AJANKOHTAISTA

EuChemS-DAC Annual Meeting & Euroanalysis XXII conference – 31.8.– 4.9.2025, Barcelona, Spain

EuChemS-DAC Annual Meeting & Euroanalysis XXII conference – 31.8.– 4.9.2025, Barcelona, Spain As a representative of the Finnish Chemical Society, I participated in the 2025 Annual Meeting of the Division of Analytical Chemistry of the European Chemical Society...

EuChemS, Division of Organic Chemistry – 27.-28.6.2025, Kööpenhamina, Tanska

EuChemS, Division of Organic Chemistry 27.-28.6.2025, Kööpenhamina, Tanska Euroopan kemianseurojen (EuChemS) orgaanisen kemian jaos järjesti vuotuisen Nuorten tutkijoiden tapaamiseen Kööpenhaminassa 27.–28. kesäkuuta. Tapahtuma järjestettiin viikonloppuna ennen...

EuCheMS Division of Chemistry Education (DCE) and Eurovariety – 1.-4.7.2025, Cracow, Poland

Report from the EuCheMS Division of Chemistry Education (DCE) and Eurovariety1.-4.7.2025, Cracow, Poland EuChemS scientific Divisions and Working Parties enhance networking in their own fields of expertise and promote collaboration with other European and...

EuChemS Division of Organic Chemistry, 16th Young Investigator Workshop (YIW2025)

Report from the EuChemS Division of Organic Chemistry, 16th Young Investigator Workshop (YIW2025)27.6.-28.6.2025, Copenhagen, Denmark The Young Investigator Workshop (IYW) is organised by the EuChemS Division of Organic chemistry to “promote and recognise academic...

KEMIAN SEURAT

Finnish Chemical Societies

Kuva. EuChemS – Food Chemistry Divisionin vuosikokous 2023 (puheenjohtaja Joana Amaral 9. vasemmalta, sihteeri Christina Todasca 7. vasemmalta, Vieno Piironen 5. oikealta)

Osallistuin EuChemS – Food Chemistry Divisionin järjestämään kongressiin EuroFoodChem XXII (14.-16.6.2023) ja vuosikokoukseen (17.6.2023) Belgradissa Serbiassa.

Kongressi oli teemoiltaan laaja kattaen seuraavat aiheet: Food composition, quality and safety; Food Sustainability, including byproducts valorization; Novel foods; Food and health, functional foods and ingredients; Chemical reactions and interactions of food components; Chemical changes in food under processing and storage; Food adulteration, authenticity and traceability; Novel methods for food chemistry; Food contaminants. Olin juuri jäänyt eläkkeelle ja arvostuksen osoituksena uralleni minua oli pyydetty pitämään heti kongressin alussa, osuudessa Food Chemistry Division Awards Session, Zedek-Eysenberg-luento. Olin valinnut aiheekseni “Vitamins – Food Chemistry Research vs Information Needed in Nutrition”, koska vitamiinitutkimus on ollut yksi koko urani jatkuneista tutkimusteemoista alkaen jo väitöstutkimuksessa ja koska tämän aiheen avulla voin osoittaa eri tutkimusalueiden yhteistyön merkityksen ja tarpeen. Olin lisäksi kahden session puheenjohtajana. Kokoukseen osallistui noin 200 henkilöä.

Vuosikokouksen asialistalla oli 14 kohtaa. Keskeistä oli johtoryhmän valinta. Nykyinen puheenjohtaja Joana Amaral (Portuguese Chemical Society) valittiin toiselle toimikaudelle. Rahastonhoitajaksi valittiin Irena Vock (Slovenian Chemical Society). Lisäksi johtoryhmään kuuluvat Cristina Todasca (Romanian Chemical Society), jonka toimikausi sihteerinä jatkuu, ja Marco Arlorio (Italian Chemical Society). Kävimme normaaliin tapaan vuoden toiminnot ja tulevan vuoden suunnitelmat. Keskeinen toimintamuoto on edelleen erilaisten kongressien järjestäminen. Seuraava varsinainen kongressi järjestetään Slovakiassa vuonna 2025. Muita keskeisiä kongresseja ovat Chemical Reactions in foods; Pigments in food; CoCoTea; In Vino Analytica Scientia. Lisäksi osallistutaan kongressiin 9th EuChemS Chemistry Congress (ECC9).

Olin viimeistä kertaa Suomalaisten Kemistien Seuran Suomen edustajana näissä kahdessa tapahtumassa. Olen ollut mukana toiminnassa koko urani ajan ja niinpä nyt päätinkin kokouksen moniin lämpimiin halauksiin.

Vieno Piironen
Professori
Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto
Helsingin yliopisto