Kemian Päivät 2019

Kemian ja bioalan ChemBio Finland 2019 -tapahtumassa ensi keväänä on Kemian Päivien -luentojen lisäksi Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlaseminaari, jossa puhuvat kemian nobelistit Ada E. Younath, Sir J. Fraser Stoddart ja K. Barry Sharpless. ChemBio Finland tarjoaa alan ammattilaisille joka toinen vuosi kohtaamispaikan, jossa tietojen päivittämisen lisäksi verkostoidutaan ja tutustutaan laajan näyttelyn tuoteuutuuksiin. ChemBio Finland -tapahtuma järjestetään keskiviikosta torstaihin 27. – 28.3.2019 Messukeskuksessa Helsingissä. Kemian Päivien teemoja ovat kiertotalous, ympäristökemia, elintarvikekemia, energia, kemian opetus, analytiikka, radiolääkeainekemia, laskennallinen kemia ja turvallisuus.

Nobelistit Kemian Päivillä

Ada E. Yonath on Israelilainen biokemisti ja kristallografian tutkija. Hän toimii professorina Weissmann-instituutissa Israelissa. Professori Yonath tunnetaan parhaiten ribosomien rakenteen selvittämisestä röntgenkristallografiaa käyttäen. Hänelle myönnettiin vuoden 2009 Nobel, yhdessä Venkatraman Ramakrishnanin ja Thomas A. Steitzin kanssa, työstään ribosomien rakenteen ja toiminnan tutkimuksista.

Sir J. Fraser Stoddart on Skotlantilainen kemisti. Hän toimii nykyisin professorina Northwestern yliopistossa Yhdysvalloissa. Hän tutkimuksensa on suuntautunut supramolekulaariseen kemiaan ja nanoteknologiaan. Erityisesti hänet tunnetaan rotaksaanien sekä katenaanien synteesien suunnittelusta ja ominaisuuksien tutkimisesta. Hänelle myönnettiin kemian Nobel 2016 yhdessä Jean-Pierre Sauvagen ja Bernard Feringan kanssa molekyylikoneiden ja moottorien synteesistä ja suunnittelusta.

K. Barry Sharpless on yhdysvaltalainen kemisti, joka toimii professorina Scripps Research Institutessa, Kaliforniassa. Hänet tunnetaan erityisesti stereoselektiivisistä hapetusreaktioista, joista Sharplessille myönnettiin puolet vuoden 2001 Nobel palkinnosta. Toisen puolen jakoivat William S. Knowles ja Ryoji Noyori. Sharplessin kehittämät hapetusreaktiot kantavat kemistipiireissä hänen nimeään: Sharplessin epoksidointi, Sharplesin asymmetrinen dihydroksylointi ja Sharplessin oxyaminointi.