AJANKOHTAISTA

EuChemS CompChem 2023 – Thessaloniki, Kreikka 27.-31.8.2023

Professori Antti Poso osallistui Suomen edustajana ”European Chemical Society, Division of Computational and Theoretical Chemistry”  järjestämään EuChemS – CompChem konferenssiin. Konfressin yhteydessä järjestettiin myös Laskennallisen ja teoreettisen kemian jaoston...

Kirjoituksia kemian- ja bioalan ajankohtaisista aiheista

Lue Markus Metsälän artikkeli Optinen spektroskopia ja kuvantaminen sekä muita kirjoituksia ChemBion sivuilta.

Tutustu EuChemS Magazine Plus -lehden kolmanteen numeroon

EuChemS uudisti uutiskirjeitään. Se tarkoittaa, että Brussels News Updates (BNU) ja Chemistry in Europe lopettivat olemassaolonsa tämän vuoden alusta. Samalla lanseerattiin uusi uutiskirje nimeltä EuChemS Magazine. Tutustu lehden kolmanteen numeroon.

EFCE Mixing WP kokous Portossa

Osallistuin Suomen edustajana EFCE:n Mixing working party kokoukseen Portossa 3.7.2023. Kokous pidettiin osana 17th European Conference on Mixing -tapahtumaa (2.-5.7.2023). Konferenssi oli tarkoitus alun perin järjestää jo 2021, mutta sitä siirrettiin Covid -19...

KEMIAN SEURAT

Finnish Chemical Societies

EYCN (European Young Chemists Network) on EuChemS:n nuorten jäsenten verkosto, joka ajaa erityisesti kemian opiskelijoiden sekä vastavalmistuneiden kemistien asioita. EYCN järjestää vuosittain tiimipäivän (delegate assembly, DA), johon on kutsuttu kunkin jäsenmaan edustaja(t). Tänä vuonna DA järjestettiin elokuun puolivälissä Alankomaissa, Haagissa IUPAC:n kongressin (IUPAC World Chemistry Congress 2023) yhteydessä.

Kolmepäiväisen tapahtuman aikana osallistujille esiteltiin EuChemS:n toimintaa ensin yleisesti järjestön presidentin Floris Rutjesin toimesta ja sitten yksityiskohtaisemmin, kun eri jaostojen edustajat kertoivat toiminnastaan ja tavoitteistaan. Erityisesti kemian asiantuntijoiden roolia Euroopan parlamentissa esiteltiin. IUPAC:n presidentti Javier García-Martínez kävi myös esittelemässä IUPAC:n toimintaa ja EYCN:n edustajat pääsivät tutustumaan IUPAC:n nuorisojaoston edustajien kanssa. IUPAC on maailmanlaajuinen järjestö, joten nuoria edustajia ympäri maailmaa oli kokoontunut Haagissa.

EYCN on jaettu eri tiimeihin: Networking, Global Connections, Membership, Communications ja Science, joiden kesken asioita edistetään ympäri vuoden. EYCN:n vuosittaisissa tapaamisissa on aikaa myös tiimien varsinaiselle työskentelylle. Tiimeillä on useita eri projekteja, joihin voi tutustua EYCN:n nettisivujen sekä sosiaalisen median tilien kautta. Esimerkiksi EYCN järjestää yhteistyössä The Wilkinson Charitable Foundation:n kanssa Chemistry Rediscovered 2023 videokilpailun, joka alkaa syksyllä. Tämänvuotisen videokilpailun aihe on: ”Bringing the Sustainable Development Goals to Life”. Kilpailu on tarkoitettu alle 35-vuotiaille kemisteille tai kemiasta innostuneille. 

Kaiken kaikkiaan tämän vuoden DA tarjosi erityisen paljon mahdollisuuksia uusien kontaktien luomiselle, kun tapahtuma järjestettiin ison kongressin yhteydessä. Kaksipäiväisen tapaamisen ansioista jäsenmaan edustajilla oli myös rutkasti aikaa tutustua toisiinsa ja sitä kautta eri kemian tutkimusaloihin.

Heta Nieminen
heta-elisa.nieminen@helsinki.fi