AJANKOHTAISTA

KPS apurahat 2024

Kemian Päivien Säätiön jatko-opiskeluapurahat 2024 Apurahat on tarkoitettu kemian aloilla yliopistoissa lisensiaatin- ja tohtorintutkintoihin tähtääville opiskelijoille. Kemian Päivien Säätiön apurahat on päätetty myöntää seuraaville 5 henkilölle: DI Susanne Forssell,...

EuChemS Chemistry in Life Sciences Division YIW 2024 – Galway, Ireland 12.–13.7.2024

EuChemS Chemistry in Life Sciences Division - 4th Young Investigator Workshop (YIW 2024) The 4th Young Investigator Workshop of the EuChemS Chemistry in Life Sciences Division was held on 12 and 13 July 2024 in Galway, Ireland...

PCCP:n omistajaseurojen johtokunnan kokous ja 25-vuotisjuhlasymposium – Amsterdam, Hollanti 30.4.–2.5.2024

Vuoden 2024 PCCP:n (Physical Chemistry Chemical Physics) omistajaseurojen johtokunnan (ownership board) vuotuinen kokous pidettiin Amsterdamissa huhti-toukokuun vaihteessa Hollannin edustajan Lene Hviidin järjestämänä. Hviid työskentelee Shellillä, joten...

Kemian Seurojen palkinto pääjohtaja professori Kimmo Peltoselle

Kuva: Veikko Somerpuro Kemian Päivien Säätiön hallitus on myöntänyt vuoden 2024 Kemian Seurojen palkinnon pääjohtaja Kimmo Peltoselle Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKESista. Pääjohtaja Peltonen on tehnyt merkittävän uran kemian tutkijana, professorina ja...

KEMIAN SEURAT

Finnish Chemical Societies

201920182017 – Aiemmat

2016


EuCheMS:n yleiskokous
(10.-11.9.2016, Sevilla, Espanja)

Eurooppalaisten kemian seurojen liiton (EuCheMS) yleiskokous pidettiin Sevillassa, Espanjassa 10.-11.9.2016 EuCheMS:in kuudennen kemian konferenssin yhteydessä. Yleiskokouksessa käsiteltiin liiton työryhmien ja jaostojen raportit kuluneen kauden toiminnasta. Professori Pilar Goya valittiin yksimielisesti EuCheMS:in uudeksi puheenjohtajaksi Real Sociedad Española de Químican esityksestä. Kuluvan kauden loppuun puheenjohtajana jatkaa David Cole-Hamilton. EuCheMS:in hallitukseen valittiin lisäksi kaksi uutta jäsentä: Artur Silva Portugalista ja Christophe Coperet Sveitsistä. Taloudenhoitajaksi valittiin Eckart Rühl Saksasta.

Yleiskokouksessa hyväksyttiin EuCheMS:in uudeksi jäseneksi eurooppalaista lääkeainekemian tutkimusta ja tuotekehitystä edustava European Federation of Medicinal Chemistry. Lisäksi vahvistettiin Division of Computational Chemistryn nimenmuutos Division of Computational and Theoretical Chemistryksi vastaamaan paremmin jaoston tämänhetkistä toimintaa.

EuCheMS:in talous on vakaa ja vuoden 2017 talousarvio hyväksyttiin esityksen mukaisesti.

EuCheMS järjestää ensi vuonna eurooppalaisten kemistien ja kemisti-insinöörien työllistymistutkimuksen. Yleiskokouksessa esitettiin toive siitä, että mahdollisimman monet jäsenseurat vastaisivat tähän kyselyyn.

Yleiskokouksen päätteeksi Euroopan kemian seurojen puheenjohtajat allekirjoittivat julkilausuman, jossa tuomitaan kloorin käyttö Syyrian sodassa ja vedotaan kansainväliseen yhteisöön teosta vastuullisten tuomiseksi oikeuteen ja sotarikoksista syytettäviksi.

Seuraava yleiskokous pidetään Roomassa alkusyksystä 2017.

Jari Yli-Kauhaluoma
Suomalaisten Kemistien Seuran puheenjohtaja

EuCheMS:n Kemia ja ympäristö -divisioonan kokous
(10.9.2016, Sevilla, Espanja)

sevillaEuCheMS:n (European Association for Chemical and Molecular Sciences) Kemia ja ympäristö -divisioonan (The Division of Chemistry and the Environment) kokous pidettiin 10. syyskuuta 2016 Espanjassa, Seviljassa. Tämän jälkeen Seviljassa oli 6 th EuCheMS Chemistry Congress (ECC 2016) monine ympäristöaiheineen.

Divisioonan kokouksen keskeisiä aiheita olivat sellaisten tulevien kongressien ja konferenssien järjestäminen, mistä divisioona on järjestämisvastuussa tai on vahvasti mukana järjestelyissä ja toteuttamisessa.

Seuraava divisioonan järjestämä16 th EuCheMS International Conference on Chemistry and the Environment (ICCE 2017) pidetään Norjassa, Oslossa 18.-23. kesäkuuta 2017. Konferenssi on laaja-alainen ja sen viimeistely jatkuu Steering Committeen kokouksessa helmikuussa 2017. Vuonna 2019 järjestettävän ICCE 2019 konferenssin pitopaikaksi päätettiin Thessaloniki Kreikassa.

Seuraava 7 th EuCheMS Chemistry Congress (ECC 2018) järjestetään 26.-28.8.2018 Englannissa, Liverpoolissa.

ESPR (Environmental Science and Pollution Research) lehden Editor in Chief professori Philippe Garrigues kertoi lehden jatkuvasta, valtavasta kasvusta. Lehti on divisioonan virallinen julkaisufoorumi.

Lisäksi kokouksessa käsiteltiin muut vuosikokousasiat ja EuCheMS kuulumiset.

Jyväskylässä, 20. syyskuuta 2016
Sirpa Herve
Tutkimusprofessori

Nuoret kemistit Portugalissa

Pajunkissat ja muutamat hassut silmut puissa ja pensaissa olivat lähes ainoat kevään merkit Etelä-Suomessa, kun oli aika jättää kylmyys ja vesisade taakse ja suunnata kohti etelää. Yhdestoista nuorten kemistien verkoston (EYCN, European Young Chemists’ Network) vuosittainen kokous järjestettiin pienessä Guimarãesin kaupungissa Pohjois-Portugalissa.

Tämänvuotinen kokous järjestettiin samaan aikaan kuin ensimmäinen European Young Chemists’ Congress, jossa nuoret kemistit eri aloilta esittelivät tutkimustaan. Tällaiset konferenssit ovat loistavia tilaisuuksia nuorille esitellä omaa tutkimustaan ja tutustua muihin kemisteihin ympäri Eurooppaa. Tavoitteena on järjestää lisää nuorten kemistien konferensseja ympäri Eurooppaa tulevina vuosina.

Jokaisessa EYCN:n kokouksessa kansallisten seurojen nuorisojaostot esittelevät viime vuoden toimintaansa kaikille muille. Se on hyvä tapa nähdä, millaiset toimintatavat toimivat kussakin maassa, ja mitä uusia ideoita itse voisi hyödyntää. Uusina kasvoina tänä vuonna olivat mukana myös Sveitsin ja Tšekin edustajat.

EYCN:n projekteissa on tapahtunut suurta edistystä viimeisen vuoden aikana. Toimintaa on kehitetty huomattavasti ammattimaisempaan suuntaan. Tästä esimerkkinä Photochimica-valokuvakilpailu, jonka voittajasta äänestettiin kokouksen aikana. Voittajalle on luvassa maineen ja kunnian lisäksi myös valokuvatulostin.

Joka vuosi on käytetty aikaa myös yleisten taitojen kehittämiseen. Tänä vuonna Elsevierin edustaja kertoi tieteellisten julkaisujen kirjoittamisesta ja julkaisuprosessista kustantajan näkökulmasta. EYCN:n suurimman tukijan, erikoiskemikaalien valmistajan Evonikin, edustajilla on myös aina hyödyllisiä näkemyksiä. Kattojärjestö EuCheMSin kuulumisia kävi jälleen kerran kertomassa puheenjohtaja David Cole-Hamilton.

Suuri osa kokousajasta käytettiin EYCN:n satelliittitapahtuman järjestämiseen syyskuisen EuCheMS:in pääkonferenssin yhteyteen. Ohjelma kaipasi vielä viimeistelyä luentojen ja iltaohjelman osalta. Luvassa on muun muassa luentoja projektinhallinnasta, tieteellisestä kirjoittamisesta ja viinin kemiasta. EYCN:n tapahtuman yhteydessä jaetaan myös European Young Chemists’ Award -palkinto niin jatko-opiskelijalle kuin post-doc vaiheen tutkijalle. Yhdelle illalle on myös luvassa yleistajuisia tiede-esityksiä kaupungin keskustan esiintymispaikoilla. Jos olet menossa Sevillaan, käy ihmeessä pistäytymässä myös EYCN:n puolella konferenssia.

Järjestön kasvaessa myös prosesseihin pitää kiinnittää huomiota. Viimeisenä kokouspäivänä viilattiin niin äänestyskäytäntöjä kuin sosiaalisen median käyttöön liittyviä ohjeita. Vilkkaan keskustelun jälkeen uusista ohjeistuksista päästiin yhteisymmärrykseen.

Lopulta oli aika jättää helteinen Portugali, ja uudet kaverit eri puolilta Eurooppaa, taakse. Yhteistyö jatkuisi vuoden mittaan eri teemojen osalta pienemmissä ryhmissä.

Tiina Sarnet

 

EFCE Mixing Working partyn kokous
(30.8. Praha, Tšekki)

Toimin EFCE:n Fluid Separation working partyn lisäksi myös Mixing Working partyn Suomen edustajana vuodesta 2012 lähtien. Jälkimmäisen vuosittainen kokous pidettiin CHISA konferenssin yhteydessä Prahassa 30.8. Mixing WP:n jäsenet olivat pääosin tuttuja jo paljon ennen kyseiseen WP:hen mukaan tuloani useista Euroopan ja Pohjois-Amerikan sekoituskonferensseista.

Minulla oli tänä vuonna CHISA:ssa myös oma tieteellinen esitys, joten kokous sopi hyvin samaan yhteyteen. Olin tosin puolivahingossa tehnyt tuplabuukkauksen konferenssin päälle, minkä hoidin viettämällä osan konferenssista hotellihuoneessa puhelin korvaa lämmittäen sen sijaan, että olisin päässyt kuuntelemaan mielenkiintoisia tieteellisiä esityksiä. Onneksi sain järjestettyä aikataulun niin, että pääsin pitämään oman esitykseni ja osallistumaan WP kokoukseen.

Jotkut ovat kysyneet, mahtaako siitä syntyä eturistiriitoja, että sama henkilö on useammassa WP:ssä mukana. Olen yleensä tähän vastannut, että Suomessa on niin vähän ihmisiä, ettei kaikkiin WP:ihin riitä eri henkilöt. Muutenkaan en pidä tätä millään lailla ongelmallisena. Mixing ja Fluid separation tosin muodostavat parin, jonka voi kuvitella johtavan kestämättömiin prosessiratkaisuihin, vrt. seuraava kuva:

mixing
Kuva 1. Prosessi, joka perustuu fluidien erottamiseen ja sekoittamiseen.

Toisaalta tällaisen ratkaisun voi ajatella olevan kiertotalouden mukainen ja vähäpäästöinen.

Kokous pidettiin tiistai iltapäivänä. Alun perin kokouksen paikaksi oli ilmoitettu yksi konferenssin käytössä olevista saleista, ja odottelinkin sen edessä ihmetellen miksi ovi oli lukossa. Toinenkin WP edustaja oli odottelemassa. Kun näytti siltä, ettei muita näy, lähdin kyselemään infosta mahdollisista salimuutoksista. Konferenssin ohjelmakirjasesta selvisi, että paikka olikin vaihtunut, ja myöhemmin sain tietää, että asiasta oli kerrottu myös aamupäivän sekoitussessiossa, vaikkei siitä muuten ilmoitettukaan. Olin kuitenkin joutunut jättämään aamun session väliin alussa mainitun puhelinpalaverin takia.
Ehdin sekaannuksesta huolimatta kuitenkin kokoukseen melko alkuvaiheessa. Kokouksessa oli tällä kerralla yllättävän vähäinen osanotto, vain 8 henkeä, kun koko WP käsittää n. 20 henkeä. Se toinen väärän salin edessä odottanutkaan ei lopulta löytänyt paikalle. Kokous käytiin kuitenkin normaalisti läpi, ja tärkeimmät asiat tulivat käsitellyksi. Suurempien jäsenmaiden edustajat kertovat heidän kansallisista sekoitukseen liittyvistä ohjelmista, ja pienemmät maat (Suomi mukaan lukien) totesivat että juurikaan kansallista erillistä aktiviteettiä ei tällä alalla ole. Asiaa voi tietenkin aina parantaa, mutta esimerkiksi omia aihepiiriin liittyviä konferensseja ei ihan samassa mittakaavassa kannata järjestää kuin vaikkapa Saksassa. Järkevämpää on esittää tuloksensa esim. Eurooppalaisten konferenssien yhteydessä.

Keskustelimme myös lähiaikojen tärkeimmistä konferensseista jotka joko liittyvät sekoitukseen tai niissä on aiheeseen liittyviä osia. Sovimme pitävämme seuraavan kokouksen näiden yhteydessä: joko World Conference of Chemical Engineering, 1.-5. 10. 2017, Barcelonassa, tai ISMIP IX, 25.-28. 6. 2017, Birminghamissa. Lisäksi agendalla oli keskustelu jatko-opinto- ja elämäntyöpalkinnosta sekoituksen alueella. WP on myöntänyt nämä European Mixing -konferenssien yhteydessä. Palkinto on ollut teollisuuden (BHR) rahoittama, ja toivottiin sen jatkuvan.

Ville Alopaeus
Professori, Kemian laitetekniikka
Aalto -yliopisto

IUPAC Division V kokous
(19.-21.3.2016, Bratislava, Slovakia)

Kokous aloitettiin vuoden 2016–2017 analyyttisen kemian ryhmien jäsenten esittelyllä sekä paikalla olleiden tieteellisen taustan esittelyllä. Osallistujat olivat Australiasta, Japanista, Taiwanista, Kanadasta, Yhdysvalloista, Brasiliasta, Belgiasta, Unkarista, Britanniasta, Irlannista, Venäjältä, Italiasta, Portugalista, Suomesta, Serbiasta, Sloveniasta, Bulgariasta ja Slovakiasta.

Helsinki Chemicals Forum (26.-27.5.2016, Helsinki)

Helsinki Chemicals Forum järjestettiin kahdeksannen kerran 26.5.-27.5.2016 Messukeskuksessa. Tapahtuma keskittyy kemikaaliturvallisuuteen. Vuoden 2016 teemoja olivat kiertotalous, perfluoratut yhdisteet, kemikaalitiedon tehokas jakaminen, teollisuuden onnettomuuksien ehkäisy ja erityistä huolta aiheuttava aineet rakennusteollisuudessa.

Kiertotalous tarkoittaa mallia, jossa tuotteiden valmistus, käyttö ja hyödyntäminen tapahtuvat syklinä: muodostuva jäte on toisen prosessin raaka-aine. Vaihtoehtona on perinteinen lineaarinen talous, jossa raaka-aine otetaan luonnosta, käytetään tuotteen valmistamiseen ja tuote hävitetään esimerkiksi kaatopaikalle. Kiertotalous ei ole uusi asia esimerkiksi kemianteollisuudessa, mutta viime vuosina on alettu systemaattisesti tuomaan politiikan kautta kiertotalousajattelua laajemminkin yhteiskuntaan. EU:n tulee siirtyä kiertotalouteen, koska merkittävä osa raaka-aineista saadaan tuomalla. Kiertotalouden haaste ja syy ”miksi emme ole siellä vielä” liittyy jätteen ja kemikaalilainsäädännön rajapintaan. Lainsäädännöstä puuttuu esimerkiksi instrumentti, joka määrittää miten toimia kun jätteessä on erityistä huolta aiheuttavia aineita (SVHC, substances of very high concern) läsnä. Tällöin sekä kierrätys että hävittäminen esimerkiksi polttamalla voivat molemmat olla ympäristön kannalta huonoja vaihtoehtoja. On tärkeää, että kiertotalouden materiaalikiertoon ei tuoda vaarallisia aineita, jotka on voitu esimerkiksi aiemmin kieltää (ns. legacy chemicals). Esimerkiksi mahdollisia lähteitä tällaisille aineille ovat jätevesiliete maanparannusaineena (lääkeainejäämät), huonekalujen kierrätys (POP-yhdisteet) ja lämpöpaperi kierrätyspaperin seassa (bisfenoli-A). EU:ssa on myös olemassa jätehierarkia, jossa järjestys on: jätteen synnyn ehkäisy, kierrätys, hyödyntäminen raaka-aineena, poltto ja viimeisenä kaatopaikkasijoitus. Paneelikeskusteluissa esitettiin ajatus, että EU:ssa ei ole vielä päästy jätteen synnyn ehkäisyn tasolle. Kiertotaloutta (kierrätystä) ei tule soveltaa kaikissa tilanteissa sokeasti, vaan vaaralliset aineet tulee saada pois kierrosta. Kriittiset raaka-aineet (kuten jäteöljy tai akut) tulee käsitellä (puhdistaa) ja pyrkiä kierrättämään. Sen sijaan ei-kriittiset, kuten pehmeä PVC-muovi, tulee poistaa kierrosta, ei kierrättää. Lainsäädännön kautta tulee saada nopeasti kielto haitallisille kemikaaleille, mutta haasteena on prosessien hitaus (> 10 vuotta). Paneelikeskusteluissa esitettiin myös mahdollisuutta ”turvallisesti laimentaa” vaarallisia aineita kiertoraaka-ainevirtoihin, mutta ajatus tyrmättiin.

Perfluoratut yhdisteet ovat pysyviä, biokertyviä ja ainakin osa niistä on toksisia (tutkimustietoa kaikista ei ole). Vain pieni osa kaikista tunnistetuista yhdisteistä on REACH-rekisteröity. Perfluorattuja yhdisteitä käytetään esimerkiksi Teflonin ja vedenkestävien tekstiilien lisäaineena. Pitkäketjuisten perfluorattujen alkyyliyhdisteiden (PFAS), joiden haitalliset vaikutukset tunnetaan, käytöstä on luovuttu EU:ssa ja länsimaissa, mutta esim. Kiina jatkaa niiden käyttöä. Korvaajiksi on otettu lyhyempiä PFAS-yhdisteitä, mutta niiden turvallisuus ei ole yksiselitteistä. Greenpeace on havainnut mittauksillaan perfluorattuja yhdisteitä erittäin syrjäisillä alueilla lumessa, vedessä ja eläimissä. FluoroCouncil (alan teollisuuden etujärjestö) korostaa, että parempia korvaavia yhdisteitä ei ole ja perfluoratut yhdisteet ovat nyky-yhteiskunnalle välttämättömiä. ECHA tekee selvitystyötä perfluoratuista yhdisteistä, mutta niiden laaja määrä vaikeuttaa työtä.
Kemikaalidatan jakamisen suhteen esitettiin visioksi, että tutkimukset ja selvitykset (esim. robust data summaries) tulisi tehdä vain yhden kerran ja tieto olisi saatavissa maailmanlaajuisesti. Tähän liittyen haasteena nähtiin yhteisen formaatin puute ja toisaalta hankaluudet tiedon suojauskysymyksissä (IPR).

Teollisuusonnettomuuksia on tapahtunut EU-alueella yli 900 kpl vuodesta 1980 alkaen. Onnettomuudet aiheuttavat miljardien eurojen tappioita sekä henkilö- ja ympäristövahinkoja. Kustannusten on arvioitu olevan 150 miljoonaa euroa yhtä onnettomuutta kohti. Vuositasolla kustannus EU:lle on arvioitu olevan 4,5 miljardia euroa. EU:lla on olemassa SEVESO III -ohjelma teollisuusonnettomuuksien ehkäisyyn. Paneelikeskusteluissa tuotiin esille tärkeänä näkökulmana tunnistaa toistuvat piirteet onnettomuuksien syissä ja niiden poistaminen. Case-esimerkkinä ollut Dow-kemikaaliyhtiö on asettanut tavoitteeksi nolla onnettomuutta vuoteen 2025 mennessä.

Tero Luukkonen


Sain Kemian Päivien Säätiön myöntämän osallistumisapurahan Helsinki Chemicals Forumiin. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun vierailin kansainvälisessä kemian alan tapahtumassa. Ohjelma koostui puheenvuoroista ja luennoista, jotka johdattivat käsiteltäviin aiheisiin. Lisäksi ohjelmassa oli 5 erilaista paneelikeskustelua. Erityisesti minua kiinnostivat kiertotalouteen ja perfluorattuihin yhdisteisiin liittyvät paneelikeskustelut.

Kiertotaloutta käsittelevässä paneelissa keskityttiin kiertotalouden mahdollisuuksiin Euroopassa. Opin, että kiertotalous tarkoittaa olemassa olevien raaka-aineiden kierrätystä, kemikaalien turvallista käsittelyä ja jätteiden synnyn välttämistä. Kemikaalien käyttäjillä ja tuotteiden kehittäjillä tulisi olla suunnitelma tuotteen koko elinkaaren ajaksi. Esille nousi myös kestävän kemian käsite. Lisäksi panelistit pohtivat millaisia haasteita kiertotalous aiheuttaa kemikaalien sääntelyn kannalta. Erityisesti keskustelua herätti REACH-asetus ja kehittyvien maiden rooli kemikaalien käyttäjinä. Ilmoille jäi kysymys siitä, pysyykö lainsäädäntö kehityksen perässä.

Perfluorattujen yhdisteiden johdantoluennoissa perehdyttiin näiden yhdisteiden riskeihin ja mukaan otettiin myös teollisuuden näkökulma. Perfluorattujen yhdisteiden ongelmana pidetään kaukokulkeutumista ja kertymistä ympäristöön. Lisäksi selvisi, että pitkäketjuisista perfluoratuista yhdisteistä on nykyään siirrytty lyhyt ketjuisempiin yhdisteisiin. Niiden on ajateltu olevan turvallisempia yhdisteitä, mutta näin ei välttämättä olekaan, sillä kaikkia mahdollisia riskejä ei vielä tunneta.

Muita aiheita olivat globaali tiedon jakaminen, jossa keskityttiin siihen, kuinka saadaan teollisuus ja päättäjät hyödyntämään olemassa olevaa tietoa paremmin. Ohjelmassa oli myös pohdintaa tuotantolaitosten turvallisuudesta ja erilaisten onnettomuuksien aiheuttamista kuluista. Lisäksi pohdittiin kuinka voidaan vaikuttaa tuotteissa oleviin kemikaaleihin. Tapausesimerkkinä käytettiin rakennusteollisuutta ja pohdinnassa olivat muun muassa rakennusmateriaalien kemikaalit sekä niiden vaikutus sisäilmanlaatuun.

Jari Ahonen


EFCE Fluid Separation Working Partyn kokous
(11.-13.5.2016, Kööpenhamina, Tanska)

Osallistuin nyt kolmatta kertaa Suomen toisena edustajana EFCE:n Fluid separation WP:n vuosittaiseen kokoukseen. Tällä kertaa kokouspaikkana oli aurinkoinen Kööpenhamina. Kokous alkoi keskiviikkona epävirallisella päivällisellä, jonne ehdin juuri pikaisen hotellilla kääntymisen jälkeen. Vaikka ensimmäisen illan kokoontuminen oli epävirallinen, oli silti paikalla yli 20 osallistujaa ympäri Eurooppaa. Vanhojen tuttujen näkeminen pitkästä aikaa on aina mukavaa.

Torstaiaamuna alkoi virallinen ohjelma. Useat esityksistä olivat paikallisen järjestävän tahon, eli DTU:n tutkijoiden ja opiskelijoiden pitämiä, mutta myös WP:n varsinaiset jäsenet pitävät perinteisesti useita esityksiä. Erityisesti tislaus ja siihen liittyvät potentiaaliset energiansäästömahdollisuudet ovat jatkuvan kiinnostuksen kohteena niiden suuresta teollisesta merkityksestä johtuen. Erilaisia lämpöintegrointimahdollisuuksia ja jaetulla seinämällä varustettuja kolonneja tutkitaan jatkuvasti. Tutkimusta oli myös analysoitu sen perusteella, missä päin maailmaa jätetään aiheeseen liittyviä patenttihakemuksia. Näyttää siltä, että Kiina on kasvamassa voimakkaasti tässä suhteessa. Esitysten jälkeen WP:n uudet jäsenet esittelivät itsensä. Suomesta on perinteisesti ollut WP:ssä kaksi jäsentä, joista toinen edustaa yliopistoja ja toinen teollisuutta. Kari Keskisen (Neste Jacobs) jäätyä eläkkeelle hän jätti paikkansa myös tässä WP:ssä, ja tilalle teollisuuden edustajaksi valittiin Tuomas Ouni Borealikselta. Tuomas on väitellyt v. 2005 samasta tutkimusryhmästä, jota nyt vedän (kemian laitetekniikka).

Tieteellisten esitysten jälkeen oli vuorossa WP:n varsinaisten edustajien kokous. Tämän WP:n ehkä keskeisin tehtävä on järjestää kansainvälinen Distillation and Absorption –konferenssi kerran kolmessa vuodessa. Keskustelimme seuraavan konferenssin agendasta ja aikataulusta. Odotan jälleen innolla kyseistä konferenssia, joka järjestetään 2018 Italiassa. Virallisen kokouksen jälkeen suoritimme suomalaisten edustajien kesken epävirallisen pölynpoiston, minkä jälkeen oli vuorossa virallinen päivällinen. Ruoka ja seura olivat jälleen hyviä.

Perjantaina oli vuorossa tutustuminen DTU:n toimintaan kemian tekniikan alalla. Kuulimme aluksi lyhyet alustukset heidän osaamiskeskittymistään. Esitysten jälkeen vierailimme pilottitiloissa jossa tehdään sekä oppilastöitä että tilaustutkimusta erilaisilla kemian tekniikan yksikköoperaatioilla. Sen jälkeen tutustuimme vielä lyhyesti faasitasapainon mittaustoimintaan. Parhaimmillaan fasiliteetit vetivät lähes vertoja Aalto –yliopiston vastaaville.

Ville Alopaeus
Professori, Kemian laitetekniikka
Aalto -yliopisto


EuCheMS:n Kemia ja ympäristö -divisioonan kokous (1.4.2016, Oslo, Norja)

Kokouksen keskeisiä aiheita olivat tulevien kongressien ja konferenssien järjestäminen, sellaisten, mistä divisioona on järjestämisvastuussa.

Seuraava 6 th EuCheMS Chemistry Congress järjestetään Espanjassa, Seviljassa 11.-15.9.2016. 7 th EuCheMS Chemistry Congress järjestetään vuonna 2018 Englannissa, Liverpoolissa.

Kokouksen tärkein aihe oli divisioonan järjestämä16 th EuCheMS International Conference on Chemistry and the Environment, mikä pidetään Norjassa, Oslossa 18. – 23. kesäkuuta 2017. Konferenssipaikaksi päätettiin aivan Oslon keskustassa sijaitseva Radisson Blu Skandinavia Hotel, minkä tilat todettiin erinomaisiksi tapahtumalle. Konferenssi on laaja-alainen ja suo mahdollisuuden monien tutkimustulosten esittämiseen.

Vuonna 2019 järjestettävän 17 th EuCheMS International Conference on Chemistry and the Environment´n suunnittelu alkoi myös kokouksessa. Esillä oli kaksi ehdokasta, mistä valmistellaan tarkemmat esitykset päätöksen pohjaksi syksyllä pidettävään divisioonan kokoukseen.

ESPR (Environmental Science and Pollution Research) lehden Editor in Chief professori Philippe Garrigues kertoi lehden jatkuvasta kasvusta. Lehti on divisioonan virallinen julkaisufoorumi.

Lisäksi kokouksessa kuultiin eri maiden keskeisistä, tulevista, kansainvälisistä tapahtumista.

Jyväskylässä 5. huhtikuuta 2016
Sirpa Herve
Tutkimusprofessori


2015


EFCE Yleiskokous 2015
(27.9.2015, Nizza, Ranska)

Kokouksen aluksi hyväksyttiin edellisen kokouksen (Praha, Tŝekin tasavalta, 24.8.2014) pöytäkirja.

Puheenjohtajien raportit

efce_acropolis

EFCE:n puheenjohtaja prof. Prof. Rafiqul Gani kävi läpi puheenjohtajan raportin.

Varapuheenjohtaja Prof. Mike Conside esitteli tilit ja taloustilanteen. Hyväksyttiin tilit ja budjetit. Samassa yhteydessä Prof. Conside esitteli Public Relations and Communications Group – päivitetyn raportin johtokunnankokouksesta, joka oli pidetty edellisenä päivänä Lontoossa.

Varapuheenjohtaja Prof. Jean-Marc Le Lann esitteli oman tiederaporttinsa.

Hallinnolliset asiat/äänestykset

Prof. Rafiqul Gani (Lyngby, Tanska) valittiin järjestön puheenjohtajaksi toiseksi kaksivuotiskaudeksi. Myös Prof. Mike Conside (Executive Vice-President) ja Prof. Jean-Marc Le Lann (Scientific Vice-President) valittiin molemmat jatkamaan varapuheenjohtajina toiset kaksivuotiskaudet.

EFCE:n johtokuntaan (Executive Board) valittiin jäsenet suljetulla äänestyksellä.

Teollisuuden (Non-academic) edustajiksi valittiin:

  • Dr. Wridzer Bakker / The Netherlands
  • Dr. Hermann Feise / Germany BASF SE, Ludwigshafen
  • François Nicol / France VEOLIA Environnement, Limay
  • Dr. Bent Sarup / Denmark Alfa Laval, Copenhagen
  • Dr. Andreas Schreiner / Switzerland Novartis Pharma AG, Basel
  • Ing. Giorgio Veronesi / Italy Techint E&C, Milan

Akateemisiksi edustajiksi valittiin:

  • Prof. Jerzy Baldyga / Poland, Warsaw University of Technology
  • Prof. Dr.-Ing. Jiří Drahoš / Czech Republic Academy of Sciences of the Czech Republic, Institute of Chemical Process Fundamentals, Prague
  • Prof. Dr. Flavio Manenti / Italy Politecnico di Milano
  • Prof. Dr. Carlos Negro / Spain University Complutense of Madrid (UCM)
  • Prof. Dr. Eva Sørensen / United Kingdom University College London
  • Prof. Dr. Bruno Zelić / Croatia University of Zagreb

Vaalien jälkeen Prof. Eva Sørensen kiinnitti puheenvuorossaan huomiota naisten aliedustukseen EFCE:n johdossa. Eva Sørensen on puheenjohtajiston ja johtokunnan viidestätoista jäsenestä ainoa nainen. Jäsenseuroja pyydettiin huomioimaan valinnoissaan pätevät ja ansioituneet naiset, joita Euroopassa ei kemian aloilta puutu.

Jäsenasiat
Uusia jäsenhakemuksia ei tällä kertaa ollut saapunut.

Tulevat tapahtumat

Heti pidetyn yleiskokouksen jälkeen Nizzassa alkoi ECCE10/ECAB3/EPIC5-kongressi (27.9. – 1.10.2015).

10th World Congress of Chemical Engineering (WCCE 10) järjestetään Espanjassa Barcelonassa 1. – 5.10.2017. Samassa yhteydessä järjestetään myös ECCE11 ja ECAB4.

EFCE:n ja ESBES:in jäsenyhteisöt on kutsuttu järjestämään ECCE12/ECAB5 vuonna 2019. Tarjoukset on jätettävä vuoden 2015 loppuun mennessä. Päätös kokousjärjestäjästä tehdään syksyllä 2016.

Muut asiat

Kysymykset puheenjohtajalle

Kokouksen osanottajilla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä puheenjohtaja Prof. Rafique Ganille.

Yleistä keskustelua ei syntynyt.

Edellisissä kokouksista jatkunut huoli nuorten vähäinen aktiivisuus kaikessa toiminnassa on edelleen ajankohtainen. EFCE on ollut vuosia niin LinkedInissä kuin Facebookissa. Jäsenyhteisöjen edustajilta toivotaan aktiivisuutta sosiaalisessa mediassa.

Seuraava kokous

Seuraavan kerran EFCE:n yleiskokous järjestetään Barcelonassa WCCE 10:n yhteydessä lokakuussa
2017.

Tiina Piira
KTY:n hallituksen varapuheenjohtaja
Prosessiasiantuntija, Chemitec Consulting Oy, Espoo


IUPAC General Assembly, Busan Korea, 7-14.8.2015

IUPACin joka toinen vuosi pidettävä General Assembly kokous pidettiin Busanissa Koreassa BEXCO kongressikeskuksessa. Ohjelma oli perinteinen eli 7-9.8. kokoontuivat eri divisionat, komissiot ja työryhmät. Councilin kokous oli 12-13.8. Rinnalla pyöri 42. World Chemistry Congress, jossa oli n. 3000 osallistujaa, ja melkein sama määrä esityksiä 13 rinnakkaissessiossa.

Osallistuin Epäorgaanisen kemian (Division II) kokoukseen sihteerin roolissa 8.-9.8. ja Materiaalikemian divisionien välisen alakomitean kokoukseen 10.8. ja Councilin kokoukseen 12.-13.8. Väliaikoina osallistuin kongressiin ja esitin siellä posterin.

Division II

leskelaEpäorgaanisen kemian divisionassa kokouksen runko oli tavanomainen: raportit asioista, joita on tapahtunut vuoden aikana toimistolla, Bureaussa, Executive Committeessa, eri komiteoissa, joissa divisionalla on edustajansa. Erityisen tärkeä on Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights (CIAAW), joka tekee erittäin paljon työtä atomipainojen määrittämisessä.

Tutkijat tekevät työnsä omien laboratorioidensa työntekijöinä ja IUPAC pienillä projektirahoilla hyödyntää tehtyjen mittausten vertailua ja analysointia. Kuluneena vuonna raportoitiin uusi ytterbiumin atomipaino. Tärkeä tapahtuma oli myös vaalit ja v. 2017 alusta divisioonalla on uusi koostumus. Vaalien tulos vahvistetaan titular-jäsenten osalta Councilin kokouksessa. Toimihenkilöt eivät muuttuneet ensi kaudeksi (Reedijk pj, Öhrström vpj, Leskelä sihteeri).

Muita runsaasti keskusteluja aiheuttaneita asioita olivat ehdotus alkuaineiden Lu ja Lw paikan muuttamisesta jaksollisessa järjestelmässä d-blokkiin, ja tulossa olevat ehdotukset uusiksi alkuaineiksi 113, 115, 117 ja 118. Alkuaineiden nimet päättää Division II ja vahvistaa Council. Nimistä tullaan keskustelemaan jo ensi talven aikana. IUPAC toimii projektien pohjalta ja tärkeä osa divisionien työtä on luoda projekteja ja toisaalta seurata projektien kulkua. Viime aikojen suuria projekteja ovat olleet: IUPAC Interactive Electronic Periodic Table for the Education Community, Standard Atomic Weights of Elements 2014, Development of an Isotopic Periodic Table, Towards Comprehensive Definition of Oxidation State, Coordination Polymers and Metalorganic Frameworks – Terminology and Nomenclature Guidelines.

Council

Councilin kokouksesta suuri osa kuluu raportteihin, joita divisionien ja komissioiden puheenjohtajat esittävät. Mielenkiintoisin osa kokousta on uusien toimihenkilöiden vaalit (2016-2017). Uusi puheenjohtaja on nykyinen varapuheenjohtaja Natalia Tarasova (Venäjä), varapuheenjohtajaksi valittiin Qi-Feng Zhou (Kiina), pääsihteeriksi Richard Hartshorn (Uusi Seelanti), rahastonhoitajaksi Colin Humphris (UK). Koska kaikki edelliset olivat jo Bureaun jäseniä, voitiin valita 6 uutta Bureaun jäsentä. Valituiksi tulivat: Prof. Christopher M. A. Brett (Portugal), Prof. Mei Hung Chui (China Taipei), Prof. Hemda Garelick (UK), Prof. Ehud Keinan (Israel), Dr. Kew-Ho Lee (Korea) ja Prof. Pietro Tundo (Italy).

Uusien alkuaineiden nimeäminen kiinnostaa myös Councilin jäseniä, koska Councilin tehtävänä on vahvistaa nimet. Seuraava Councilin kokous on vasta kahden vuoden päästä, ja alkuaineiden nimeäminen tulee tapahtumaan paljon ennen sitä, ja siksi Executive Committeelle siirretiin oikeus vahvistaa nimet.

IUPACin taloustilanne on vuosia ollut tiukka. Taloudesta keskusteltiin paljon. Jäsenmaksuihin tulee pieniä tarkistuksia. Valuuttakurssien muutokset aiheuttavat IUPACin taloudelle ei-ennustettavia tilanteita ja viime vuosina on tullut merkittäviä tappioita. Budjetin tekeminen tästä syystä on haastavaa.

IUPAC täyttää 100 vuotta 2019 ja valmistelut merkkivuoden erityisohjelmaksi ovat menossa. Juhlavuoden kokous pidetään Pariisissa, jossa IUPAC on aikanaan perustettu. Vuoden 2017 General Assembly järjestetään heinäkuussa Sao Paulossa Brasiliassa.

Markku Leskelä


EuCheMS Food Chemistry Division: vuosikokous ja kongressi Madridissa

Osallistuin EuCheMS (European Association for Chemical and Molecular Sciences), the Division of Food Chemistryn 39. vuosikokoukseen ja sen kahden vuoden välein järjestämään kongressiin Madridissa 13.-16.10.2015. Kokouksen ja kongressin pääjärjestäjänä toimi Institute of Food Science, Technology and Nutrition (ICTAN-CSIC).

54753c71-b72a-41ef-bf59-f3177902acb5Kokoonnuimme ensimäistä kertaa uuden puheenjohtajan professori Marco Arlerion (Università degli Studi del Piemonte Orientale A. Avogadro, Novara, Italia) johdolla. Sihteerinä jatkoi professori Michael Murkovic (Graz University of Technology, Itävalta). Kokouksen aiheet olivat vuosikokoukselle tyypilliset. Kävimme ensin läpi kattojärjestön (EuCheMS) toimintaa edellisenä toimintavuotena ja keskityimme sen jälkeen oman ryhmämme toimintaan painottuen siinä kongresseihin, joiden järjestämisessä ryhmä oli ollut mukana. Ryhmä on erittäin kongressien järjestäjänä. Seuraavaksi pohdimme ensi vuonna järjestettäviä tapahtumia, joihin kuuluvat mm. kongressit Pigments in Foods (Cluj Napoca, Romania) ja Chemical Reactions in Foods (Praha, Tsekki). Keskustelimme myös muusta toiminnasta tulevan vuoden aikana ja mahdollisuuksista hankkia rahoitusta ryhmän toimintaan. Tavoitteena on mm. aloittaa ensi kesänä vuosittain toteutettava ”summer school”. Vuonna 2016 tämä pidetään Brysselissä ja aihe liittyy elintarvikkeiden turvallisuuteen. Muita keskusteluteemoja olivat www-sivun kehittäminen, yhteistoiminta muiden järjestöjen kanssa sekä mahdollisuudet Horizon 2012 –ohjelmassa.

Matkan ohjelma jatkui kolmipäiväisellä kongressilla EURO FOOD CHEM XVIII. Toimin itse sen tieteellisessä komiteassa ja yhden session puheenjohtajana. Kongressin pääteema oli ”Upcoming Challenges in Food Science”. Ohjelma oli varsin laaja jakaantuen seuraaviin teemoihin: Bioactive food constituents and functions, Functional foods, Chemical changes induced by processing and storage, risk/benefits evaluation of food components, Novel, rapid and comprehensive detection techniques for food quality assessment, Chemistry behind sensorial, flavour and textural properties, Exploitation of agri-food co-products, Food waste valorisation.

Ehkäpä kongressin laajuuden ansiosta osallistujajoukko oli myös varsin monipuolinen. Osallistujia oli yli 400 ja he tulivat 55 eri maasta. Kongressissa pidettiin 64 suullista esitystä ja 383 poster-esitystä. Tavoitteena on aina saada nuoria tutkijoita mukaan. Tällä kertaa siinä oli onnistuttu hyvin, sillä mukana oli 165 opiskelijaa/tohtoriopiskelijaa. Hienoa oli, että yksi kolmesta nuorille tutkijoille myönnetyistä posteripalkinnoista tuli Suomeen. Sen sai Bei Wang Helsingin yliopistosta.

Vuosikokouksen merkeissä tapaamme taas ensi vuonna. Kongressi puolestaan järjestetään syksyllä 2017 Budapestissä.

Vieno Piironen


EuCheMS:n Kemia ja ympäristö -divisioonan kokous (19.9.2015, Leipzig, Saksa)

EuCheMS:n (European Association for Chemical and Molecular Sciences) Kemia ja ympäristö -divisioonan (The Division of Chemistry and the Environment) kokous pidettiin 19. syyskuuta 2015 Saksassa, Leipzigissa. Tämän jälkeen oli divisioonan isännöimä 15 th EuCheMS International Conference on Chemistry and the Environment. Konferenssin ohjelma oli laaja-alainen ja käsitteli mm. veden laatua ja juomavettä, jäteveden käsittelyä, ilmastoa, kemiallisia riskejä, nanomateriaalia, analyyttisiä menetelmiä, haitallisia aineita ja mikromuoveja. Konferenssin alkuun oli liitetty myös satelliittiseminaareja.

leipzigKokouksessa kuultiin, että divisioonan jäsenistä Sergei Facchetti, Fritz Frimmel sekä Valery Petrosyan ovat olleet kutsuttuina luennoitsijoina Italiassa Milanosssa EXPO 2015 tapahtumassa.

Divisioonan kokouksen keskeisiä aiheita olivat sellaisten tulevien kongressien ja konferenssien järjestäminen, mistä divisioona on järjestämisvastuussa.

Seuraava 6 th EuCheMS Chemistry Congress järjestetään Espanjassa, Sevillassa 11.-15.9.2016. 7th EuCheMS Chemistry Congress järjestetään vuonna 2018 Liverpoolissa.

Divisioonan järjestämä16 th EuCheMS International Conference on Chemistry and the Environment pidetään Norjassa, Oslossa kesäkuussa 2017. Konferenssin tarkempi suunnitelu jatkuu Steering Committen kokouksessa huhtikuussa 2016. Vuonna 2019 järjestettävän konferenssin pitopaikka jätettiin jo mietittäväksi.

ESPR (Environmental Science and Pollution Research) lehden Editor in Chief professori Philippe Garrgues kertoi lehden valtavasta kasvusta. Lehti on divisioonan virallinen julkaisufoorumi.

Lisäksi kokouksessa käsiteltiin muut vuosikokousasiat. EuCheMS:n presidentti professori David Cole-Hamilton vieraili divisioonan kokouksessa ja kiitteli aktiivista divisioonaa.

Jyväskylässä 6. lokakuuta 2015

Sirpa Herve
Tutkimusprofessori


IUPAC:n Kemia ja ympäristö -divisioonan kokous (8.-9.8.2015, Busan, Korea)

IUPAC´n (International Union of Pure and Applied Chemistry) Kemia ja ympäristö –divisioona kokoontui Etelä-Korean Busanissa 8.-9. elokuuta 2015 IUPAC´n 48. yleiskokouksen yhteydessä. Täällä pidettiin divisioonan vuosikokous sekä myöskin alakomiteoiden kokoukset.

Kokouksessa kuultiin selvitys IUPAC´n nykytilasta ja keskeisistä toiminnoista, uudesta strategisesta suunnitelmasta sekä divisioonan asemasta ja päämääristä. Kokouksen keskeinen asia oli rahoitettavat tutkimushankkeet ja meneillään olevista hankkeista raportointi.

IUPAC´n yleiskokoukselle oli toimitettu divisioonan esitykset nimityksiksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle 2016-2017. Kemia ja ympäristö –divisioonaa johtaa vuoden 2016 alusta Petr Fedotov (Moskovasta) ja divisioonan sihteerinä toimii Hemda Garelik (Lontoosta). Uudeksi kansalliseksi edustajaksi divisioonaan valittiin Suomesta Anna-Lea Rantalainen (Helsingin yliopiston Lahden toimipaikasta).

Divisioonalla on alakomiteoita ja kokoukessa kuultiin alakomiteoiden raportit. Kemialliset ja biofysikaaliset prosessit ympäristössä -alakomitea kokoontui toisena kokouspäivänä.Tämä alakomitea järjestää myös Leipzigiin ICCE 2015 konferenssin yhteyteen oman erillisen session.

Kemia ja ympräristö –divisioona piti myös yhteiskokouksia toisten divisioonien kanssa yhteistoimintamahdollisuuksista ja yhteisistä hankkeista. Näiden tapaamisten antia puitiin vielä divisioonan omassa kokouksessa.

46 th World Chemistry Congress pidetään vuonna 2017 Sao Paulossa, Brasiliassa, missä järjestetään myös ympäristökemiaan liittyviä sessioita ja pidetään IUPAC´n 49. yleiskokous. Aloitettiin myös IUPAC´n juhlavuoden suunnittelu. Tapahtuma järjestetään vuonna 2019 Pariisssa.

Kemia ja ympäristö –divisioonan seuraava kokous pidetään vuonna 2016 Lontoossa, mahdollisesti jonkun kongressin yhteydessä (ennen tai jälkeen).

Jyväskylässä 16. syyskuuta 2015

Sirpa Herve
Tutkimusprofessori


Kymmenes Euroopan nuorten kemistien kokoontuminen Berliinissä

Kukkivat kirsikkapuut olivat ainoa väriläiskä harmaansävyisessä Berliinissä, kun nuoret kemistit eri puolilta Eurooppaa saapuivat hiljalleen perille. Luvassa olisi yksi päivä nuorten paikallisjaoston konferenssia ja kaksi päivää kovaa kokoustusta.

Konferenssissa nuoret kemistit pääsivät esittelemään omaan tutkimustaan muille. Myös allekirjoittaneen posteri pääsi esille. Kutsuttuna puhujana oli professori Klapötke, joka kertoi innostuneelle yleisölle korkean energian materiaaleista.

Yhtenä tavoitteena EYCN:n kokouksissa on aina ollut hyvin käytänteiden jakaminen, etenkin kansallisten (nuoriso)jaostojen välillä. Siksi kaikki esittelevät toimintaansa lyhyesti. Isossa osassa europpalaisia kemian seuroja on oma nuorisojaostonsa, jotka järjestävät toimintaa niin omille jäsenilleen kuin suurelle yleisöllekin. Suurin yksittäinen työsarka kokouksessa koostui seuraavan ison EuCheMS Chemistry Congressin suunnittelusta. EYCN:llä on jälleen omaa ohjelmaa nuorille ja muillekin kemisteille.

Tänäkin vuonna seuraamme liittyi EuCheMSin puheenjohtaja David Cole-Hamilton. Hänen tavoitteenaan on nostaa EYCN asemaa EuCheMSin parissa, ja monet hallituksen jäsenet osallistuvatkin erilaisiin toimikuntiin EuCheMSin kehittämiseksi.

Erinomaisena uutisena tuotiin esille virallinen sponsorisopimus pitkäaikaisen kumppanin, Evonikin, kanssa. Tämä viisivuotinen sopimus tuo tarvittua vakautta EYCN:n toiminna rahoitukseen, vaikka edelleen hyvin pitkälti ollaan erilaisten pienempien sponsoreiden varassa.

Kokousten yleishyödyllinen osio koostui tällä kertaa kommunikaatiotaidoista. Wikimedia-toiminnan ihmeellistä maailmaa ja sen lukemattomia mahdollisuuksista meille kertoi Andy Mabbett. Toinen aiheemme liittyi suuren yleisön asenteeseen kemiaa ja kemikaaleja kohtaan, mistä meitä valisti Chiara Ceci.

Hallituksen kaksivuotinen kausi tuli päätökseen ja uusi oli valittava tilalle. Tästä vuodesta teki poikkeuksellisen se, että ensimmäistä kertaa hallituspaikoista äänestettiin. Aikaisemmin hakijoita on ollut juuri paikkojen lukumäärän verran. Lisäksi kokouksessa koettiin erillisen projektikoordinaattorin tarvetta, jotta päästäisiin parempaan projektihallintaan, tarkempaan aikataulutukseen ja yksilöidympään vastuunkantoon. Tämä virka lankesi minulle.

Varsinaiset kokoustapahtumat loppuivat uuden hallituksen esimmäiseen keskinäiseen kokoukseen, jossa jaettiin vastuualueet ja pohdittiin tulevia toimenpiteitä. Tähän mennessä uusi hallitus on päässyt hyvin vauhtiin, tiimit näyttävät pyörivän eteenpäin. Lisäksi maiden edustajat ovat saaneet hyvin tiedotteita toiminnan etenemisestä uutiskirjeen muodossa. Esimerkkinä mainittakoon, että tulevia (nuorten) kemistien tapahtumia on lähikuukausina monissa maissa ainakin Saksasta Serbiaan ja monissa paikoissa siltä väliltä.

eycnBerlinBerliinin kokous oli hyvä päättää kauniisti vihertävien puiden tuodessa toivoa tulevasta kesästä ja kehittyvästä toiminnasta. Vuosi 2016 tulee olemana EYCN:lle uuden ajan alku. Ensi vuoden kokous järjestetään ensimmäisen European Young Chemists’ Congress -tapahtuman yhteydessä Portugalissa. EYCN ottaa näin vähän isompaa roolia Euroopan laajuisessa verkottumisessa.

Lisätietoja voi jälleen kaivaa osoitteesta www.eycn.eu.

Tiina Sarnet


Helsinki Chemicals Forum (26.-27.5.2015, Helsinki)

Helsinki Chemicals Forum järjestettiin tänä vuonna seitsemännen kerran, ja alan ammattilaisia oli jälleen kokoontunut paikalle huomattava määrä. Päällimmäisenä jäi mieleen hyvä tunnelma. Moni osallistuja tuntui olevan paikalla jo ties kuinka monetta kertaa, ja käytäväkeskustelut tuntuivatkin koostuvan osin mukavista jälleennäkemisistä.

Kemikaalilainsäädäntö koskettaa monia osapuolia, joten osallistujalista koostui niin yritysten, erilaisten yhdistysten, yliopistojen kuin lainsäätäjäosapuolienkin edustajista. Tämä muodosti esimerkiksi paneeleihin ja niiden herättämiin keskusteluihin hyvin monipuolisia näkökulmia. Kukin on varmasti tottunut katsomaan asioita omalta kantiltaan, joten muiden osapuolien näkemysten kuuleminen on varmasti aina paikallaan.

Vaikka ECHA ja EU:n kemikaalilainsäädäntö eivät kemistille tule yllätyksenä, prosessiin valtavuus jaksaa aina vain hämmästyttää. Muutaman vuoden takaiset alkuvaikeudet rekisteröinneissä ja vaatimuksissa tuntuvat olevan takana päin ja prosessi etenee. Tuntuu olevan tekemisen meininkiä.

Näin vielä yliopistomaailman puolella olevalle kemistille kaikki tieto kemikaalilainsäädännöstä on tarpeen, koska siihen ei tutkimuspuolella tule omakohtaista kosketusta. Lainsäädännölliset asiat tulevat kuitenkin väistämättä vastaan, kun siirrytään yksityisen sektorin puolelle.

Kemikaalilainsäädännön vaatimusten täyttäminen asettaa luonnollisesti haasteita yrityksille. Jo Euroopan sisäisen markkinan yhtenäistäminen on vaatinut useiden vuosien työn, joka on edelleen kesken. Rekisteröintiprosessit erilaisten yhteenliittymien kanssa ovat varmasti opettaneet yrityksille aivan uudenlaisia yhteistyön muotoja, eikä niistä ole varmasti ilman pientä kitkaa selvitty.

Jos on haasteita pelkästää EU:n alueella, niin sitten vasta saadaan vaikeuskerrointa tekemiseen, kun mukaan otetaan Euroopan talousalueen ulkopuolisia kumppaneita. Jos otetaan esimerkiksi vapaakauppaneuvottelut USA:n kanssa, siinä törmäävät kaksi erilaista, mutta hyvin muotoutunutta lainsäädäntökulttuuria. Kun mietitään, miten kauppaa voidaan käydä Atlantin yli molempiin suuntiin, on erilaisten vaatimusten yhteensovittamisessa aikamoinen palapeli.

Luokittelun harmonisointi on osoittautunut myös yllättävän hankalaksi. Kaikki maat eivät suinkaan käytä samanlaisia kriteerejä tai tee asioita yhtä tarkasti. Tarvitaan siis vielä paljon työtä, että GHSC saadaan toimimaan niin, että kaikki pystyvät puhumaan asioista samoilla termeillä. Yhteinen kieli varmasti helpottaisi kaikenlaista kommunikointia.

Helsingin kaupunki on ilahduttavasti tapahtumassa mukana. Onhan tämä tietysti hyvää mainosta, että korkean profiilin konferensseissa ollaan mukana myös korkeimpien virkamiesten voimin. Uskon, että kaikki nauttivat illallisesta, joka järjestettiin kaupungintalolla. Epäviralliset tilanteet ovat aina se paikka, jossa parhaat ja hedelmällisimmät keskustelut käydään.

Kaikenkaikkiaan Helsinki Chemicals Forum 2015 oli hyvin yleissivistävä ja opettava kokemus. Kemistinä on tärkeää tietää, miten kaikkea toimintaa ohjaava lainsäädäntö kehittyy ja miten se vaikuttaa tulevaisuuden elämään.

Tiina Sarnet


Sain upean mahdollisuuden osallistua Helsinki Chemicals Forumille 2015 saatuani osallistumisstipendin Suomen Kemian Säätiöltä. Foorumilla kemikaalien ja kemikaaliturvallisuuden asiantuntijat, yritysjohtajat, päättäjät sekä järjestöjen edustajat kokoontuivat keskustelemaan kemikaaliturvallisuuden ja –lainsäädännön polttavista kysymyksistä.

Tapahtumassa kuultiin puheenvuoroja ja paneelikeskusteluita monipuolisista aiheista, kuten kemikaaliluokittelun kansainvälistämisestä sekä kemikaalilainsäädännön vaikutuksesta teollisuuden kilpailukykyyn. Päällimmäisenä mieleeni jäivätkin elävät paneelikeskustelut, joista erityisesti Mamta Patelin juontama keskustelu kemikaaleista tuotteissa oli ajatuksia herättävä. Oli mielenkiintoista kuulla muun muassa kemikaalisäädösten vaikutuksista yritysten liiketoimintaan.

En ollut aiemmin osannut edes ajatella, kuinka monisyisiä kemikaaliturvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat. Kemikaalilainsäädäntö ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt maailmanlaajuisesti, mutta toisaalta pienillä yrityksillä ei välttämättä ole resursseja täyttää kaikkia nykyisiäkään vaatimuksia. On siis selvää, että helppoja ja kaikkia miellyttäviä ratkaisuja ei ole ja tehtävää on paljon.

Tapahtumassa kuultiin kuitenkin myös onnistumistarinoita siitä, kuinka keskittyminen kemikaaliturvallisuuteen on osattu kääntää yrityksissä kilpailuvaltiksi. Kuluttajat tänä päivänä ovat yhä valveutuneempia erilaisten kemikaalien vaikutuksista ja osaavat myös vaatia turvallisempia tuotteita. Tapahtumassa tulikin toistuvasti esiin, kuinka tuotteiden kemikaalikoostumuksen arvioinnista on tulossa yksi kiinteä osa erilaisten tuotteiden suunnitteluprosessia.

Olin todella yllättynyt siitä, kuinka avoin ja keskusteleva ilmapiiri tapahtumassa oli. Opiskelijana oli äärimmäisen antoisaa päästä keskustelemaan niin teollisuuden edustajien, kansainvälisten viranomaisten kuin alan toimittajien kanssa ja kuulla heidän näkökulmiaan. Oli myös mielenkiintoista kuulla, kuinka monipuolisia työskentely- ja opiskelutaustoja osanottajilla oli.

Haluan kiittää lämpimästi Suomen Kemian Säätiötä mahdollisuudesta osallistua Helsinki Chemicals Forumiin ja oppia valtavasti lisää kemikaaliturvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Eveliina Muuri


Firstly I would like to say thanks to Kemian Päivien Säätiö for providing a young chemists participation grant for HCF 2015.

HCF has a global meaning, since issues discussed on the forum concerning paths to a global chemical safety 2020, green chemistry, Globally Harmonized System (GHS) of classification and labelling of chemicals, substitution of chemical reagents to a safer alternatives or improving a communication between producers and consumers are interesting not only for producers of chemicals but for every person all over the World.

Chemicals are used every day by each person in chemical laboratories, as components of food, cosmetics or almost any daily use goods. Thus knowledge concerning safe use of chemicals essential for each chemist. Each person, in turn, wants and should be sure of using safe food, cosmetics, etc.
HCF is a unique event, which combines beneath the same roof representatives of different organizations and companies from different countries and continents, sharing professional experience, discussing existing problems in the world of chemicals, coming (or not) to the same conclusion. It was a great opportunity to be one of those people, to get some professional and human experience.

From the professional point of view, it was interesting to get familiar with some existing databases or tools used for searching alternative substances or prediction of compound properties. As a consumer I was interested to learn the every year more and more producers of different products try to become more open for their consumers, creating even mobile applications, providing an information about containing dangerous chemicals in their products.

On my opinion, young professionals should participate in such forums and conferences to get familiar with a life outside the university, functions and activities of different organizations and companies to have a chance to choose a future occupation and employer.

Marina Laine


EuCheMS The Division of Chemistry and the Environment’n Steering Committeen kokous (28.2.2015, Helsinki)

EuCheMS:n (European Association for Chemical and Molecular Sciences) The Division of Chemistry and the Environment´n Steering Committeen kokous pidettiin historiansa aikana ensimmäisen kerran Suomessa, Helsingissä 28. helmikuuta 2015. Allekirjoittanut osallistui kokoukseen Suomen virallisesti valitsemana DCE- divisioonan jäsenenä ja divisioonan valitsemana Streering Committeen jäsenenä.

Ennen kokousta ryhmä vieraili Euroopan kemikaalivirastossa ECHAssa, missä kuultiin sen toiminnan esittelyä. Samoin Kemia ja ympäristö -divisioonaa esitteli divisioonan presidentti, espanjalainen professori Santiago Luis. Divisioonan jäsen ranskalainen professori Philippe Garrigues piti esityksen aiheesta Kemikaalit ja ympäristö – tulevaisuuden visio. Myös ECHAn henkilöstöä oli kutsuttu kuulemaan esityksiä. Tilaisuudessa keskusteltiin divisioonan ja ECHAn lyhyen ja pitkän aikavälin yhteistyömahdollisuuksista.

Varsinainen Steering Committeen kokous pidettiin Suomalaisten Kemistien Seuran kokoustiloissa
ja puhetta johti divisioonan presidentti Santiago Luis.

euchems_helsinkiTilaisuuden keskeisimpiä aiheita olivat EuCheMS:n ja divisioonan järjestämät kongressit ja workshopit. Ajankohtaisimpana aiheena oli Divisioonan järjestämä International Conference on Chemistry and the Environment 2015 (ICCE 2015), mikä on kokonaisuudessan divisioonan järjestämä ja ohjelmoima. ICCE 2015 järjestetään Saksassa Leipzigissa 20.-25. syyskuuta 2015. Divisioonan vuosikokous pidetään myös tässä yhteydessä 19. syyskuuta 2015.
Tämän konferenssin teemat koostuvat laaja-alaisesti kemian eri aloilta ja se luo mahdollisuuden monien sektoreiden tutkimustulosten esittämiseen suullisesti tai postereina. Leipzigissa järjestetään myös satelliittitapahtumia, mitkä osaltaan täydentävät kongressin antia. Kongressista löytyy enemmän tietoa osoitteesta www.icce2015.org.

Keskeisenä kokousaiheena Helsingissä oli myös Istanbulissa 2014 järjestetty 5 th EuCheMS Chemistry Congress ja sen loppukäsittely sekä vuonna 2016 järjestettävä 6 th EuCheMS Chemistry Congress, mikä järjestetään 11.-15. syyskuuta 2016 Sevillassa Espanjassa. Kongressi on laaja-alainen ja osasta sen sessioita vastaa Kemia ja ympäristö -divisioona.
Samoin kokoukselle esiteltiin EXPO 2015, mikä järjestetään Italian Milanossa. Kuultiin myös muita EuCheMS-terveisiä presidentiltä.

Leipzigin jälkeen seuraava ICCE järjestetään vuonna 2017 Oslossa Norjassa ja sen organisointi
käynnistyi jo kokouksessa.

Divisioonan jäsen professori Philippe Garrigues on toiminut Environmental Science and Pollution Research (ESPR) -lehden Editor in Chief:nä. Hän esitti vuosikatsauksen lehden tilanteesta ja sen valtavasta kasvusta. Lehti on divisioonan virallinen julkaisufoorumi. Kuultiin myös lehden tämänhetkisistä kehitysajatuksista ja tulevista erityisnumeroista.

Lisäksi esillä olivat muut divisioonan asiat mm. kyselyt, internet- ja websivuasiat sekä muut
ajankohtaiset asiat. Kokouksesta allekirjoittanut on laittanut myös kirjoituksen Kemia-Kemi -lehteen.

Jyväskylässä 5. toukokuuta 2015

Sirpa Herve
Tutkimusprofessori


2014


EuCheMS General Assembly (23-24.10.2014, Torun, Puola)

Kokoukseen osallistui noin 30 edustajaa, eli noin 60% seuroista oli edustettuina, Pohjoismaista oli edustaja paikalla ainoastaan Norjasta ja Suomesta. Kokouksen puheenjohtajana toimi EuCheMS:n puheenjohtaja Ulrich Schubert ja sihteerinä Nineta H Majcen.

  • Todettiin että EuCheMS Chemistry Conference Istanbulissa elo-syyskuun vaihteessa oli onnistunut, ja järjestäjät saivat kiitokset erittäin hyvästä työstä. Todettiin myös, että konferenssi oli herättänyt suurta kiinnostusta sosiaalisessa mediassa.
  • Seuraavat EuCheMS Chemistry Conferencet on tarkoitus järjestää vuonna 2016 Sevillassa Espanjassa ja 2018 Liverpoolissa Englannissa.
  • Keskusteltiin Expo Milan 2015 -tapahtumasta ja todettiin, että olisi toivottavaa, että EuCheMS olisi edustettuna
  • Käytiin lyhyt keskustelu ohjemasta ja todettiin, että EuCheMS on yhä suuremmassa määrin osallistunut ja saanut konsultin aseman EU komissiossa, jossa järjestö toimii asiantuntijan roolissa esim. eri laki- ja direktiiviesitysten laadinnassa. Todettiin, että toimiston muutto Lontoosta Brysseliin oli onnistunut päätös ja on ollut edellytyksenä tähän kehitykseen, EuCheMS on myös ottanut kantaa kun kansalliset Kemianseurat ovat kaivanneet tukea oman maan päätösten teossa kemiaan liittyvissä asioissa. Tämän kokouksen aikana Kreikan edustaja vetosi kokoukseen ja pyysi tukea puolustamaan kemiaa oppiaineena opinto-ohjelman uudistuksen yhteydessä, jossa kemia oppiaineena on tarkoitus poistaa kokonaan tai vähentää huomattavasti, jolloin kemian osuus korvattaisiin tietotekniikan kursseilla. Kokous puolsi Kreikan ehdotusta ja edustaja sai lupauksen EuCheMSin tuesta.
  • Suurin osa henkilöjäsenten toiminnasta tapahtuu jaostoissa (Divisions) ja työryhmissä (Working parties), aktiviteetti näissä on hyvin vaihteleva.
    Sekä Division for Physical Chemistry että Working Party on History of Chemistry totesivat ja pahoittelivat, että heillä ei enää ole suomalaista edustajaa.
  • European Young Chemists’ Network EYCTN on onnistunut hyvin saamaan nuoria kemisteja mukaan aktiiviseen toimintaan.
  • ECTN, European Chemistry Thematic Network Association hyväksyttiin tukijäseneksi, vuosimaksu 200 euroa ja 1 ääni. Division for Chemical Education ja ECTN ovat jo aikasemmin tehnyt yhteistyötä ja yhteistyö tiivistyy varmasti tämän jälkeen entisestään.
    ENMIX, European Nanoporous Materials Institute of Excellence, hyväksyttiin myös samoin ehdoin tukijäseneksi.
  • Kokouksen aikana eri organisaatiot jotka osallistuvat kemian tutkimukseen Euroopassa käyttivät puheenvuoroja. Myös American Chemical Society osallistui keskusteluun.
  • Talousarvio hyväksyttiin ilman muutoksia, jäsenmaksut pysyvät ennallaan.
  • Keskusteltiin uuden logon käyttöönottamisesta. Vanha on liian paljon ”Seis-merkin” näköinen, kaksi ehdotusta esitettiin, jäsenseurat saavat antaa palautetta parin viikon sisällä.
  • Puheenjohtajuus vaihtui ja uusi puheenjohtaja David Cole-Hamilton astui tehtävään, hän kiitti edellistä puheenjohtajaa Ulrich Schubertia tehdystä työstä organisaation hyväksi.
  • Uusi puheenjohtaja on palkannut ulkopuolisen konsultin miettimään EuCheMS:in tulevaisuutta. Pidettiin tämän johdolla brainstorming-sessio ryhmätyönä jossa pohdittiin EuCheMS:n rakennetta organisaationa, miten organisaation taloudellista tilaa voitaisiin kohentaa, yhteistyötä organisaation sisällä sekä seurojen välistä yhteistyötä.

Työ jatkuu organisaation johtoryhmässä.

Seuraava General Assembly Wienissä syyskuun lopulla 2015.

Mariann Holmberg


IUPAC Divisioona VIII (Kemian nimistö ja rakenteiden esittäminen)
Divisioonakomitean kokous (3-4.8.2014) ja Metallasyklityöryhmän kokous (2.8.2014, Bangor, UK)

Osallistuin Bangorissa, Walesissa järjestettyyn IUPAC:n nimistödivisioonan komitean kokoukseen Suomen kansallisena edustajana ja metallasyklityöryhmän mkokoukseen sen IUPAC:n nimittämänä jäsenenä.

> Lue matkakertomus tästä (pdf)

Risto Laitinen
Epäorgaanisen kemian laboratorio, Molekyylimateriaalien tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto

 

EuCheMS The Division of Chemistry and the Environment (22.2.2014, Sveitsi)

IMG_2736EuCheMS:n (European Association for Chemical and Molecular Sciences) The Division of Chemistry and the Environment´n Steering Committeen kokous pidettiin Sveitsissä (Dübendorf Eawagissa) 22. helmikuuta 2014. Allekirjoittanut osallistui kokoukseen Suomen virallisesti valitsemana DCE-divisioonan jäsenenä ja divisioonan valitsemana Steering Committeen jäsenenä.

Kokouksessa käsiteltiin Espanjassa Barcelonassa 25.-28.6.2013 pidettyä ICCE 2013 konferenssia ja käytiin läpi tilaisuuden loppupalaute. Kokouksen keskeinen aihe oli 30.8.-4.9.2014 Istanbulissa pidettävä 5th EuCheMS Chemistry Congress, minkä suunnittelussa divisioona on ollut mukana ja mistä osa sessioista on divisioonan järjestely- ja toteutusvastuulla. Istanbulissa ennen kongressin alkamista pidettään myös divisioonan kokous. Tämän valmistelu on keskeisiä Steering Committeen tehtäviä ja 2014 on myös vuorossa divisioonan puheenjohtajan ja sihteerin vaali, mitkä Steering Committee valmistelee.

Toinen keskeinen aihe oli International Conference on Chemistry and the Environment 2015 (ICCE 2015), mikä on kokonaisuudessan divisioonan järjestämä ja ohjelmoima. ICCE 2015 järjestetään Saksassa Leipzigissa 20.-24. syyskuuta 2015. Divisioonan vuosikokous pidetään myös tässä yhtey-dessä. Molempien tapahtumien valmistelusta tehtiin päätökset.

Vuonna 2016 6th EuCheMS Chemistry Congress järjestetään Espanjassa ja tämän tilaisuuden vaatimat divisioonan toimet käsiteltiin. Lisäksi päätettiin likaantuneita sedimenttejä käsitettelevästä ICCE workshopista (Sveitsissä Lucanossa 8.-13. maaliskuuta 2015). Samoin kokoukselle esiteltiin EXPO 2015, mikä järjestetään Italian Milanossa. Kuultiin myös uusista EuCheMS ohjeista divisioonille sekä muita EuCheMS-terveisiä presidentiltä.

Divisioonan jäsen professori Philippe Garrigues on toiminut Environmental Science and Pollution Research (ESPR) -lehden Editor in Chief:nä. Hän esitti vuosikatsauksen lehden tilanteesta ja valtavasta kasvusta. Lehti on divisioonan virallinen julkaisufoorumi. Kuultiin myös lehden tämänhetkisistä kehitysajatuksista ja tulevista erityisnumeroista.

Lisäksi esillä olivat muut divisioonan asiat: ohjelmaryhmät, kyselyt, internet ja websivuasiat sekä muut ajankohtaiset asiat.

Kokouksesta allekirjoittanut on laittanut myös kirjoituksen Kemia-Kemi -lehteen.

Jyväskylässä 11. marraskuuta 2014
Sirpa Herve, Tutkimusprofessori


Euroopan nuoret kemistit Bukarestissa

Euroopan nuorten kemistien verkoston (European Young Chemists’ Network, EYCN) yhdeksäs kokous järjestettiin sateisessa Bukarestissa. Säästä huolimatta tunnelma oli energinen ja lukuisat kansallisten seurojen edustajat otettiin hyvin vastaan.

Kokousta edeltävänä päivänä järjestettiin paikallisille nuorille kemisteille Career Day, jossa käsiteltiin niin kirjoittamista, esiintymistä kuin ajanhallintaakin. Lisäksi oli tarjolla CV-klinikka, jossa sai henkilökohtaista apua ansioluettelonsa kehittämiseen.

Tänä vuonna kokouksessa keskityttiin pitkälti syyskuun EuCheMS-konferenssin valmisteluihin. EYCN:llä oli tapahtuman ohessa omaa ohjelmaa luentojen ja verkostoitumistilaisuuksien muodossa. Lisäksi jaettiin European Young Chemist Award vuodelle 2014.

EYCN:n toiminnan jatkuvuus on hyvissä käsissä. Iso osa delegaateista on ollut mukana useamman vuoden ajan, joten ihmiset ja toiminta tulevat tutuiksi. Vanhoista puheenjohtajista pidetään myös kiinni. Heistä tulee verkoston neuvonantajia. Verkoston kehittymisestä kertoo myös se, että paikalla oli EuCheMS:n tuleva puheenjohtaja, David Cole Hamilton. Hän vakuutti, että nuorten ääntä tuodaan esille myös jatkossa.

35 vuoden ikäraja nuoren kemistin määrittelyssä ja muuttuvat hallitukset maiden omissa nuorisojärjestöissä tarkoittavat sitä, että tänäkin vuonna mukana oli monia uusia jäseniä, allekirjoittanut mukaan lukien. Meidät otettiin lämpimästi vastaan, ja kaikille etsittiin oma tehtävä osana verkoston toiminnallisia tiimejä. Nämä tiimit ovat toiminnan keskipisteessä, ja keskittyvät niin akateemisen- ja yritysmaailman kanssa verkostoitumiseen, jäsentoimintaan kuin varainhankintaankin.

Tulevan vuoden painopisteenä tullee olemaan näkyvyyden lisääminen. Tuskin kaikki eurooppalaiset alle 35-vuotiaat jäsenseuroihin kuuluvat edes tietävät olevansa samalla osa EYCN:n jäseniä. Tunnettuuteen pyritään mm. uudistetun uutiskirjeen avulla. Tavoitteena on esitellä EYCN:n ja paikallisten seurojen toimintaa ympäri Eurooppaa.

Lisätietoja EYCN:stä saa verkoston kotisivuilta: www.eycn.eu.

Tiina Sarnet
Helsingin Yliopisto


IUPAC’n Kemia ja ympäristö -divisioonan kokous (8.-9.8.2014, San Fransisco)

IUPAC’n (International Union of Pure and Applied Chemistry) Kemia ja ympäristö –divisioona kokoontui San Fransiscossa 8. – 9. elokuuta 2014. Täällä pidettiin divisioonan vuosikokous ja sen lisäksi myös alakomiteat kokoontuivat. Divisioonan kokouksessa kuultiin yleiskatsaus IUPACista, Kemia ja ympäristö – divisioonan tilasta sekä divisioonan strategisista suunnitelmista.

Kokouksessa päätettiin yhdistää aikaisempia alakomiteoita ja uuden alakomitean nimeksi tuli Kemialliset ja biofysikaaliset prosessit ympäristössä (Sub-committee on Chemical and Biophysical Processes in the Environment). Allekirjoittanut on myös tämän uuden alakomitean jäsen.

Seuraava IUPACin General Assembly (48.) pidetään Korean Busanissa 6. – 13. elokuuta 2015. Tämän aikana myös divisioonat kokoontuvat ja valmistelut alkavat. Busanissa on myös 45. maailman kemian kongressi laaja-alaisine ohjelmineen 9. – 14. elokuuta 2015. Divisioonan kokouksessa keskusteltiin tarpeesta tavata myös muiden divisioonien edustajia ja sopia joistakin yhteisistä tutkimushankkeista. Alakomiteat kokoontuvat myös Busanissa 2015 mutta sen lisäksi suunniteltiin uuden Sub-committeen kokoontumista mahdollisesti ICCE 2015 –konferenssin yhteydessä Saksan Leipzigissa syyskuussa 2015. Kokoouksessa käytiin läpi divisioonalle tulleet tutkimushanke-esitykset, divisioonan jäsenten niistä antamat lausunnot sekä päätettiin rahoituksista.

Kokouksessa käsiteltiin myös divisioonan jäsenten valintaa seuraavalle kaksivuotiskaudelle (2016-2017) ja käynnistettiin järjestelyt. Tulevaisuuden kehittämishankkeita päivitettiin. Passiivikeräinten käyttöä ja kehittämistä orgaanisten ja epäorgaanisten yhdisteiden tutkimiseen valmistellaan divisioonan jäsenistä muodostettavassa ryhmässä, mikä toimii allekirjoittaneen johdolla. Kemialliset ja biofysikaaliset prosessit ympäristössä –alakomitea piti oman ryhmäkokouksensa toisena kokouspäivänä 9. elokuuta 2014.

Vuonna 2017 IUPAC-organisaation täyttää 100 vuotta ja tätä tapahtumaa juhlitaan kokouksen ja kongressiin yhteydessä Pariisissa.

Jyväskylässä 17. syyskuuta 2014

Sirpa Herve
Tutkimusprofessori
Suomen ympäristökeskus


2013


EuCheMS yleiskokous (23.-24.10., Budapest)

EuCheMS yleiskokous pidettiin Budapestissa lokakuun lopussa. Kokoukseen osallistui edustajia 27 Euroopan maasta.

Kokouksessa kuultiin raportit työryhmien ja divisioonien toiminnasta kuluneelta kaudelta.

Uudeksi presidentiksi oli vain yksi ehdokas, professori David Cole-Hamilton (UK), jota oli ehdottanut the Royal Society ja hänet valittiin yksimielisesti.

Hallitukseen (Executive board) valittiin kuusi jäsentä:
Bogusław Buszewski, Polish Chemical Society
Michael Dröscher, German Bunsen Society for Physical Chemistry
Pilar Goya, The Real Sociedad Española de Química
Ivanka Popović, Serbian Chemical Society
Livia Simon Sarkadi, Hungarian Chemical Society
Saskia van der Vies, Royal Netherlands Chemical Society

Eestin kemian seura hyväksyttiin uudeksi jäseneksi ja vahvistettiin, että Division of Electrochemistry lakkautetaan. Päätettiin myös perustaa komitea, joka tarvittaessa valmistelee hallitukselle ehdotuksen yhteisistä palkintoehdokkaista, jos niitä seuralta kysytään. Tämän komitean puheenjohtajaksi valittiin entinen presidentti Luis Oro.

Seuran talous on tällä hetkellä vakaa ja talousarviot tulevalle vuodelle hyväksyttiin esitetyn mukaisesti.

Yleiskokouksessa hyväksyttiin myös muutamia toimintaa selkeyttäviä muutoksia seuran sääntöihin. Tärkeimpinä näistä on muutos äänimäärien oikeudenmukaisempaan jakautumiseen jäsenmaiden kesken. Sääntöihin lisättiin myös mahdollisuus, että yritykset voivat liittyä EuCheMSin jäseniksi. Sääntömuutokset hyväksyy Belgian kuningas.
Yleiskokouksessa esitettiin toive, että mahdollisimman monet jäsenmaat vastaisivat Eurooppalaisia kemistejä ja kemisti-insinöörejä koskeva työtutkimukseen. 

Kokouksessa esiteltiin valmisteilla oleva European Professional Chemistry Card, joka tavoitteena on helpottaa työvoiman liikkuvuutta Euroopassa.

EuCheMSin tomisto on muuttanut uusiin tiloihin Brysselissä. Uudet tilat sijaitsevat paremmalla paikalla ja tilat ovat toimivammat. Myös EuCheMSin työryhmät ja divisioonat voivat pitää uudella toimistolla kokouksia. Toimiston sihteeristöön on palkattu yksi uusi työntekijä.

Seuraava yleiskokous pidetään lokakuussa 2014 Puolan Torunissa.

Nina Aremo
Helsingin Yliopisto


47. IUPAC Yleiskokous (14. – 15.8., Istanbul)

47. IUPAC Yleiskokous pidettiin 14.-15.8.2013 Istanbulissa Turkissa.

Perinteisten yleiskokousasioiden lisäksi kokouksessa päätettiin seuraavista asioista:

Uudeksi varapuheenjohtajaksi nousi hallituksen jäsenenä toiminut Natalia Tarasova Venäjältä (106 ääntä). Uusiksi hallituksen jäseniksi valittiin seuraavat henkilöt:

  • Prof. Russell J. Boyd (Kanada)
  • Prof. Tavarekere K. Chandrashekar (Intia)
  • Prof. Richard Hartshorn (Uusi Seelanti)
  • Mr. Colin Humphris (Englanti)
  • Prof. Christopher K. Ober (Yhdysvallat)
  • Prof. Kaoru Yamanouchi (Japani)
  • Prof. Qi-Feng Zhou (Kiina)

Uusiksi NAO jäseniksi hyväksyttiin:

  • Asociación Química Argentina (NAO)
  • Academy of Sciences of Mozambique (NAO)
  • Nepal Polymer Institute (NAO)

Uudet alkuaineet

IUPAC has officially approved the name flerovium, with symbol Fl, for the element of atomic number 114 and the name livermorium, with symbol Lv, for the element of atomic number 116. Priority for the discovery of these elements was assigned, in accordance with the agreed criteria, to the collaboration between the Joint Institute for Nuclear Research (Dubna, Russia) and the Lawrence Livermore National Laboratory (Livermore, California, USA). The collaborating team has proposed the names flerovium and livermorium which have now been formally approved by IUPAC.

IUPACin taloustilanne on kiristynyt. Yleiskokous vahvisti päätöksen, jossa IUPACin jäsenmaiden kokonaisjäsenmaksua korotetaan 3% vuodessa seuraavan kahden vuoden aikana.

Seuraavat jaostot/yhditykset päätettiin erottaa maksamattomien jäsenmaksujen vuoksi:

  • International Plasma Chemistry Society
  • The Calorimetry Conference

Kokouksessa hyväksyttiin alla mainittu nimen vaihdos: Committee be changed from the Committee on Printed and Electronic Publications to the Committee on Publications and Cheminformatics Data Standards.

Samalla hyväksyttiin, että IUPAC Bureau nimittää uuden komitean pj:n.

Päätettiin äänestyksen jälkeen, että 49th General Assembly and 46th Congress pidetään Brasiliassa.

50th General Assembly and 47th Congress in 2019 pidetään Pariisissa.

IUPACin virallinen kieli kaudella 2014-2017 on englanti.

Nina Aremo
Helsingin Yliopisto


EuCheMS The Division of Chemistry and the Environment (24.6.2013, Barcelona)

IMG_2565EuCheMS:n (European Association for Chemical and Molecular Sciences) The Division of Chemistry and the Environment´n divisioonan kokous pidettiin Espanjassa Barcelonassa 24. kesäkuuta 2013 sekä ICCE 2013 International Conferences on Chemistry and the Environment 25.-28.6.2013, missä allekirjoittanut toimi myös puheenjohtajana sekä osallistui kokoukseen DCE:n Suomen virallisesti valitsemana divisioonan jäsenenä. Ennen konferenssia satelliittitapahtumina järjestettiin kaivostoimintaa, lääkeaineita, palonestoaineita, syanobakteereja ja –toksiineja käsittelevät sessiot. Varsinaisen konfgerenssin ohjelmassa olivat vettä, ilmaa, maaperää, sedimenttiä, vihreää kemiaa, mallinnusta ja riskin arviointia, (eko)toksikologiaa ja uusia kemikaaliuhkia käsitteleviä sessioita.

Kokouksessa käsiteltiin EuCheMS Chemistry Congresseja: 4th EuCheMS Chemistry Congressia, mikä pidettiin Prahassa 26.-30.8.2012 sekä 5th EuCheMS Chemistry Congressia, mikä pidetään 31.8.-4.9.2014 Istanbulissa Turkissa ja sen ympäristöpuolen kemian osuuksia.

Toisena merkittävänä aiheena ohjelmassa oli Espanjassa Barcelonassa 25.-28.6.2013 divisioonan järjestämän ICCE 2013 konferenssin viime vaiheiden tiedot ja järjestelyt. Vahvistettiin, että ICCE 2015 järjestetään Leipzigissa ja sen järjestelyjä käynnistettiin. ICCE workshoppeja järjestetään nanoriskeistä vuonna 2014 Italiassa Venetsiassa ja sedimenteistä vuonna 2015 Sveitsissä Locarnossa.

Kokouksessa kuultiin myös muista EuCheMS:n divisiioonista, American Chem. Societyn Div. Environ. Chem. esittäytyi samoin kuin NORMAN-netwkorksin ja CEFICin edustajat. Todettiin myös IUPAC´n kemia- ja ympäristödivisioonan asioita ja mahdollisia yhteisiä asioita.

Kokouksessa käsiteltiin divisioonan vuosikokousasioita sekä muita EuCheMS-terveisiä presidentiltä.

Divisioonan jäsen professori Philippe Garrigues on toiminut Environmental Science and Pollution Research (ESPR) –lehden Editor in Chief:nä ja hän esitti lehden vuosikatsauksen. Lehti on divisioonan virallinen julkaisufoorumi. Kuultiin lehden tämänhetkisestä tilasta ja kehittymisestä ja viimeaikaisesta huomattavasta kasvusta sekä tulevista erikoisnumeroista.

Lisäksi esillä olivat muut divisioonan asiat: ohjelmaryhmät, kyselyt, internet ja websivuasiat sekä muut ajankohtaiset asiat.

Jyväskylässä 2. heinäkuuta 2013
Sirpa Herve, Tutkimusprofessori


5th Young Investigator Workshop (4.-6.6., Marseille)

resebDen 4-6 Juli samlades ca. 30 unga lovande forskare till 5th Young investigator workshop i Marseille, Frankrike. Mötets arrangerades av organic division of EuCheMS (European Association for Chemical and Molecular Sciences) och hölls i samband med den större konferensen European Symposium in Organic Chemistry 2013 (ESOC13) som arrangerades på samma ort. Varje europeiskt land fick nominera en kandidat och jag hade fördelen att denna gång få representera Finland. Förutom de europeiska deltagarna var årets möte utökat med deltagare från nordamerikanska och asiatiska länder. Därtill deltog äldre forskare och industrimedlemmar.

Mötets avsikt vara att samla framgångsrika unga forskare inom ämnet organisk och att därmed stärka kontakterna mellan morgondagens ledare i organisk kemi –”leader of tomorrow’s organic ”chemistry- som det uttrycktes på engelska.

Mötet började med en välkomstreception den 4.7 och fortsatte dagarna därpå med fullspikat program med 30 presentationer. Presentationerna var mycket varierande och vi fick höra om palladiumkemi, organokatalys, materialkemi, biomolekyler m.m. Min egen presentation behandlade syntetisk omvandling av lignanen hydroximatairesinol till kirala ligander för användning inom asymmetrisk katalys. Stämningen på mötet var mycket god och många av oss som deltog knöt nya kontakter blev goda vänner. I dessa goda vänners lag avslutade vi mötet varefter många av oss ännu samlades på kvällen för en sista middag tillsammans.

Patrik Eklund
Åbo Akademi


Eurooppalaiset nuoret kemistit koolla Pietarissa

1011222_10151742538436532_1615030039_nEuroopan nuorten kemistien verkosto (EYCN) kokoontui kesäisessä Pietarissa yhdeksännen kerran. Vuonna 2006 perustettu EYCN on kasvanut lyhyen historiansa aikana koko Euroopan kattavaksi verkostoksi, jolla on myös Euroopan rajat ylittäviä yhteyksiä. EYCN:n vahvuus on sen energisyys.

Kokouksessa äänestettiin EYCN:lle seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi uusi hallitus. Lisäksi voimakkaasti kasvaneen verkoston sääntöihin tehtiin päivitys.

Kahden päivän tiiviin kokousohjelman vastapainona oli iltaohjelma Neva-joen rannalla. EYCN:n Venäjän edustajat olivat järjestäneet jokiajelun Pietarin kesäisten “valkeiden öiden” aikaan, jonka jälkeen edustajat saivat seurata kuuluisaa Neva-joen siltojen yöllistä avausta.

EYCN on todiste siitä, että nuoret pystyvät itse organisoimaan toimintansa. Kokoontumisen aikana paikalle saapuneiden edustajien innostus oli tarttuvaa ja tulevan vuoden tehtäviä ryhdyttiin yhdessä suunnittelemaan. Suomen Kemian seurojen edustaja Helena Laavi esitteli Suomen nuorten kemistien toimintaa. Erityistä kiitosta sai verkoston kontaktien hyödyntäminen Aalto-yliopiston Prosessiteknillisen kerhon (PrTK) ulkomaan excun toteuttamisessa. EYCN:n kautta Belgiaan Hollantiin, Saksaan ja Luxemburgiin (BeNeDeLux) suuntautuneelle reissulle löydettiin joka kohdemaasta paikallisia yhteyshenkilöitä avustamaan vierailukohteiden järjestämisessä yliopistoihin sekä teollisuuteen.

Yksi kokouksen suurista käsiteltävistä asioista oli päivittää jäsenmäärältään ja toiminnaltaan kasvaneen EYCN:n säännöt vastaamaan tämän hetken ja tulevaisuuden kasvusuunnitelmia. Lisäksi EYCN sai jälleen uuden johtoryhmän, jonka jäsenet toimivat oman tiiminsä vetäjinä. Lisätietoja EYCN:stä löytyy järjestön kotisivuilta: www.EYCN.eu

Vuonna 2014 EYCN:n edustajiston kokous järjestetään Bukarestissa, Romaniassa.

Helena Laavi
Aalto-yliopisto


EuCheMS The Division of Chemistry and the Environment Steering Committee (16.2.2013, Wien)

IMG_2556EuCheMS:n (European Association for Chemical and Molecular Sciences) The Division of Chemistry and the Environment´n Steering committeen kokous pidettiin Itävallassa Wienissä 16. helmikuuta 2013. Allekirjoittanut osallistui kokoukseen Suomen virallisesti valitsemana DCE-divisioonan jäsenenä ja divisioonan valitsemana Streering Committeen jäsenenä.

Kokouksessa käsiteltiin Prahassa 26.-30.8.2012 järjestettyä 4th EuCheMS Chemistry Congress´ia, osallitujamäärien kehittymistä, divisioonan vaikutusmahdollisuksia ohjelmarunkoihin ja yleisesti sen antia divisioonalle.

Wienin kokouken keskeisimpänä aiheena oli Espanjassa Barcelonassa 25.-28.6.2013 divisioonan järjestämä ICCE 2013 konferenssi ja sen puitteiden ja ohjelman valmistelu, töistä ja aikatauluista sekä velvollisuuksista sopiminen. Lisäksi keskusteltiin myös vuonna 2014 Istanbulissa järjestettävästä 5th EuCheMS Chemistry Congressista sekä vuonna 2015 järjestettävästä ICCE 2015 konferenssista.

Kokouksessa valmisteltiin myös divisioonan vuosikokousasioita. Vuosikokous pidetään Barcelonassa ICCE 2013 konferenssin yhteydessä. Lisäksi kuultiin uusista EuCheMS ohjeista divisioonille sekä muita EuCheMS-terveisiä presidentiltä.

Divisioonan jäsen professori Philippe Garrigues on toiminut Environmental Science and Pollution Research (ESPR) –lehden Editor in Chief:nä. Hän esitti vuosikatsauksen lehden tilanteesta ja valtavasta kasvusta. Lehti on divisioonan virallinen julkaisufoorumi. Kuultiin myös lehden tämänhetkisistä kehitysajatuksista ja tulevista erityisnumeroista.

Lisäksi esillä olivat muut divisioonan asiat: ohjelmaryhmät, kyselyt, internet ja websivuasiat sekä muut ajankohtaiset asiat.

Kokouksesta allekirjoittanut on laittanut myös kirjoituksen Kemia-Kemi –lehteen.

Jyväskylässä 21. helmikuuta 2013
Sirpa Herve, Tutkimusprofessori