AJANKOHTAISTA

EuChemS CompChem 2023 – Thessaloniki, Kreikka 27.-31.8.2023

Professori Antti Poso osallistui Suomen edustajana ”European Chemical Society, Division of Computational and Theoretical Chemistry”  järjestämään EuChemS – CompChem konferenssiin. Konfressin yhteydessä järjestettiin myös Laskennallisen ja teoreettisen kemian jaoston...

Kirjoituksia kemian- ja bioalan ajankohtaisista aiheista

Lue Markus Metsälän artikkeli Optinen spektroskopia ja kuvantaminen sekä muita kirjoituksia ChemBion sivuilta.

Tutustu EuChemS Magazine Plus -lehden kolmanteen numeroon

EuChemS uudisti uutiskirjeitään. Se tarkoittaa, että Brussels News Updates (BNU) ja Chemistry in Europe lopettivat olemassaolonsa tämän vuoden alusta. Samalla lanseerattiin uusi uutiskirje nimeltä EuChemS Magazine. Tutustu lehden kolmanteen numeroon.

56 Bürgenstock Stereokemian Konferenssi – Brunnen, Sveitsi 7.-11.5.2023

1960-luvulla stereokemian ymmärrys ja teoria oli vielä lapsenkengissään. Meille monet itsestään selvät asiat olivat kiisteltyjä, jopa sykloheksaanin substituenttien nimityksille oli monia erilaisia konventioita. Niinpä vuonna 1965 André Dreiding, Vladimir Prelog ja...

KEMIAN SEURAT

Finnish Chemical Societies

Osallistuin Suomen edustajana EFCE:n Mixing working party kokoukseen Portossa 3.7.2023. Kokous pidettiin osana 17th European Conference on Mixing -tapahtumaa (2.-5.7.2023). Konferenssi oli tarkoitus alun perin järjestää jo 2021, mutta sitä siirrettiin Covid -19 -epidemian johdosta tähän kesään. Luulin Porton olevan keskellä kesää tukalan kuuma, mutta niin ei ollutkaan, vaan sää oli siellä oikeastaan pääosin hyvin miellyttävä. Juhannuksen jälkeinen aika on myös suosiollista työmatkoille, kun muut työt ovat jo sen verran hiljentyneet ettei niitä kasaannu matkan aikana kohtuutonta määrää odottamaan.

Itse WP kokous järjestettiin hybridimuodossa ensimmäisen konferenssipäivän esitysten jälkeen. Koska juuri tämä konferenssi on tämän WP:n organisoima, paikan päälläkin oli melko runsaasti osallistujia, silminnäkijäarvion mukaan noin 2/3 jäsenistä. Kokousmuistiot näistä tuppaavat viivästymään, eikä sellaista ole vielä tämän kirjoittamiseen mennessä (17.11.2023) tullut, joten tarkkaa lukua ei ole saatavilla.

Kokouksessa keskusteltiin ensin ehdotuksesta kirjoittaa uusi sekoitukseen liittyvä käsikirja. Tällainen kysely oli tullut eräältä kustantajalta. Sekoitusaiheisia kirjoja, myös käsikirjoja, on melko laajasti saatavilla ja oppikirjoiksikin sopivia jonkin verran, joskaan ei aina englanniksi. Lopputulema oli, ettemme lähde tällaista vapaaehtoistyötä kustantajan hyväksi nyt tekemään, koska emme nähneet riittävää tarvetta kirjalle. Lisäksi keskustelimme tulevista tapahtumista, joissa sekoitus on keskeisessä roolissa, ja äänestimme seuraavasta European Mixing -konferenssista, joka siis on tämän WP:n organisoima. Ehdotuksia tuli vain yksi, Harry van den Akkerin ehdotus konferenssista Irlannissa. Tämä oli uusintaehdotus, josta äänestimme joitain vuosia sitten juuri meneillään olleen Porton konferenssin kanssa, ja silloin tuo Irlanti siis hävisi. Tällä kerralla se luonnollisesti sai kannatusta ja Harry saa järjestää konferenssin nyt toista kertaa. Ensimmäinen kerta oli hänen edellisessä työpaikassaan Delftissä vuonna 2000. Harry jäi eläkkeelle muutama vuosi sitten Delftistä, mutta sai Limerickistä professuurin, jossa ei siinä vaiheessa ollut eläkeikää määritelty joten hän jatkaa aktiivisena yhteisön jäsenenä.

Ville Alopaeus