Yleisötilaisuus: Kemian kierto – kiertotalous ja biomateriaalit

Itä-Suomen kemistiseura järjestää Suomalaisten kemistien seuran 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi maanantaina 28. lokakuuta 2019 kaikille avoimen, kiertotaloutta ja biopohjaisia materiaaleja käsittelevän yleisöluennon. Tilaisuudessa esiintyvät Kemian ja ympäristötekniikan asiantuntija Tiina Rasilainen (Apila Group) sekä Senior Manager Sanna Valkonen (UPM Biochemicals).

Tilaisuus pidetään maanantaina 28.10. Joensuussa, Itä-Suomen yliopiston Futura-rakennuksen salissa F100.

TILAISUUDEN OHJELMA:

klo 17.30 – 18.15 Tiina Rasilainen, Apila Group

Renkaita vedessä – käytetyt autonrenkaat vedenpuhdistajina

Suomessa poistuu vuosittain käytöstä 55 000 tonnia autonrenkaita. Niiden sisältämä kumimateriaali on arvokas raaka-aine, joka soveltuu moniin kiertotalouden ratkaisuihin. Eräs toimivaksi havaittu käyttökohde on erilaiset valuma- ja jätevesien puhdistusratkaisut, sillä renkaista valmistettu leike poistaa vedestä tehokkaasti ja turvallisesti ravinteita, kuten fosforia ja typpeä. Uusia sovelluskohteita ollaan etsimässä esim. teollisuusjätevesien puhdistamisesta.

klo 18.15 – 19.00 Sanna Valkonen, UPM Biochemicals:

Lingiinin monet mahdollisuudet

Lingiini on täysin biopohjainen sidosaine, jota on kaikissa kasveissa ja erityisesti puissa – lingiiniä voi olla jopa 30 % biomassasta. Lingiiniä saadaan sellukeiton ohessa syntyvästä mustalipeästä. Nykyisin valtaosa siitä poltetaan energiaksi. Lingiini on monipuolisuutensa ja kemiallisten ominaisuuksiensa vuoksi erinomainen biopohjainen vaihtoehto korvaamaan fossiilisia raaka-aineita. Lingiiniä käytetään yhä enemmän erilaisissa teollisuuden sovelluksissa, kuten hartseissa. liimoissa, biomuoveissa ja polyuretaaneissa. UPM kehittää ja testaa aktiivisesti teknologioita teollisen mittakaavan konseptien löytämiseksi, josta esimerkkinä UPM:n kehittämä ja kaupallistama ympäristöystävällinen liimausteknologia, jossa puolet vanerin valmistuksessa tarvittavasta öljypohjaisesta fenolista korvataan lingiinillä.

Tilaisuutta ennen tarjolla kahvia sekä Kemia-lehden juhlanumeroita. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Tapahtuma myös facebookissa:

MUKANA TAPAHTUMASSA:

Suomalaisten kemistien seura: https://suomalaistenkemistienseura.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *