AJANKOHTAISTA

IUPAC:n Punaisesta kirjasta valmisteilla uusi laitos

IUPAC:n Punaisesta kirjasta valmisteilla uusi laitos Kemian nimistö juontaa juurensa L. B. Guyton de Morveaun työhön 1780-luvulla.1 Hänen mukaan nimistön tulee tukea ajattelua ja auttaa muistia. Kemian kansainvälistyessä ja kemiallisten yhdisteiden lukumäärän...

Kordelinin säätiön Gust. Kompan rahaston apurahat 2025 ja Jaakko Paasivirta -palkinto

Kordelinin säätiön Gust. Kompan rahaston apurahat 2025 ja Jaakko Paasivirta -palkinto Kordelinin säätiön Gust. Kompan rahaston apurahat ovat haettavissa tammikuussa 2025. Vuonna 2000 perustetun Gust. Kompan rahaston tarkoituksena on tukea kemian opetusta ja...

EuChems General Assembly – Berliini, Saksa 24.-25.10.2024

EuChems General Assembly EuChemS:n yleiskokous eli General Assembly järjestettiin 24.-25.10. Berliinissä, Saksassa. Kokouksen agendalla oli perusasiat edellisen vuoden tilinpäätöksen hyväksymisestä ensi vuoden budjettiin. Budjettikeskustelun yhteydessä keskusteltiin...

KPS apurahat 2024

Kemian Päivien Säätiön jatko-opiskeluapurahat 2024 Apurahat on tarkoitettu kemian aloilla yliopistoissa lisensiaatin- ja tohtorintutkintoihin tähtääville opiskelijoille. Kemian Päivien Säätiön apurahat on päätetty myöntää seuraaville 5 henkilölle: DI Susanne Forssell,...

KEMIAN SEURAT

Finnish Chemical Societies

Kuva. EuChemS – Food Chemistry Divisionin vuosikokous 2023 (puheenjohtaja Joana Amaral 9. vasemmalta, sihteeri Christina Todasca 7. vasemmalta, Vieno Piironen 5. oikealta)

Osallistuin EuChemS – Food Chemistry Divisionin järjestämään kongressiin EuroFoodChem XXII (14.-16.6.2023) ja vuosikokoukseen (17.6.2023) Belgradissa Serbiassa.

Kongressi oli teemoiltaan laaja kattaen seuraavat aiheet: Food composition, quality and safety; Food Sustainability, including byproducts valorization; Novel foods; Food and health, functional foods and ingredients; Chemical reactions and interactions of food components; Chemical changes in food under processing and storage; Food adulteration, authenticity and traceability; Novel methods for food chemistry; Food contaminants. Olin juuri jäänyt eläkkeelle ja arvostuksen osoituksena uralleni minua oli pyydetty pitämään heti kongressin alussa, osuudessa Food Chemistry Division Awards Session, Zedek-Eysenberg-luento. Olin valinnut aiheekseni “Vitamins – Food Chemistry Research vs Information Needed in Nutrition”, koska vitamiinitutkimus on ollut yksi koko urani jatkuneista tutkimusteemoista alkaen jo väitöstutkimuksessa ja koska tämän aiheen avulla voin osoittaa eri tutkimusalueiden yhteistyön merkityksen ja tarpeen. Olin lisäksi kahden session puheenjohtajana. Kokoukseen osallistui noin 200 henkilöä.

Vuosikokouksen asialistalla oli 14 kohtaa. Keskeistä oli johtoryhmän valinta. Nykyinen puheenjohtaja Joana Amaral (Portuguese Chemical Society) valittiin toiselle toimikaudelle. Rahastonhoitajaksi valittiin Irena Vock (Slovenian Chemical Society). Lisäksi johtoryhmään kuuluvat Cristina Todasca (Romanian Chemical Society), jonka toimikausi sihteerinä jatkuu, ja Marco Arlorio (Italian Chemical Society). Kävimme normaaliin tapaan vuoden toiminnot ja tulevan vuoden suunnitelmat. Keskeinen toimintamuoto on edelleen erilaisten kongressien järjestäminen. Seuraava varsinainen kongressi järjestetään Slovakiassa vuonna 2025. Muita keskeisiä kongresseja ovat Chemical Reactions in foods; Pigments in food; CoCoTea; In Vino Analytica Scientia. Lisäksi osallistutaan kongressiin 9th EuChemS Chemistry Congress (ECC9).

Olin viimeistä kertaa Suomalaisten Kemistien Seuran Suomen edustajana näissä kahdessa tapahtumassa. Olen ollut mukana toiminnassa koko urani ajan ja niinpä nyt päätinkin kokouksen moniin lämpimiin halauksiin.

Vieno Piironen
Professori
Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto
Helsingin yliopisto