastointia. Kaikille on selvää, että auringon säteily tuo energiaa maapallolle. Meidän tehtävä on hyödyntää tämä energia parhaimmilla tavoilla.

Suomen Akatemian Uusi energia -akatemiaohjelmassa on hankkeita, jotka vastaavat näihin toiveisiin ja kysymyksiin monella tavoin. Hankkeet esittelevät tuloksiaan seminaarisalin postereissa. On tutkittu energiapalveluita, solutehtaita, vesivirtoja, energiajärjestelmän hajauttamista, energiavalintoja, kysynnän joustoa, aurinkokyläkonseptia, biojalostamoita, lämmitystä ja jäähdytystä ja paljon muuta, mikä selviää postereista.

Professori Noceran varmasti erittäin mielenkiintoinen esitys kertoo, miten auringonvalosta, ilmasta ja vedestä tehdään polttoaineita ja ruokaa. Kahdessa muussa esityksessä tullaan ensin lähemmäksi nykyisyyttä ja sitten tulevaisuuden tarpeita. Professori Sanna Syri analysoi Suomen energiajärjestelmää ja teollisuusneuvos Timo Ritakallio kertoo puhtaiden energiateknologioiden tarpeesta.

Asumisen kestävät energiaratkaisut

Asuminen koskettaa kaikkia kuten energiakin. Lasketaan, että asumisesta tulee noin 40 % koko Suomen energiankulutuksesta. Asukkaiden ja asumismuotojen kirjo lisääntyy koko ajan. Tilanteita ja valintoja on siis moneksi ja on syytä tarkastella asumisen kestäviä energiaratkaisuja. Professori Peter Lund pyrkii seminaarissa selvittämään tätä asiaa asiantuntijapaneelin avulla.

Suurin vaikutus lienee ihmisten toiminnalla. Kuulemme varmasti kuluttajille suunnatuista vaihtoehdoista, nykyteknologian mahdollisuuksista ja tulevaisuuden näkymistä. Meitähän mietityttää, miten voimme pienentää hiilijalanjälkeämme asumisessa.
Asiasta pääsee perille kuuntelemalla panelisteja, joita ovat toimitusjohtaja Miimu Airaksinen Suomen rakennusinsinöörien liitosta, erikoistutkija Hanna-Liisa Kangas Suomen ympäristökeskuksesta, kestävyysasiantuntija Jyri Nieminen Sweko Finlandista, johtaja Juha Kostiainen YIT:stä ja projektijohtaja Karoliina Auvinen Aalto-yliopistosta.

Olkaa hyvä, teillä on mahdollisuus päästä omiin keskusteluihin ohjelman tutkijoiden kanssa sekä luultavasti se onnistuu myös professori Noceran kanssa.
Tervetuloa myös Suomen Akatemian standille (2d)!

Saila Seppo
Suomen Akatemia


Osallistu ChemBio Finland 2019 -tapahtuman iltatilaisuuteen

Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlan kunniaksi Chembio Finland-tapahtuman yhteydessä, Plaza-lavalla, järjestetään kaikille avoin Get together –iltatilaisuus 27.3.2019 klo 17–19.00.

Iltatilaisuudessa jaetaan Suomen Messusäätiön BioFinland-palkinto ja Kemian hyväksi -palkinto, Kemian Seurojen palkinto sekä Suomalaisten Kemistien Seuran Kiertotalousinnovaatio-palkinto.

Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlaseminaarin pääpuhujat kemian nobelistit Ada E. Yonath, K Barry Sharpless sekä Sir J. Fraser Stoddart osallistuvat iltatilaisuuteen, joka on avoin ja maksuton kaikille ChemBio Finland -tapahtuman kävijöille. 


Kemia kiertotalouden ajurina

Kiertotalous on tie nykyistä kestävämpään kehitykseen ja suuri taloudellinen mahdollisuus. Kiertotaloudessa resurssien käyttö ei noudata perinteisiä ”tuota, käytä, hävitä” polkuja, vaan sen sijaan ne pidetään kestävästi käytössä mahdollisimman pitkään. Jätteet ja sivuvirrat nähdään tärkeinä raaka-aineiden lähteinä.

Kemian osaajilla on tärkeä rooli kiertotalouden rakentamisessa. Molekyylitason tarkastelua tarvitaan, jotta nähdään missä arvokkaat molekyylit ovat ja miten ne saadaan turvallisesti kiertoon. Tavoitteita on asetettu niin sääntelyn kautta kuin yritysten ja brändien lupauksina. Esimerkiksi EU-lainsäädäntö määrää, että yhdyskuntajätteestä on kierrätettävä puolet v. 2020 mennessä ja muovipakkausjätteestä niin ikään puolet viimeistään v. 2025. Tämä edellyttää sekä keräyksen että jalostusteknologioiden kehittämistä.  Aidossa kiertotaloudessa jäte- ja sivuvirtoja ei käytetä vain alemman arvon tuotteiden valmistukseen vaan ne korvaavat neitseellisiä raaka-aineita.

Kiertotalouden kemiaa ChemBio-tapahtumassa Messukeskuksessa

Perinteisesti kemistit ovat keskittyneet erityisesti aineiden synteesiin ja analyysiin. Kiertotalouden kemia tuo palettiin mukaan aineiden osasiksi purkamisen molekyylitasolla. Mielenkiintoista on, että kiertotalous koskee sekä uusiutuvia, fossiilisia että mineraalisia aineita ja että erilaisten aineiden kierrot kytkeytyvät toisiinsa. Kiertotalous uudistaa niin tutkimusta, tuotantoa, kulutus- ja bisnesmalleja kuin sääntelyä.

Kiinnostuitko? Tule kuulemaan aiheesta lisää ja keskustelemaan ChemBio-tapahtumassa 27. maaliskuuta järjestettävään maksuttomaan englanninkieliseen seminaariin ”Kemia kiertotalouden ajurina”. Seminaarissa käydään läpi esimerkkejä kiertotalouden kemiasta sekä sen tuomista ympäristöhyödyistä ja lisäarvosta muun muassa veden (Kemira), muovien (RISE, Research Institutes of Sweden) ja mäntyöljyn (Kraton) jalostuksen piiristä.  Huippuasiantuntijat Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta, Itä-Suomen yliopistosta ja Joutsenmerkistä kertovat kiertotalouden haasteista ja mahdollisuuksista myös työturvallisuudessa, kemikaalisääntelyssä, ja tuotemerkintöjen saralla.

https://chembio.messukeskus.com/programmes/?lang=en

Mikä on SusChem FI?

Koska kiertotalouden kehittäminen edellyttää systeemisiä muutoksia yhteiskunnassa, eri toimijoiden välinen yhteistyö nousee entistä tärkeämpään rooliin. VTT:n, Kemianteollisuus ry:n ja Smart Chemistry Parkin aloitteesta Suomeen perustettiin v. 2018 kansallinen kestävän kemian teknologia-alusta SusChem FI. Se on osa eurooppalaista teknologia-alustaa, joka toimii verkostona teollisuudelle, tiede- ja tutkimusmaailmalle ja virkamiehille. SusChem FI:n erityisenä missiona on edesauttaa kiertotalouden ja biotalouden kehittämistä kemian ja bioteknologian innovaatioiden avulla. Seminaarissa kuulet lisää SusChem FI toiminnasta.

http://www.suschem.org/initiatives/ntps/suschem-fi

Maija Pohjakallio
Teknologian tutkimuskeskus, VTT


Chemistry in the Circular Economy

Circular economy is a way to more sustainable development and a great economic opportunity. In a circular economy resources are not used by the traditional” take, make, dispose” paths. Instead, they are kept at their highest utility and value for as long as possible. Waste and side streams are treated  as valuable sources of raw materials.

People and companies with expertise in chemistry have a special role in the development of a more circular society. Molecular approaches are needed to detect valuable molecules and to close the loops safely. A variety of targets has been set via regulation and companies’ commitments. For example, the EU regulation states that half of the municipal waste has to be recycled by 2020 and half of the plastics packaging waste by 2025. There is a great need to further develop both collection of waste and refining technologies. In a real circular economy waste and side streams are used to replace virgin raw materials, and not only for the manufacturing of low value products.

Circular chemistry in the ChemBio event at Messukeskus exhibition and congress centre

Chemists have traditionally focused their activities in the synthesis and analysis of matter. The chemistry of circular economy introduces in the palette the breaking down of matter on a molecular scale. Interesting facts are that circular economy encompasses all materials, no matter whether they are renewable, fossil or mineral, and that the cycles of different types of materials are interlinked. The circular economy renews R&D, production, consumption as well as business models and regulation.

Did you become interested? Come and learn more and join the discussion in the seminar ”Chemistry in the Circular Economy”. The seminar is free of charge and organized in English as a part of the ChemBio event on March 27th. Several case-examples of circular chemistry and its environmental and economic benefits are presented, F.ex. in the areas of water (Kemira), plastics (RISE, Research Institutes of Sweden) and tall oil (Kraton). Top experts from Finnish Safety and Chemicals Agency, University of Eastern Finland and Nordic Swan Ecolabel also highlight the new challenges and opportunities in occupational safety, chemical regulation and product labelling.
https://chembio.messukeskus.com/programmes/?lang=en

What is SusChem FI?

The development of circular economy necessitates systemic changes in the society, and thus partnerships and co-operation between different actors play a crucial role.  In 2018, the Technical Research Centre of Finland VTT, the Chemical Industry Federation of Finland and Smart Chemistry Park, initiated SusChem FI, the Finnish technology platform of sustainable chemistry. It is part of the European technology platform of sustainable chemistry, which acts as a network for industry, academia and research centres and governmental bodies. The special mission of SusChem FI is to promote circular economy and bioeconomy through chemical and biochemical innovations. In the seminar, the operation of SusChem FI is presented.
http://www.suschem.org/initiatives/ntps/suschem-fi

Maija Pohjakallio
Technical Research Centre of Finland, VTT


Hyvät kemian ammattilaiset,

Jo hyvän aikaa on orastavalle keväälle sijoittunut ja Messukeskukseen vakiintuneen ChemBio Finland tapahtuman aika. ChemBio Finland 2019 tarjoaa 27.–28. maaliskuuta Helsingin Messukeskuksessa laajan luento- ja seminaariohjelman sekä kattavan näyttelyn. Osana kemian ja bioteknologian ammattitapahtumaa järjestetään Suomalaisten Kemistien Seuran toimesta Kemian Päivät 2019.

Vuosi 2019 on merkittävä vuosi suomalaisessa kemiassa, sillä vietämme kansallisen kemian 100 vuotisjuhlavuotta. Juhlan kunniaksi Suomalaisten Kemistien Seura on saanut houkutelluksi puhujiksi neljä alan nobelistia ja Kemian Päivät voi näin tarjota loistavan ”Nobelistiseminaarin”. Takuuvarmasti kukaan ei jää kylmäksi tässä arvovaltaisessa seurassa ja mielenkiintoisessa ja mieleenpainuvassa luentotilaisuudessa.

Kemian Päiviä odotetaan innolla, sillä omalle tapahtumalle on selvä tarve. Tehtyjen selvitysten ja kyselyjen mukaan vuodesta toiseen kävijöistä liki 90 % on ollut näkemäänsä, kokemaansa ja näyttelyssä saamaansa informaatioon tyytyväisiä. Tyypillinen messuvieras on ahnas arkipäivän tiedolle, jota voi hyödyntää työssään. Vuoden 2019 Kemian Päivien ohjelma rakentuu perinteisen kaavan mukaisesti – on vakiosessioita ja vaihtuvia teemoja, mutta pääosassa on aina uusi tieto ja informaatio sekä mielipiteenvaihtoa stimuloivat keskustelut. Näyttely on myös Kemian Päivien vakio-osio. Oivallinen paikka ja mahdollisuus vaihtaa näkemyksiä, esittää toiveita ja valmistella tulevia investointeja tai niiden toiveita. Näyttely on niin kiinteä osa Kemian Päivien ohjelmaa, että näyttelyyn osallistumiselle varataan aina riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia päivien aikana. Kolmas ulottuvuus päivien aktiiviselle osallistujalle on kollegojen ja vanhojen ystävien tapaaminen.
Erinomainen mahdollisuus näinä kiireisinä aikoina vaihtaa kuulumisia.

Ensimmäisen päivän ohjelmasta mainittakoon kovasti tapetilla oleva kiertotalous, jossa seminaarin sisältö rakentuu ” Chemistry in the circular economy” teeman ympärille. Lääketieteellisiä tutkimuksia kromatografian avulla avaa varmaankin monelle modernin instrumentaalianalytiikan mahdollisuuksia biolääketieteessä. Ensimmäisen päivän ehdoton kruunu on Suomalaisten Kemistien Seuran 100-v juhlaseminaari nobelistiluennoitsijoineen. Toisen päivän ohjelmassa käytetään tietokoneita kemian arvoitusten ratkomiseen sekä pohditaan kemikalisaation merkitystä ja vaikutuksia ympäristöön.

PLAZA tapahtumatorille kootaan jälleen kaikille makuhermoille maistuva ohjelma. Ohjelmaa riittää niin turvallisuudesta, juhlan jälkeisestä aamusta kuin uusista eväistäkin. Ehkäpä kurkistamme myöskin tulevaisuuden kristallipalloon.

Jo vakiintunen tavan mukaisesti Päivien yhteydessä järjestettävät luennot, seminaarit ja Plaza-tapahtumat ovat kävijöille ilmaisia. Olen vakuuttunut siitä, että tapahtuma tarjoaa jälleen osallistujille uutta ja päivitettyä tietoa sekä mukavia hetkiä ystävien seurassa. Uskon myös, että näytteilleasettelijat saavat kaivattuja asiakaskontakteja. Ohjelmatoimikunnan puolesta toivotan kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi ChemBio Finland Kemian Päivät 2019 – tapahtumaan josta riittää juttua vielä pitkälle päivien jälkeenkin.

Kimmo Peltonen
Kemian Päivien ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja


Nobelistit Kemian Päivillä

Ada E. Yonath on Israelilainen biokemisti ja kristallografian tutkija. Hän toimii professorina Weissmann-instituutissa Israelissa. Professori Yonath tunnetaan parhaiten ribosomien rakenteen selvittämisestä röntgenkristallografiaa käyttäen. Hänelle myönnettiin vuoden 2009 Nobel, yhdessä Venkatraman Ramakrishnanin ja Thomas A. Steitzin kanssa, työstään ribosomien rakenteen ja toiminnan tutkimuksista.

Sir J. Fraser Stoddart on Skotlantilainen kemisti. Hän toimii nykyisin professorina Northwestern yliopistossa Yhdysvalloissa. Hän tutkimuksensa on suuntautunut supramolekulaariseen kemiaan ja nanoteknologiaan. Erityisesti hänet tunnetaan rotaksaanien sekä katenaanien synteesien suunnittelusta ja ominaisuuksien tutkimisesta. Hänelle myönnettiin kemian Nobel 2016 yhdessä Jean-Pierre Sauvagen ja Bernard Feringan kanssa molekyylikoneiden ja moottorien synteesistä ja suunnittelusta.

K. Barry Sharpless on yhdysvaltalainen kemisti, joka toimii professorina Scripps Research Institutessa, Kaliforniassa. Hänet tunnetaan erityisesti stereoselektiivisistä hapetusreaktioista, joista Sharplessille myönnettiin puolet vuoden 2001 Nobel palkinnosta. Toisen puolen jakoivat William S. Knowles ja Ryoji Noyori. Sharplessin kehittämät hapetusreaktiot kantavat kemistipiireissä hänen nimeään: Sharplessin epoksidointi, Sharplesin asymmetrinen dihydroksylointi ja Sharplessin oxyaminointi.