AJANKOHTAISTA

EuChems General Assembly – Berliini, Saksa 24.-25.10.2024

EuChems General Assembly EuChemS:n yleiskokous eli General Assembly järjestettiin 24.-25.10. Berliinissä, Saksassa. Kokouksen agendalla oli perusasiat edellisen vuoden tilinpäätöksen hyväksymisestä ensi vuoden budjettiin. Budjettikeskustelun yhteydessä keskusteltiin...

KPS apurahat 2024

Kemian Päivien Säätiön jatko-opiskeluapurahat 2024 Apurahat on tarkoitettu kemian aloilla yliopistoissa lisensiaatin- ja tohtorintutkintoihin tähtääville opiskelijoille. Kemian Päivien Säätiön apurahat on päätetty myöntää seuraaville 5 henkilölle: DI Susanne Forssell,...

EuChemS Chemistry in Life Sciences Division YIW 2024 – Galway, Ireland 12.–13.7.2024

EuChemS Chemistry in Life Sciences Division - 4th Young Investigator Workshop (YIW 2024) The 4th Young Investigator Workshop of the EuChemS Chemistry in Life Sciences Division was held on 12 and 13 July 2024 in Galway, Ireland...

PCCP:n omistajaseurojen johtokunnan kokous ja 25-vuotisjuhlasymposium – Amsterdam, Hollanti 30.4.–2.5.2024

Vuoden 2024 PCCP:n (Physical Chemistry Chemical Physics) omistajaseurojen johtokunnan (ownership board) vuotuinen kokous pidettiin Amsterdamissa huhti-toukokuun vaihteessa Hollannin edustajan Lene Hviidin järjestämänä. Hviid työskentelee Shellillä, joten...

KEMIAN SEURAT

Finnish Chemical Societies

KEMIAN PÄIVÄT 2019

Helsingin Messukeskus 27.-28.3.2019

Kemian ja bioalan ChemBio Finland 2019 -tapahtumassa ensi keväänä on Kemian Päivien -luentojen lisäksi Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlaseminaari, jossa puhuvat kemian nobelistit Ada E. Younath, Sir J. Fraser Stoddart ja K. Barry Sharpless.

ChemBio Finland tarjoaa alan ammattilaisille joka toinen vuosi kohtaamispaikan, jossa tietojen päivittämisen lisäksi verkostoidutaan ja tutustutaan laajan näyttelyn tuoteuutuuksiin. ChemBio Finland -tapahtuma järjestetään keskiviikosta torstaihin 27. – 28.3.2019 Messukeskuksessa Helsingissä.

Kemian Päivien teemoja ovat kiertotalous, ympäristökemia, elintarvikekemia, energia, kemian opetus, analytiikka, radiolääkeainekemia, laskennallinen kemia ja turvallisuus.

Blogi

j

Pekka M Joensuu

Suomalaisten kemistien seura
Hallituksen pj

Nobelistit kylässä

Kun Suomalaisten kemistien seuran 100 vuotisjuhlavuotta lähdettiin suunnittelemaan, juolahti mieleemme, että tarvitsemme myös puhtaasti tieteellistä ohjelmaa vuoden varrelle. Jo samaisessa kokouksessa lyötiin lukkoon, että paikalle kutsutaan korkean profiilin tieteilijöitä, ja sopiva ajankohtakin oli helppo valita; Kemian päivät 2019. Nälkä kasvoi syödessä ja totesimme lähes heti, että eihän kemian päiville ole asiaa, ellei ole nobelia taskussa. Kun kevättalvella 2018 aloitimme kutsujen lähettämisen, niin saimme heti ensimmäisiin tiedusteluihin alustavan myöntäviä vastauksia. Ihmisten, eritoten huipputieteentekijöiden, kalenterit kuitenkin elävät, joten myöhempiä peruuntumisiakin tuli. Iloista oli kuitenkin se, että kaikki nobelistit, joihin ajan mittaan olimme yhteydessä, olivat erittäin kiinnostuneita tulemaan juhlistamaan pienen maan kemistiseuran 100 vuotista taivalta. Kaikkea mielenkiintoista kuitenkin tapahtui matkan varrella ja puhujalista päivittyi lähes viikon välein. Lopulta saimme kasaan aivan mahtavan tiimin: Ada Yonath, K. Barry Sharpless ja sir. Fraser Stoddart. He edustavat kattavaa otosta eri kemian aloilta ja täten tarjoavatkin varmasti jotakin jokaiselle yleisössä.

Lue koko kirjoitus

Vähitellen alkoi myös itää ajatus siitä, että emme päästä vieraitamme aivan niin helpolla, että he saisivat puhua vain omasta tieteestään. Päätimme järjestää paneelin, jossa pitkän tieteellisen uran tehneet ihmiset voisivat hieman evästää meitä kohti tulevaisuutta. Paneelin aiheeksi laitettiin haastavasti ”Towards the future”. Itseäni on aina kiehtonut äärettömästi se, että heidän edustamissaan huippuyliopistoissa professorit kantavat erittäin suurta vastuuta myös tiedepolitiikan ja tieteen tekemisen yleisten lainalaisuuksien opettamisesta omille oppilailleen. He eivät kasvata tutkijoitaan vain hyviksi kemisteiksi, vaan myös todellisiksi tieteentekijöiksi. Olen aivan varma, että saamme heiltä paljon näkemyksiä siihen mihin tiede on menossa ja siihen millainen rooli yhteiskunnalla tulisi olla tieteen tukijana.

Tieteellisten seminaarien osalta maltan tuskin odottaa, että pääsemme kuulemaan tarinoita molekyylibiologian keskeisen dogman (“DNA makes RNA and RNA makes protein”) tarkasta selvittämistyöstä, jossa Ada Yonathilla on ollut hyvin keskeinen rooli. On hienoa, että juuri kemisti (röntgenkristallografi) on antanut välttämättömät työkalut biologeille proteiinisynteesien yksityiskohtien selvittämiseksi. Tällä työllä on myös ollut merkittävä rooli uusien antibioottien kehittämisessä. Esitelmän otsikkona prof. Yonathilla on ”The ribosome – a connection between the far past and the near future”.

Pääsemme myös kuulemaan tarinaa supramolekulaarisen kemian hienouksista. Kuulemme varmasti siitä, kuinka voimme rakentaa molekyylikoon moottoreita ja ohjata niiden liikettä. Jos jollekulle ei ole vielä tuttuja rotaksaanit, katenaanit ja borromean renkaat, tämän esityksen jälkeen jokainen tuntee paloa tutustua niihin tarkemmin. Olen varma, että esitys laittaa monella mielikuvituksen liikkeelle siitä, mitä kaikkea uutta kivaa voimmekaan tehdä molekyyleillä tulevaisuudessa. Uskon siis, että Fraser Stoddart ei jätä ketään kylmäksi. Hänen seminaarin otsikko on ”Engines Through the Ages”.

Myös suuri persoona K. Barry Sharpless saa usein yleisön mietteliääksi. Häneltä on nähty erinäisiä mielenkiintoisia tapoja esittää tuloksiaan ja tiedettään. Jo itse otsikkokin ”The next hundred years” on kysymyksiä herättävä. Yleisö saa varmasti kovan kattauksen asymmetrisen synteesin perustyökaluista, epoksidoinneista ja dihydroksyloinneista, jotka kantavat kehittäjänsä nimeä. On myös odotettavissa, että monelle tutun click-kemian saloja avataan meille hieman tarkemmin. Toisaalta tiedossa voi olla mitä tahansa, sillä kyseisellä herralla on käsittämättömän laaja tieteellinen tuotanto ja uskomaton mielikuvitus. En lähde edes arvailemaan tarkemmin mistä hän puhuu. Vain yhdestä asiasta voi olla varma; Mielenkiintoista se tulee olemaan.

Meidän vieraista voisi kirjoitella helposti loputtomiin saakka, mutta siihen en kuitenkaan ryhdy, sillä onneksi odottavan aika ei tällä kertaa ole pitkä. Enää muutama hassu päivä ja saamme kuulla tämän kaiken heidän suustaan. Nyt vain kaikki sankoin joukoin paikalle ja rohkeasti esittämään kysymyksiä heille. Harvoin saa tilaisuuden yhdellä kertaa päästä kuulemaan kolmen nobelistin mietteitä!

Pekka M Joensuu
Suomalaisten kemistien seura
Hallituksen pj

j

Saila Seppo

Suomen Akatemia

Uutta energiaa

Maailmankuulu professori Daniel Nocera tulee Harvardin yliopistosta Suomeen pitämään keynote -esityksen Suomen Akatemian energiaseminaarissa. Uusi energia -akatemiaohjelmaan sisältyy lukuisia energiahankkeita ja siten on saatu aikaan kriittinen massa kutsua maailman huippu Suomeen.

LUE KOKO KIRJOITUS

Energia on kaikille tärkeä aihe. Kun vähän miettii, löytää jo omasta elämästään monta lähestymiskulmaa energiaan. Yhteisesti tavoitellaan edullisia, luotettavia ja uudenaikaisia energiapalveluita kaikille. Näitä odotellessa pyritään kohti uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta. Samalla tarvitaan energiajärjestelmiä, joustavia rakenteita ja energian varastointia. Kaikille on selvää, että auringon säteily tuo energiaa maapallolle. Meidän tehtävä on hyödyntää tämä energia parhaimmilla tavoilla.

Suomen Akatemian Uusi energia -akatemiaohjelmassa on hankkeita, jotka vastaavat näihin toiveisiin ja kysymyksiin monella tavoin. Hankkeet esittelevät tuloksiaan seminaarisalin postereissa. On tutkittu energiapalveluita, solutehtaita, vesivirtoja, energiajärjestelmän hajauttamista, energiavalintoja, kysynnän joustoa, aurinkokyläkonseptia, biojalostamoita, lämmitystä ja jäähdytystä ja paljon muuta, mikä selviää postereista.

Professori Noceran varmasti erittäin mielenkiintoinen esitys kertoo, miten auringonvalosta, ilmasta ja vedestä tehdään polttoaineita ja ruokaa. Kahdessa muussa esityksessä tullaan ensin lähemmäksi nykyisyyttä ja sitten tulevaisuuden tarpeita. Professori Sanna Syri analysoi Suomen energiajärjestelmää ja teollisuusneuvos Timo Ritakallio kertoo puhtaiden energiateknologioiden tarpeesta.

Asumisen kestävät energiaratkaisut

Asuminen koskettaa kaikkia kuten energiakin. Lasketaan, että asumisesta tulee noin 40 % koko Suomen energiankulutuksesta. Asukkaiden ja asumismuotojen kirjo lisääntyy koko ajan. Tilanteita ja valintoja on siis moneksi ja on syytä tarkastella asumisen kestäviä energiaratkaisuja. Professori Peter Lund pyrkii seminaarissa selvittämään tätä asiaa asiantuntijapaneelin avulla.

Suurin vaikutus lienee ihmisten toiminnalla. Kuulemme varmasti kuluttajille suunnatuista vaihtoehdoista, nykyteknologian mahdollisuuksista ja tulevaisuuden näkymistä. Meitähän mietityttää, miten voimme pienentää hiilijalanjälkeämme asumisessa.
Asiasta pääsee perille kuuntelemalla panelisteja, joita ovat toimitusjohtaja Miimu Airaksinen Suomen rakennusinsinöörien liitosta, erikoistutkija Hanna-Liisa Kangas Suomen ympäristökeskuksesta, kestävyysasiantuntija Jyri Nieminen Sweko Finlandista, johtaja Juha Kostiainen YIT:stä ja projektijohtaja Karoliina Auvinen Aalto-yliopistosta.

Olkaa hyvä, teillä on mahdollisuus päästä omiin keskusteluihin ohjelman tutkijoiden kanssa sekä luultavasti se onnistuu myös professori Noceran kanssa.
Tervetuloa myös Suomen Akatemian standille (2d)!

Saila Seppo
Suomen Akatemia

j

Kemian Seurat

Osallistu ChemBio Finland 2019 -tapahtuman iltatilaisuuteen

Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlan kunniaksi Chembio Finland-tapahtuman yhteydessä, Plaza-lavalla, järjestetään kaikille avoin Get together –iltatilaisuus 27.3.2019 klo 17–19.00.

Iltatilaisuudessa jaetaan Suomen Messusäätiön BioFinland-palkinto ja Kemian hyväksi -palkinto, Kemian Seurojen palkinto sekä Suomalaisten Kemistien Seuran Kiertotalousinnovaatio-palkinto.

Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlaseminaarin pääpuhujat kemian nobelistit Ada E. YonathK Barry Sharpless sekä Sir J. Fraser Stoddart osallistuvat iltatilaisuuteen, joka on avoin ja maksuton kaikille ChemBio Finland -tapahtuman kävijöille.

j

Maija Pohjakallio

Teknologian tutkimuskeskus, VTT

Kemia kiertotalouden ajurina

Kiertotalous on tie nykyistä kestävämpään kehitykseen ja suuri taloudellinen mahdollisuus. Kiertotaloudessa resurssien käyttö ei noudata perinteisiä ”tuota, käytä, hävitä” polkuja, vaan sen sijaan ne pidetään kestävästi käytössä mahdollisimman pitkään. Jätteet ja sivuvirrat nähdään tärkeinä raaka-aineiden lähteinä.

Kemian osaajilla on tärkeä rooli kiertotalouden rakentamisessa. Molekyylitason tarkastelua tarvitaan, jotta nähdään missä arvokkaat molekyylit ovat ja miten ne saadaan turvallisesti kiertoon. Tavoitteita on asetettu niin sääntelyn kautta kuin yritysten ja brändien lupauksina. Esimerkiksi EU-lainsäädäntö määrää, että yhdyskuntajätteestä on kierrätettävä puolet v. 2020 mennessä ja muovipakkausjätteestä niin ikään puolet viimeistään v. 2025. Tämä edellyttää sekä keräyksen että jalostusteknologioiden kehittämistä.  Aidossa kiertotaloudessa jäte- ja sivuvirtoja ei käytetä vain alemman arvon tuotteiden valmistukseen vaan ne korvaavat neitseellisiä raaka-aineita.

LUE KOKO KIRJOITUS

Kiertotalouden kemiaa ChemBio-tapahtumassa Messukeskuksessa

Perinteisesti kemistit ovat keskittyneet erityisesti aineiden synteesiin ja analyysiin. Kiertotalouden kemia tuo palettiin mukaan aineiden osasiksi purkamisen molekyylitasolla. Mielenkiintoista on, että kiertotalous koskee sekä uusiutuvia, fossiilisia että mineraalisia aineita ja että erilaisten aineiden kierrot kytkeytyvät toisiinsa. Kiertotalous uudistaa niin tutkimusta, tuotantoa, kulutus- ja bisnesmalleja kuin sääntelyä.

Kiinnostuitko? Tule kuulemaan aiheesta lisää ja keskustelemaan ChemBio-tapahtumassa 27. maaliskuuta järjestettävään maksuttomaan englanninkieliseen seminaariin ”Kemia kiertotalouden ajurina”. Seminaarissa käydään läpi esimerkkejä kiertotalouden kemiasta sekä sen tuomista ympäristöhyödyistä ja lisäarvosta muun muassa veden (Kemira), muovien (RISE, Research Institutes of Sweden) ja mäntyöljyn (Kraton) jalostuksen piiristä.  Huippuasiantuntijat Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta, Itä-Suomen yliopistosta ja Joutsenmerkistä kertovat kiertotalouden haasteista ja mahdollisuuksista myös työturvallisuudessa, kemikaalisääntelyssä, ja tuotemerkintöjen saralla.

Mikä on SusChem FI?

Koska kiertotalouden kehittäminen edellyttää systeemisiä muutoksia yhteiskunnassa, eri toimijoiden välinen yhteistyö nousee entistä tärkeämpään rooliin. VTT:n, Kemianteollisuus ry:n ja Smart Chemistry Parkin aloitteesta Suomeen perustettiin v. 2018 kansallinen kestävän kemian teknologia-alusta SusChem FI. Se on osa eurooppalaista teknologia-alustaa, joka toimii verkostona teollisuudelle, tiede- ja tutkimusmaailmalle ja virkamiehille. SusChem FI:n erityisenä missiona on edesauttaa kiertotalouden ja biotalouden kehittämistä kemian ja bioteknologian innovaatioiden avulla. Seminaarissa kuulet lisää SusChem FI toiminnasta.

Maija Pohjakallio
Teknologian tutkimuskeskus, VTT

j

Maija Pohjakallio

Teknologian tutkimuskeskus, VTT

Chemistry in the Circular Economy

Circular economy is a way to more sustainable development and a great economic opportunity. In a circular economy resources are not used by the traditional” take, make, dispose” paths. Instead, they are kept at their highest utility and value for as long as possible. Waste and side streams are treated  as valuable sources of raw materials.

People and companies with expertise in chemistry have a special role in the development of a more circular society. Molecular approaches are needed to detect valuable molecules and to close the loops safely. A variety of targets has been set via regulation and companies’ commitments. For example, the EU regulation states that half of the municipal waste has to be recycled by 2020 and half of the plastics packaging waste by 2025. There is a great need to further develop both collection of waste and refining technologies. In a real circular economy waste and side streams are used to replace virgin raw materials, and not only for the manufacturing of low value products.

LUE KOKO KIRJOITUS

Circular chemistry in the ChemBio event at Messukeskus exhibition and congress centre

Chemists have traditionally focused their activities in the synthesis and analysis of matter. The chemistry of circular economy introduces in the palette the breaking down of matter on a molecular scale. Interesting facts are that circular economy encompasses all materials, no matter whether they are renewable, fossil or mineral, and that the cycles of different types of materials are interlinked. The circular economy renews R&D, production, consumption as well as business models and regulation.

Did you become interested? Come and learn more and join the discussion in the seminar ”Chemistry in the Circular Economy”. The seminar is free of charge and organized in English as a part of the ChemBio event on March 27th. Several case-examples of circular chemistry and its environmental and economic benefits are presented, F.ex. in the areas of water (Kemira), plastics (RISE, Research Institutes of Sweden) and tall oil (Kraton). Top experts from Finnish Safety and Chemicals Agency, University of Eastern Finland and Nordic Swan Ecolabel also highlight the new challenges and opportunities in occupational safety, chemical regulation and product labelling.

What is SusChem FI?

The development of circular economy necessitates systemic changes in the society, and thus partnerships and co-operation between different actors play a crucial role.  In 2018, the Technical Research Centre of Finland VTT, the Chemical Industry Federation of Finland and Smart Chemistry Park, initiated SusChem FI, the Finnish technology platform of sustainable chemistry. It is part of the European technology platform of sustainable chemistry, which acts as a network for industry, academia and research centres and governmental bodies. The special mission of SusChem FI is to promote circular economy and bioeconomy through chemical and biochemical innovations. In the seminar, the operation of SusChem FI is presented.

Maija Pohjakallio
Technical Research Centre of Finland, VTT

j

Kimmo Peltonen

Kemian Päivien ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja

Hyvät kemian ammattilaiset,

Jo hyvän aikaa on orastavalle keväälle sijoittunut ja Messukeskukseen vakiintuneen ChemBio Finland tapahtuman aika. ChemBio Finland 2019 tarjoaa 27.–28. maaliskuuta Helsingin Messukeskuksessa laajan luento- ja seminaariohjelman sekä kattavan näyttelyn. Osana kemian ja bioteknologian ammattitapahtumaa järjestetään Suomalaisten Kemistien Seuran toimesta Kemian Päivät 2019.

Vuosi 2019 on merkittävä vuosi suomalaisessa kemiassa, sillä vietämme kansallisen kemian 100 vuotisjuhlavuotta. Juhlan kunniaksi Suomalaisten Kemistien Seura on saanut houkutelluksi puhujiksi neljä alan nobelistia ja Kemian Päivät voi näin tarjota loistavan ”Nobelistiseminaarin”. Takuuvarmasti kukaan ei jää kylmäksi tässä arvovaltaisessa seurassa ja mielenkiintoisessa ja mieleenpainuvassa luentotilaisuudessa.

LUE KOKO KIRJOITUS

Kemian Päiviä odotetaan innolla, sillä omalle tapahtumalle on selvä tarve. Tehtyjen selvitysten ja kyselyjen mukaan vuodesta toiseen kävijöistä liki 90 % on ollut näkemäänsä, kokemaansa ja näyttelyssä saamaansa informaatioon tyytyväisiä. Tyypillinen messuvieras on ahnas arkipäivän tiedolle, jota voi hyödyntää työssään. Vuoden 2019 Kemian Päivien ohjelma rakentuu perinteisen kaavan mukaisesti – on vakiosessioita ja vaihtuvia teemoja, mutta pääosassa on aina uusi tieto ja informaatio sekä mielipiteenvaihtoa stimuloivat keskustelut. Näyttely on myös Kemian Päivien vakio-osio. Oivallinen paikka ja mahdollisuus vaihtaa näkemyksiä, esittää toiveita ja valmistella tulevia investointeja tai niiden toiveita. Näyttely on niin kiinteä osa Kemian Päivien ohjelmaa, että näyttelyyn osallistumiselle varataan aina riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia päivien aikana. Kolmas ulottuvuus päivien aktiiviselle osallistujalle on kollegojen ja vanhojen ystävien tapaaminen.
Erinomainen mahdollisuus näinä kiireisinä aikoina vaihtaa kuulumisia.

Ensimmäisen päivän ohjelmasta mainittakoon kovasti tapetilla oleva kiertotalous, jossa seminaarin sisältö rakentuu ” Chemistry in the circular economy” teeman ympärille. Lääketieteellisiä tutkimuksia kromatografian avulla avaa varmaankin monelle modernin instrumentaalianalytiikan mahdollisuuksia biolääketieteessä. Ensimmäisen päivän ehdoton kruunu on Suomalaisten Kemistien Seuran 100-v juhlaseminaari nobelistiluennoitsijoineen. Toisen päivän ohjelmassa käytetään tietokoneita kemian arvoitusten ratkomiseen sekä pohditaan kemikalisaation merkitystä ja vaikutuksia ympäristöön.

PLAZA tapahtumatorille kootaan jälleen kaikille makuhermoille maistuva ohjelma. Ohjelmaa riittää niin turvallisuudesta, juhlan jälkeisestä aamusta kuin uusista eväistäkin. Ehkäpä kurkistamme myöskin tulevaisuuden kristallipalloon.

Jo vakiintunen tavan mukaisesti Päivien yhteydessä järjestettävät luennot, seminaarit ja Plaza-tapahtumat ovat kävijöille ilmaisia. Olen vakuuttunut siitä, että tapahtuma tarjoaa jälleen osallistujille uutta ja päivitettyä tietoa sekä mukavia hetkiä ystävien seurassa. Uskon myös, että näytteilleasettelijat saavat kaivattuja asiakaskontakteja. Ohjelmatoimikunnan puolesta toivotan kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi ChemBio Finland Kemian Päivät 2019 – tapahtumaan josta riittää juttua vielä pitkälle päivien jälkeenkin.

Kimmo Peltonen
Kemian Päivien ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja

Nobelistit Kemian Päivillä

Ada E. Yonath on Israelilainen biokemisti ja kristallografian tutkija. Hän toimii professorina Weissmann-instituutissa Israelissa. Professori Yonath tunnetaan parhaiten ribosomien rakenteen selvittämisestä röntgenkristallografiaa käyttäen. Hänelle myönnettiin vuoden 2009 Nobel, yhdessä Venkatraman Ramakrishnanin ja Thomas A. Steitzin kanssa, työstään ribosomien rakenteen ja toiminnan tutkimuksista.

Sir J. Fraser Stoddart on Skotlantilainen kemisti. Hän toimii nykyisin professorina Northwestern yliopistossa Yhdysvalloissa. Hän tutkimuksensa on suuntautunut supramolekulaariseen kemiaan ja nanoteknologiaan. Erityisesti hänet tunnetaan rotaksaanien sekä katenaanien synteesien suunnittelusta ja ominaisuuksien tutkimisesta. Hänelle myönnettiin kemian Nobel 2016 yhdessä Jean-Pierre Sauvagen ja Bernard Feringan kanssa molekyylikoneiden ja moottorien synteesistä ja suunnittelusta.

K. Barry Sharpless on yhdysvaltalainen kemisti, joka toimii professorina Scripps Research Institutessa, Kaliforniassa. Hänet tunnetaan erityisesti stereoselektiivisistä hapetusreaktioista, joista Sharplessille myönnettiin puolet vuoden 2001 Nobel palkinnosta. Toisen puolen jakoivat William S. Knowles ja Ryoji Noyori. Sharplessin kehittämät hapetusreaktiot kantavat kemistipiireissä hänen nimeään: Sharplessin epoksidointi, Sharplesin asymmetrinen dihydroksylointi ja Sharplessin oxyaminointi.

Keskiviikko 29.3.2017

}

9.30 - 13.30

Hallisali 1A

Kemia kiertotalouden ajurina

Järjestäjät: Maija Pohjakallio, VTT ja Kemian Seurat

Kiertotaloudessa resurssien käyttö ei noudata perinteisiä ”tuota, käytä, hävitä” polkuja, vaan sen sijaan ne pidetään kestävästi käytössä mahdollisimman pitkään. Kiertotalouden kehittäminen edellyttää systeemisiä muutoksia, ja uudistaa niin tuotantoa, kulutus- ja bisnesmalleja kuin sääntelyä.

Tämän seminaarin fokuksessa on viestiä kemian ja kemianteollisuuden merkityksestä tässä kehityksessä nostamalla esiin esimerkkejä erityisesti muovien ja veden piiristä. Koska kiertotaloudessa materiaalisysteemit ovat erilaisia kuin lineaaritaloudessa, uusia haasteita kohdataan kemikaalisääntelyssä, työturvallisuudessa ja tuotemerkintöjen saralla. Huippuasiantuntijoiden esitykset käsittelevät näihin haasteisiin liittyviä näkökulmia.

Chemistry in the Circular Economy

In a circular economy resources are not used by the traditional” take, make, dispose” paths. Instead, they are kept at their highest utility and value for as long as possible. The development of a more circular economy requires systemic changes, and renews production, consumption, business models and regulation.

This seminar highlights the importance of chemistry and chemical companies in this development. Several case-examples are presented, especially in the areas of circular plastics and circular water. As in a circular economy, the systems of material streams differ from those in a linear economy, new challenges are faced in the chemical regulation, occupational safety and product labelling. The importance of these aspects is discussed by high level experts.

Moderators: Linda Fröberg-Niemi, Smart Chemistry Park / Turku Business Region and Maija Pohjakallio, VTT, Technical Research Center of Finland

Avaa ohjelma

9.30 Welcome,
Sustainable chemistry enables circular economy – News from SusChem FI, Linda Fröberg-Niemi and Maija Pohjakallio

10.00 Nella Baerents, Kraton Corporation
Circular Chemistry – Case tall oil

10.25 Outi Grönfors, Kemira Oyj
Circular Water

10.50 Lena Smuk, RISE – Research Institutes of Sweden
Swedish approach to making polymer flows circular

11.15 Break

11.45 Topi Turunen, Finnish Environment Institute (SYKE)
Circular economy challenges the chemical regulation

12.10 Kirsi Levä, Finnish Safety and Chemicals Agency (Tukes)
Safety challenges of industrial plants using secondary raw materials

12.35 Terhi Uusitalo, Nordic Swan Ecolabel
How Nordic Swan ecolable system (and criteria) affect materials’ and products’ R&D-work in the area of circular economy?

13.00 Concluding remarks

}

09.30 - 13.30

Hallisali 1B

Kromatografiset työkalut lääketieteellisessä tutkimuksessa -seminaari

Kromatografia on analyyttisen kemian erotusmenetelmä, joka voidaan jakaa edelleen useampiin alalajeihin ja tekniikoihin. Kromatografiaa hyödynnetään useilla tieteenaloilla yhdistettynä erilaisiin detektoreihin ja orgaanisten yhdisteiden analysoinnissa se on yksi käytetyimmistä analyysitekniikoista. Seminaarissa keskitytään erilaisten kromatografisten menetelmien soveltamiseen lääketutkimuksen eri osa-alueilla, aina lääkkeiden laadunvalvonnasta kliiniseen ja oikeuslääketieteelliseen analytiikkaan.

Seminaari sisältää lyhyen kromatografiaseuran esittelyn, avajaispuheen Tuulia Hyötyläiseltä Örebron Yliopistosta, kuusi lyhempää seminaaripuheenvuoroa suomalaisilta tutkijoilta, sekä sponsorin puheenvuoron kevyen lounaan lomassa.

Järjestäjät: Suomen Kromatografiaseura ja Kemian Seurat

Avaa ohjelma

Puheenjohtaja: FM Päivi Pöhö, Helsingin yliopisto

9.30 Puheenjohtaja: Seminaarin avaus ja kromatografiaseuran toiminnan esittely

9.40 Prof. Tuulia Hyötyläinen, Örebron Yliopisto
Raskauden aikaisen ympäristökemikaalialtistuksen vaikutus terveyteen

10.30 FT Marica Engström, Turun yliopisto, Kemian laitos
Luonnonyhdisteiden kromatografiset sormenjäljet

10.50 FM Samuel Mesihää, Helsingin Yliopisto, Oikeuslääketieteen osasto
Muuntohuumeiden typen mittaukseen perustuva pitoisuusmääritys ilman vertailuaineita – Sovellukset oikeustoksikologisissa tutkimuksissa

11.10 Kevyt lounas seminaaritilassa ja Agilentin esitelmä
FT Matias Kopperi, Agilent Technologies Finland Oy
Uuden sukupolven kokonaisratkaisu aminohappoanalyysiin

12.00 FT Marko Lehtonen, Itä-Suomen Yliopisto, Farmasian laitos
HILIC ja grafiitti vaihtoehtoina käänteisfaasille

12.20 Prov. Elisa Ollikainen, Helsingin Yliopisto, Farmasian tiedekunta
Mikrofluidistiset erotuslaitteistot lääkeaineanalytiikassa ja lääke-lääke-vuorovaikutusten ennustamisessa

12.40 FM Anna Becker, HUSLAB
Kromatografia kliinisessä laboratoriossa

13.00 TkL Päivi Kokkonen, Orion Pharma
Epäpuhtauksien määrittäminen lääkeaineista ja lääkevalmisteista kromatografisin keinoin

13.20 Puheenjohtajan: Yhteenveto ja tilaisuuden päätös

}

09.30 - 13.45

Hallisali 3A

Polttoaineet, palamisen kemia ja polttomoottoritekniikat: Tutkimus ja merkitys Suomelle

Järjestäjät: Arkke Eskola, HY, Kemiallisteknillinen Yhdistys ja Kemian Seurat

Polttomoottori ja palaminen ovat keskeisen tärkeitä maailman ja Suomen taloudelle nyt ja vielä pitkään tulevaisuudessa. Ilmastonmuutoksen aiheuttaman lämpötilan nousun rajoittamiseksi on fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähennettävä. Tämän johdosta maailmalla ja Suomessa tehdään tutkimusta ja liiketoimintaa uusiutuvien polttoaineiden valmistamiseksi isossakin mitta-skaalassa sisältäen näiden polttoaineiden hyödyntämisen nykyisissä ja tulevissa polttomoottoreissa. Samanaikaisesti esim. autojen moottoreiden hyötysuhteita halutaan parantaa, joita nykytietämyksen mukaan voidaan parantaa merkittävästikin tämän hetkisestä. Näiden lisäksi halutaan esim. laivojen polttomoottoreissa ottaa käyttöön myös edullisempia, mutta palamisprosessiltaan vaikeammin hallittavia polttoaineita kuten maakaasua (pääkomponentti metaani). Polttoaine – Palamisen kemia – Polttomoottori – kokonaisuuden hallinta ja optimointi vaatii usean eri alueen osaamista.

Tässä seminaarissa puhujina ovat edellä olevien alojen tutkijoita suomalaisista yliopistoista ja yrityksistä. Lisäksi vieraana on yksi maailman johtavista palamisen kemian ja kinetiikan tutkijoista, Henry Curran Irlannista, National University of Ireland (NUI) Galway -yliopistosta (h-index = 73). Hän pitää seminaarin pääesityksen.

Fuels, Combustion Chemistry, and Internal-Combustion (IC) Engine Technologies: Research and Impact on Finland

Combustion and IC-engines are and will be crucial to world and Finnish economy for many years to come. Climate-change and temperature-rise it causes place limit on future use of fossil fuels. Largely due to this reason in many countries, including Finland, exits significant ongoing research efforts and business opportunities to produce renewable fuels, also in large scale, with purpose to use these fuels both in the current fleet and in future IC-engines. At the same time, according to the current knowledge, efficiencies of IC-engines of vehicles can still be improved significantly and, consequently, much efforts have been devoted to accomplish this target. In addition to these objectives, there exist, for example, significant interest to use inexpensive natural gas (mainly methane) in IC-engines of ships. However, combustion process with natural gas is more demanding to handle than with conventional fuels. Controlling and optimizing Fuel – Combustion Chemistry – IC-engine – entity is challenging and requires know-how from several different areas.

Speakers in the seminar are researchers from Finnish universities and companies from the above-discussed areas. In addition, our guest, Henry Curran, National University of Ireland (NUI) Galway, is a world-leading scientist in combustion chemistry and kinetics (h-index = 73). He will give the plenary presentation.

Avaa ohjelma

9.30 Opening, Arkke Eskola, University of Helsinki

9.40 Katriina Sirviö, University of Vaasa
Issues of various alternative fuels for IC-engines

10.05 Martti Larmi, Aalto University
Optical diagnostics: a look inside the IC-engine cylinder

10.35 Christer Wik, Wärtsilä Oyj
Future sustainable shipping and energy production including engines

11.00 Anders Brink, Åbo Academy University
Investigating the ignition mechanism in ultra-lean gas engines using detailed chemistry simulations

11.25 Break

12.15 Jenni Nortio, Neste Oyj
Industry taking action on climate change

12.40 Henry Curran, NUI Galway, Ireland
Plenary presentation on Combustion Modelling

13.25 Ville Vuorinen, Aalto University
Large-Eddy Simulation of dual-fuel ignition: phenomena and control

13.45 Closing

}

09.30 - 13.15

Hallisali 3B

Radiochemistry today and for future

Ohjelman suunnittelu: Anu Airaksinen, HY ja Kemian Seurat

Radiokemiasta ratkaisuja energiantuotantoon ja terveyteen. Seminaarin ensimmäisessä osassa kuulemme, kuinka varmistetaan ydinjätteiden turvallinen loppusijoitus. Entä, jos ydinvoimalassa tapahtuu se pahin; mitä onnettomuuksista on opittu? Kuinka suomalaiset radiokemian innovaatiot olivat auttamassa ydinonnettomuuden jälkien puhdistuksessa Fukushima-Daiichissa ja mitkä olivat onnettomuuden vaikutukset?

Seminaarin toisessa osassa kuulemme kuinka radiokemia edistää terveyttämme. Terveydenhuollossa radionuklideja hyödynnetään sekä diagnostiikassa että syövän hoidossa. Mitä uutta diagnostiikassa? Kohteena inflammaatio ja syöpä. Suomi on eturintamassa syövän boori-neutronikaappaushoidoissa (BNCT). Tule kuulemaan Helsingin yliopistolliseen sairaalaan asennetusta maailman ensimmäisestä sairaalakäyttöön soveltuvasta BNCT-neutronikiihdyttimestä. Seminaarin ohjelma on englanniksi. Seminaaria tukee Fortum ja MAP Medical Technologies.

Radiochemistry provides solutions for energy production and health. In the first section of the seminar we will hear how to ensure safe final disposal of nuclear waste, a topic of global importance. How about if the worst happens; what can we learn from accidents such as Chernobyl and Fukushima? How Finnish innovations are helping with decontamination after the nuclear disaster at Fukushima-Daiichi and what were the impacts of the disaster?

In the second section of the seminar we hear how radiochemistry can improve our health. In health care radionuclides are utilized in diagnostics and cancer therapy. What is new in diagnostics? Inflammation and cancer as targets. Finland is in the frontier in boron neutron capture therapy (BNCT) of cancer. Come to hear about the world´s first BNCT-neutron source for hospital use. The seminar is in English. The seminar is sponsored by Fortum and MAP Medical Technologies.

Avaa ohjelma

9.30 Opening, Prof. Anu Airaksinen

9.40 Prof. Horst Geckeis, Institute for Nuclear Waste Disposal, Karlsruhe Institute of Technology, Germany
Nuclear waste dispsal research – still needed?

10.15 Prof. Jukka Lehto, Department of Chemistry, University of Helsinki
Radionuclide-selective ion exchangers development from a master’s thesis to Fukushima waste treatment

10.40 Prof. Gareth Law, Department of Chemistry, University of Helsinki
Learning for the microscopic legacy of nuclear accidents

11.15 Coffee break

11.45 Dr. Anu Autio, Turku PET Center
PET imaging of inflammation

12.20 Prof. Anu Airaksinen, Department of Chemistry, University of Helsinki
Nanotheranostics for simultaneous diagnostics and therapy of cancer

12.45 Chief physicist Mikko Tenhunen, Helsinki University Hospital
Boron neutron capture therapy (BNCT) – Local perspective

13.15 Closing

}

09.30 - 12.30

Hallisali 3D

Materials in nature – thermoanalytical aspects

Järjestäjät: Fintac ry ja Kemian Seurat

The symposium is showcasing thermoanalytical and calorimetric studies on materials found in nature, both of natural and artificial origin. The natural materials discussed in the symposium are various biomasses, polyphenols and hackmanite. The presentations also deal with the studies of the organic matters in the soils and microplastics where thermoanalytical and calorimetric methods can be very helpful.

Luonnosta löytyy materiaaleja, jotka ovat luonnon itsensä tuottamia tai ihmisen sinne saattamia. Biomassaa voidaan hyödyntää monella eri tavoin esimerkiksi biohiilenä tai pyrolyysituotteina. Luonnosta löydetään myös ihmisen terveyteen vaikuttavia yhdisteitä ja teknologisesti hyödynnettäviä mineraaleja.

Jotta prosesseja voidaan kehittää edelleen hyödyllisten jakeiden eristämiseksi ja tunnistamiseksi, hyödynnetään usein termoanalyyttisiä sekä kalorimetrisiä menetelmiä. Näitä menetelmiä voidaan myös soveltaa orgaanisen maaperän koostumuksen sekä vesistöihin päätyvän mikromuovin tutkimuksessa.

Symposiumissa näitä termoanalyysin ja kalorimetrian sovelluskohteita valaisee kuusi eturivin tutkijaa. Esitykset pidetään englanniksi.

Symposium programme

9.30 Opening, prof. Vesa-Pekka Lehto, University of Eastern Finland

9.35 Assoc. prof. Jiri Kucerik, Brno University of Technology
Soil organic matter assessments

10.10 Doc. Priit Tammeorg, University of Helsinki
Diversity of biochars

10.30 Dr. Laura Tomppo, University of Eastern Finland
Slow pyrolysis for converting biomass to high value products

11.00 Coffee Break

11.30 Dr. Anu Heikkilä, Finnish Meteorological Institute
Microplastics in marine environments

11.50 Doc. Maarit Karonen, University of Turku
Polyphenols, ellagitannins and their bioactivities

12.10 MSc Isabella Norrbo, University of Turku
Hackmanite minerals for detecting radiation

12.30 Closing remarks, prof. Vesa-Pekka Lehto, University of Eastern Finland

}

14.00 - 17.00

Seminar room 103

SKS Nobelistiseminaari

Prof. K. Barry Sharpless, Scripps Research Institute, USA
The next hundred years

Prof. Ada E. Yonath, Weizmann Institute of Science, Israel
The ribosome – a connection between the far past and the near future

Kahvitauko/Coffeebreak

Prof. Sir J. Frazer Stoddart, Northwestern University, USA
Engines Through the Ages

}

11.15 - 13.45

Plaza

Nobel Laureate Panel: “Towards the future”

The panel discussion concentrates on the role of science in society. What will the future bring? We might get answers to: Why study chemistry? What kind of Science and research we should support (economically)? Science policy now and in the future.

Paneelissa keskustellaan tieteestä, sen tulevaisuudesta ja roolista yhteiskunnassa. Keskustelussa sivutaan tärkeitä aiheita mm. Miksi kemiaa tulisi opiskella? Miten ja millaista tiedettä tulisi tehdä ja tukea? Tiedepolitiikka nyt ja tulevaisuudessa.

Prof. K. Barry Sharpless, Scripps Research Institute, USA
Prof. Ada E. Yonath, Weizmann Institute of Science, Israel
Prof. Sir Fraser Stoddart, Northwestern University, USA

Moderator: Prof. Ari Koskinen
Järjestäjä: Suomalaisten Kemistien Seura

Torstai 28.3.2019

}

09.30 - 12.30

Hallisali 1A

Elintarvikepakkauksen moderni muoto

Ohjelman suunnittelu: Tiina Ritvanen/ETS Elintarvikeanalytiikan jaosto ja Kemian Seurat

Ympäristötietoisuuden kasvaessa on alettu kiinnittää huomiota erityisesti muoviin. Kestävänä materiaalina sen hävityksestä onkin tullut ongelma. Siksi on tärkeää pohtia, mihin muovia käytettään ja olisiko sille vaihtoehtoja. Elintarvikealalla muovi on mahdollistanut erinomaisen hygienian ja tuotteiden käyttöiän kasvun, mutta onko muovin voittokulku tullut tiensä päähän?

Ruokaviraston asiantuntija, ylitarkastaja Merja Virtanen kertoo mitä elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevilta materiaaleilta edellytetään lainsäädännöllisesti. Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Pekka Saranpää, Stora Enson innovaatiopäällikkö Maria Holopainen ja VTT:n erikoistutkija Heidi Peltola kertovat moderneista pakkausmateriaaleista ja niiden tuotekehityksestä. Tutkija Anna Tenhunen esittelee kuulijoille VTT:n palkitun selluloosainnovaation.

Avaa ohjelma

9.30 Avaus, session puheenjohtaja, erikoistutkija Eila Järvenpää, Luonnonvarakeskus

9.35 Merja Virtanen, ylitarkastaja, Evira/Ruokavirasto
Turvallinen ja vaatimustenmukainen pakkaus – mistä asioista se koostuu?

10.15 Pekka Saranpää, johtava tutkija, Luonnonvarakeskus
Tuote osana pakkausta – elintarvikepakkauksen uusi tarina

10.40 Maria Holopainen, Senior Manager Innovation, Stora Enso Oyj
Uusiutuva pakkaus

11.00 Tauko

11.30 Heidi Peltola, Senior Scientist, VTT Oy
Elintarvikepakkausten tulevaisuus: ekologiset pakkausmateriaalit ja -ratkaisut

12.10 Anna Tenhunen, Research Scientist, VTT Oy
Innovaatioita selluloosasta – Ellen MacArthur Foundationin palkitsema VTT:n pakkausratkaisu

12.45 Yhteenveto, session puheenjohtaja

}

09.30 - 16.00

Hallisali 1D

New Energy Academy Programme Seminar

Suomen Akatemian Uusi energia -tutkimusohjelman seminaarissa pääpuhujana on professori Daniel Nocera, joka on maailman johtavia tutkijoita uusiutuvan energian alalla. Lisäksi ohjelmassa on puheenvuoroja Suomen energiajärjestelmästä, puhtaan energian teknologioista sekä paneelikeskustelu asumisen kestävistä energiaratkaisuista.

Keynote speaker in the seminar for the Academy of Finland’s Academy Programme New Energy is Professor Daniel Nocera, one of the world’s leading researchers in renewable energy. The seminar also includes presentations on Finland’s energy system and clean energy technology as well as a panel discussion on sustainable energy solutions for housing.

Järjestäjät: Suomen Akatemia ja Kemian Seurat

Avaa ohjelma

Chair: Prof. Reko Leino, Åbo Akademi

9.30 Opening words, New Energy Academy Programme, Prof. Reko Leino

9.45 Prof. Daniel G. Nocera, Harvard University
Keynote speech: Fuels and Food from Sunlight, Air and Water

10.45 Coffee and posters of the New Energy Academy Programme

11.30 Prof. Sanna Syri, Aalto-yliopisto
Suomen energiajärjestelmän vahvuudet ja haasteet

12.00 Timo Ritonummi, teollisuusneuvos, Työ- ja elinkeinoministeriö
Puhtaan energian teknologiat – niille on tilausta!

12.30 Lounas
Aikaa tutustua ChemBio-näyttelyyn ja Uusi energia -hankkeiden postereihin

14.30 Paneelikeskustelu: Asumisen kestävät energiaratkaisut
Puheenjohtaja: professori Peter Lund, Aalto-yliopisto

Panelistit:
– Miimu Airaksinen, toimitusjohtaja, Suomen rakennusinsinöörien liitto
– Hanna-Liisa Kangas, erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus SYKE
– Jyri Nieminen, Chief Sustainability Officer, Sweco Finland Oy
– Juha Kostiainen, johtaja, YIT OYJ
– Karoliina Auvinen, projektinjohtaja, Aalto-yliopisto

}

09.30 - 15.45

Hallisali 1B

Analytics session: Direct analysis with mass spectrometry

Different direct mass spectrometric analysis techniques and their applications will be the main focus on the analytics session. These techniques will include ambient mass spectrometry (ambient-MS), atmospheric pressure interface-time of flight mass spectrometry (APi-TOFMS), aerosol mass spectrometry (AMS), selected ion flow-tube mass spectrometry (SIFT-MS) and proton transfer reaction mass spectrometry (PTR-MS). These are mainly applied to environmental, safety and health sectors.

Suora massaspektrometrinen analyysi

Analytiikkasessiossa keskitytään suoriin massaspektrometrisiin tekniikoihin sekä niiden sovelluksiin. Näitä tekniikoita ovat näytteen suora desorptio massaspektrometriin (engl. Ambient-MS), ilmanpaineliitäntä lentoaikamassaspektrometriin (APi-TOFMS), aerosolimassaspektrometria (AMS), valitun ionin virtausputkimassaspektrometria (SIFT-MS) ja protoninsiirtoreaktio-massaspektrometria (PTR-MS). Tärkeimmät sovellusalueet ovat ympäristö, turvallisuus ja terveys.

Järjestäjät: Lauri Halonen, HY ja Kari Hartonen, HY, Kemian Seurat

Avaa ohjelma

9.30 Opening, Prof. Lauri Halonen

9.35 Douglas Worsnop, Ph.D., Aerodyne Research Inc.
Aerosol mass spectrometry

10.15 Philipp Sulzer, Ph.D., Ionicon Analytik
Innovations in proton transfer reaction-mass spectrometry: Recent developments and applications

10.40 Break

11.00 Simon Schallhart, Ph.D., Atmospheric composition research unit, Finnish Meteorological Institute
Proton transfer reaction-mass spectrometry, the fast method to measure volatile organic compounds in the atmosphere

11.25 Kajsa Roslund, University of Helsinki, Department of Chemistry
Headspace measurements of oral bacteria using proton transfer reaction-mass spectrometry

11.50 Lunch

13.20 Matti Rissanen, Ph.D., University of Helsinki, Institute for Atmospheric and Earth System Research (INAR)
On-line chemical ionization mass spectrometry for resolving in-situ gas-phase aerosol precursors

13.45 Patrik Španěl, Professor, J. Heyrovsky Institute of Physical Chemistry, The Czech Academy of Sciences
Mass spectrometry for real time analyses of trace concentrations of volatile compounds in air and breath

14.25 Break

14.45 Nina Sarnela, R&D Scientist, Kärsa Oy
Detecting chemical threats with chemical ionization atmospheric pressure interface-mass spectrometry

15.10 Tiina Kauppila, Docent, Verifin – Finnish Institute for Verification of the Chemical Weapons Convention
Ambient mass spectrometry techniques

15.35 End of the session

}

09.30 - 15.05

Hallisali 3A

Symposium on Computational Chemistry

Computational chemistry plays a significant role in modern chemical research activities and computational research methods can be used to explain the atomic-level details behind various experimentally observed phenomena. Computational chemistry also enables the study of molecules and materials that have not yet been prepared in a laboratory. Computer-aided design of new compounds such as drug molecules is one of the most important applications of computational chemistry in the chemical industry.

Symposium on Computational Chemistry is comprised of six talks, which will cover a number of current research activities both in academia and chemical industry. The topics of the symposium include:

  • Utilization of computational chemistry in industrial R&D
  • Computer-aided drug design
  • Computational methods in biological imaging and computational biochemistry
  • Computational catalysis research and electrochemistry

Laskennallinen kemia on yksi kemian keskeisistä tutkimusmenetelmistä. Laskennallisen kemian menetelmillä pystytään selittämään monia kokeellisia havaintoja, joiden ymmärtäminen vaatii atomitason ilmiöiden tarkastelua jopa yksittäisen elektronin tarkkuudella. Laskennallisen kemian avulla on myös mahdollista tutkia molekyylejä ja materiaaleja, joita ei ole vielä edes valmistettu laboratoriossa. Uusien yhdisteiden kuten lääkeainemolekyylien tietokoneavusteinen suunnittelu onkin yksi laskennallisen kemian merkittävimmistä sovellusalueista kemian teollisuudessa.

Laskennallisen kemian symposiumissa kuullaan kuusi esitelmää, joissa kerrotaan sekä yliopistoissa että kemian teollisuudessa käynnissä olevista tutkimushankkeista. Aiheina ovat mm.

  • Laskennallisen kemian hyödyntäminen kemian teollisuuden tuotekehityksessä
  • Tietokoneavusteinen lääkeainetutkimus
  • Laskennalliset menetelmät biologisessa kuvantamisessa ja laskennallisessa biokemiassa
  • Laskennallinen katalyysitutkimus ja sähkökemia


Järjestäjät:
 Laskennallisen kemian jaosto ja Kemian Seurat

Avaa ohjelma

Morning session
Chair: Dr. Atte Sillanpää, CSC

9.30 Dr. Mikko Muuronen, BASF SE, Ludwigshafen
Theory in practice: Examples from industry and academia

10.25 Prof. Karoliina Honkala, University of Jyväskylä
A molecular view of heterogeneous catalysis from calculations

11.00 Prof. Kari Laasonen, Aalto University
Ab initio modelling of electrochemical reactions

11.35 Lunch break

Afternoon session
Chair: Dr. Maria Sammalkorpi, Aalto University

13.00 Dr. Peter Horvath, Biological Research Centre of the Hungarian Academy of Sciences and University of Helsinki
Life beyond the pixels: image analysis and machine learning methods for personalized drug discovery

13.55 Prof. Olli Pentikäinen, University of Turku
Computer-dependent drug discovery: From academic discovery towards commercial work

14.30 Dr. Vivek Sharma, University of Helsinki
Multiscale simulation approaches to understand biological energy conversion in the inner mitochondrial membrane

}

11.30 - 15.30

Hallisali 3E

Suojelun seminaari: Uudet uhkakuvat

Teknologian kehittyminen ja sen saattaminen yhä useampien ulottuville sekä samanaikainen maailmanpoliittisen tilanteen kiristyminen, hybridivaikuttaminen ja ei-valtiollisten toimijoiden aktivoituminen ovat nostaneet esiin uusia uhkatekijöitä, joita käsitellään Suojelun Seminaarissa “Uudet uhkakuvat”. Helsingin yliopiston, Puolustusvoimien ja Ulkoministeriön edustajat kertovat
ajankohtaisista aiheista, mm. kemiallisista taisteluaineista, synteettisestä biologiasta ja robotiikasta.

Järjestäjät: SPT-jaosto ja Kemian Seurat

Avaa ohjelma

Puheenjohtaja: Prof. Markku Mesilaakso, Puolustusvoimien tutkimuslaitos

11.30 Suojelu, pelastus ja turvallisuus ry:n kevätkokous

12.30 Seminaarin avaus

12.40 Prof. Paula Vanninen, Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutti Verifin
Novitshokit ja inkapasitoivat aineet

13.20 Kari Takamaa, johtava sotilaslakimies, Maanpuolustuskorkeakoulu
Inkapasitoivien aineiden käyttö – kemiallisen aseen kieltosopimuksen vai ihmisoikeuksien rikkomista?

14.00 FT Markos Mölsä, Sotilaslääketieteen keskus
Synteettinen biologia – mahdollinen uusi uhka

14.40 Tauko
Puheenjohtaja: Jussi Paatero, dosentti, Helsingin Yliopisto

14.50 FT Timo Kaurila, Puolustusvoimien tutkimuslaitos
Autonomiset asejärjestelmät

15.20 Loppusanat

}

12.00 - 15.45

Hallisali 3F

Kemian korkeakouluopetuksen kehittäminen yritysyhteistyön kautta

Seminaarissa tarkastellaan korkeakoulujen ja yritysten välistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on kehittää kemian korkeakouluopetuksen kehittäminen. Seminaarin keynoten antaa professori Jan Lundell Jyväskylän yliopistosta, jossa on tehty viime vuosina huimaa työtä kemian opetuksen kehittämisen suhteen.

Keynoten jälkeen kuullaan kolme esimerkkiä yritysyhteistyöstä: 1) Aalto yliopisto ja UPM kertovat Biofore BootCampista, 2) Measur kertoo yrittäjyydestä ja 3) Boliden AB ja Oulun yliopisto esittelevät teollista yhteistyötä soveltavan epäorgaanisessa kemian opetuksessa. Seminaari päätetään työelämätaitoja käsittelevään paneelikeskusteluun.

Seminaari on suunnattu kemian opiskelijoille ja opettajille kaikilla kouluasteilla perusopetuksesta korkeakouluihin sekä yrityksille.

The seminar focuses on cooperation between universities and business with the aim of developing the higher education in chemistry. Keynote is given by Professor Jan Lundell from the University of Jyväskylä. University of Jyväskylä has been very successful in developing their chemistry teaching in the recent years.

After Keynote, three examples of business co-operation will be heard: 1) Aalto University and UPM discuss Biofore BootCamp; 2) Measur tells about entrepreneurship and 3) Boliden AB and University of Oulu present industrial co-operation in inorganic chemistry teaching. The seminar will be decided on a panel discussion on working life skills.

The seminar is aimed at chemistry students and teachers at all levels of education from primary to higher education and business.

Järjestäjät: Kemian opetuksen jaosto ja Kemian Seurat

Avaa ohjelma

12.00 Avauspuheenvuoro: Maija Aksela, professori, Helsingin yliopisto

12.05 Jan Lundell, professori, Jyväskylän yliopisto
Keynote: Kemian korkeakouluopetuksen kehittäminen

12.45 Tapani Vuorinen, professori, Aalto yliopisto & Esa Laurinsilta, Johtaja, Strategiset kumppanuudet, UPM & opiskelijoita
Aalto–UPM -yhteistyö – tapaus Biofore BootCamp

13.15 Kahvitauko

13.45 Teemu Myllymäki, toimitusjohtaja, Measur
Yrittäjyys ja korkeakouluyhteistyö – Tapaus Measur – kaikki analyysit samasta paikasta

14.15 Justin Salminen, tutkimusjohtaja, Boliden Ab & Ulla Lassi, professori, Oulun yliopisto
Teollista yhteistyötä soveltavassa epäorgaanisessa kemiassa

14.45 Tauko

15.00 Jaana Neuvonen, johtava asiantuntija, Kemianteollisuus ry
Työelämätaidot-paneelin esipuheenvuoro

15.10 Paneeli: PJ Johannes Pernaa, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
– Korkeakoulujen edustajia
– Yritysten edustajia

}

12.30 - 15.30

Hallisali 3B

Ympäristösessio: Kemikalisoitumisen ABC – globaalista lokaaliin

Kemikalisoitumisen ymmärtämiseksi ympäristöämme on tarkasteltava monella alueellisella ja ajallisella tasolla. Tässä sessiossa käsitellään ensin kaikkein globaaleinta näkökulmaa – vaarallisten aineiden kulkeutumista ja merkitystä Arktiselle alueelle. Sitten siirrytään Itämeren tilan arviointiin, jossa ongelmat ovat osittain samoja – osittain ei. Kaupunkiympäristö vuotaa lähiympäristöönsä hyvin laajan kirjon kemikaaleja, mutta pysyvimmät niistäkin kulkeutuvat kauas. Jos kemikaalien rajoittaminen vaikuttaa liian hitaalta, voiko kemia ja teknologia antaa meille uusia ratkaisuja?

Environmental session: ABC of chemicalization – from global to local

The session will focus on status assessment in different scales of the environment.  The “ABC” comprises of Arctic, Baltic and Cities. All have their own problems and solutions, but some of them are mutual. We will look at both status and long term development, not forgetting the history. In principal, solutions to problems are often international, but implementation local. If regulation appears to be too slow, maybe chemistry and technology itself can give us some solutions?

Järjestäjät: Jaakko Mannio, SYKE ja Kemian Seurat

Avaa ohjelma

Chair: Dr. Tiina Putkonen, Finnish Safety and Chemicals Agency (Tukes)

12.30 Opening words, Dr. Jaakko Mannio, Finnish Environment Institute (SYKE)

12.40 Prof. Cynthia de Wit, Department of Environmental Science and Analytical Chemistry (ACES), Stockholm University
Chemicalization of the Arctic – 100 years or more?

13.25 Dr. Kaarle Kupiainen, Ministry of the Environment, Finland
Black Carbon in the Arctic – do we have to worry?

14.00 Coffee break

14.30 Dr. Jaakko Mannio, Finnish Environment Institute (SYKE)
State of the Baltic Sea 2018 – contaminants and knowledge gaps

15.05 Dr. Niina Vieno, Law & Water Ltd
Cities are leaching – how to stop?

15.40 Closing

}

11.00 - 13.00

Plaza

Arkipäivän kemiaa

Järjestäjä: Kemian Seurat

Avaa ohjelma

11.00 Marilla Anttila ja Kirsi Levä, Tukes
Ennakoi kiertotalouden turvallisuustekijät

11.25 Merja Penttilä, VTT
Pöpöt kiertotaloudessa

11.50 Pertti Marnila, Luonnonvarakeskus
Hyönteiset osana biokiertotaloutta

12.20 Markus Metsälä, Helsingin yliopisto
Krapulalääkettä testaamassa – voiko etanolin metaboliaan vaikuttaa kemian keinoin?

Messuopas

Lataa Chembio 2019 Messuopas pdf-muodossa

Ota yhteyttä