Kemian Päivät 2019

Ilmoittautuminen ja blogi Keskiviikon ohjelma Torstain ohjelma

Ilmoittautuminen:

Kutsu (PDF)

Kemian ja bioalan ChemBio Finland 2019 -tapahtumassa ensi keväänä on Kemian Päivien -luentojen lisäksi Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlaseminaari, jossa puhuvat kemian nobelistit Ada E. Younath, Sir J. Fraser Stoddart ja K. Barry Sharpless.

ChemBio Finland tarjoaa alan ammattilaisille joka toinen vuosi kohtaamispaikan, jossa tietojen päivittämisen lisäksi verkostoidutaan ja tutustutaan laajan näyttelyn tuoteuutuuksiin. ChemBio Finland -tapahtuma järjestetään keskiviikosta torstaihin 27. – 28.3.2019 Messukeskuksessa Helsingissä.

Kemian Päivien teemoja ovat kiertotalous, ympäristökemia, elintarvikekemia, energia, kemian opetus, analytiikka, radiolääkeainekemia, laskennallinen kemia ja turvallisuus.

Nobelistit Kemian Päivillä

Ada E. Yonath on Israelilainen biokemisti ja kristallografian tutkija. Hän toimii professorina Weissmann-instituutissa Israelissa. Professori Yonath tunnetaan parhaiten ribosomien rakenteen selvittämisestä röntgenkristallografiaa käyttäen. Hänelle myönnettiin vuoden 2009 Nobel, yhdessä Venkatraman Ramakrishnanin ja Thomas A. Steitzin kanssa, työstään ribosomien rakenteen ja toiminnan tutkimuksista.

Sir J. Fraser Stoddart on Skotlantilainen kemisti. Hän toimii nykyisin professorina Northwestern yliopistossa Yhdysvalloissa. Hän tutkimuksensa on suuntautunut supramolekulaariseen kemiaan ja nanoteknologiaan. Erityisesti hänet tunnetaan rotaksaanien sekä katenaanien synteesien suunnittelusta ja ominaisuuksien tutkimisesta. Hänelle myönnettiin kemian Nobel 2016 yhdessä Jean-Pierre Sauvagen ja Bernard Feringan kanssa molekyylikoneiden ja moottorien synteesistä ja suunnittelusta.

K. Barry Sharpless on yhdysvaltalainen kemisti, joka toimii professorina Scripps Research Institutessa, Kaliforniassa. Hänet tunnetaan erityisesti stereoselektiivisistä hapetusreaktioista, joista Sharplessille myönnettiin puolet vuoden 2001 Nobel palkinnosta. Toisen puolen jakoivat William S. Knowles ja Ryoji Noyori. Sharplessin kehittämät hapetusreaktiot kantavat kemistipiireissä hänen nimeään: Sharplessin epoksidointi, Sharplesin asymmetrinen dihydroksylointi ja Sharplessin oxyaminointi.

 


Hyvät kemian ammattilaiset,

Jo hyvän aikaa on orastavalle keväälle sijoittunut ja Messukeskukseen vakiintuneen ChemBio Finland tapahtuman aika. ChemBio Finland 2019 tarjoaa 27.–28. maaliskuuta Helsingin Messukeskuksessa laajan luento- ja seminaariohjelman sekä kattavan näyttelyn. Osana kemian ja bioteknologian ammattitapahtumaa järjestetään Suomalaisten Kemistien Seuran toimesta Kemian Päivät 2019.

Vuosi 2019 on merkittävä vuosi suomalaisessa kemiassa, sillä vietämme kansallisen kemian 100 vuotisjuhlavuotta. Juhlan kunniaksi Suomalaisten Kemistien Seura on saanut houkutelluksi puhujiksi neljä alan nobelistia ja Kemian Päivät voi näin tarjota loistavan ”Nobelistiseminaarin”. Takuuvarmasti kukaan ei jää kylmäksi tässä arvovaltaisessa seurassa ja mielenkiintoisessa ja mieleenpainuvassa luentotilaisuudessa.

Kemian Päiviä odotetaan innolla, sillä omalle tapahtumalle on selvä tarve. Tehtyjen selvitysten ja kyselyjen mukaan vuodesta toiseen kävijöistä liki 90 % on ollut näkemäänsä, kokemaansa ja näyttelyssä saamaansa informaatioon tyytyväisiä. Tyypillinen messuvieras on ahnas arkipäivän tiedolle, jota voi hyödyntää työssään. Vuoden 2019 Kemian Päivien ohjelma rakentuu perinteisen kaavan mukaisesti – on vakiosessioita ja vaihtuvia teemoja, mutta pääosassa on aina uusi tieto ja informaatio sekä mielipiteenvaihtoa stimuloivat keskustelut. Näyttely on myös Kemian Päivien vakio-osio. Oivallinen paikka ja mahdollisuus vaihtaa näkemyksiä, esittää toiveita ja valmistella tulevia investointeja tai niiden toiveita. Näyttely on niin kiinteä osa Kemian Päivien ohjelmaa, että näyttelyyn osallistumiselle varataan aina riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia päivien aikana. Kolmas ulottuvuus päivien aktiiviselle osallistujalle on kollegojen ja vanhojen ystävien tapaaminen.
Erinomainen mahdollisuus näinä kiireisinä aikoina vaihtaa kuulumisia.

Ensimmäisen päivän ohjelmasta mainittakoon kovasti tapetilla oleva kiertotalous, jossa seminaarin sisältö rakentuu ” Chemistry in the circular economy” teeman ympärille. Lääketieteellisiä tutkimuksia kromatografian avulla avaa varmaankin monelle modernin instrumentaalianalytiikan mahdollisuuksia biolääketieteessä. Ensimmäisen päivän ehdoton kruunu on Suomalaisten Kemistien Seuran 100-v juhlaseminaari nobelistiluennoitsijoineen. Toisen päivän ohjelmassa käytetään tietokoneita kemian arvoitusten ratkomiseen sekä pohditaan kemikalisaation merkitystä ja vaikutuksia ympäristöön.

PLAZA tapahtumatorille kootaan jälleen kaikille makuhermoille maistuva ohjelma. Ohjelmaa riittää niin turvallisuudesta, juhlan jälkeisestä aamusta kuin uusista eväistäkin. Ehkäpä kurkistamme myöskin tulevaisuuden kristallipalloon.

Jo vakiintunen tavan mukaisesti Päivien yhteydessä järjestettävät luennot, seminaarit ja Plaza-tapahtumat ovat kävijöille ilmaisia. Olen vakuuttunut siitä, että tapahtuma tarjoaa jälleen osallistujille uutta ja päivitettyä tietoa sekä mukavia hetkiä ystävien seurassa. Uskon myös, että näytteilleasettelijat saavat kaivattuja asiakaskontakteja. Ohjelmatoimikunnan puolesta toivotan kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi ChemBio Finland Kemian Päivät 2019 – tapahtumaan josta riittää juttua vielä pitkälle päivien jälkeenkin.

Kimmo Peltonen
Kemian Päivien ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja