EuCheMS:n Kemia ja ympäristö -divisioonan kokous (17.6.2017, Oslo, Norja)
EuCheMS:n (European Association for Chemical and Molecular Sciences) Kemia ja ympäristö -divisioonan (The Division of Chemistry and the Environment) kokous pidettiin 17. kesäkuuta 2017 Oslossa, Norjassa. Kokouksessa kuultiin puheenjohtajan ja jäsenten raportit, käsiteltiin talousasiat ja nettisivujen sisältö. Kokouksessa valittiin divisioonan presidentti kaudelle 2018-2020. Valituksi tuli professori Santiago V. Luis Espanjasta. Divisioonan kokouksen keskeisiä aiheita olivat sellaisten tulevien kongressien ja konferenssien järjestäminen, mistä divisioona on järjestämisvastuussa tai on vahvasti mukana järjestelyissä ja toteuttamisessa.
Kokouksen jälkeen Oslossa oli 16th EuCheMS International Conference on Chemistry and the Environment (ICCE 2017) monine ympäristöaiheineen. Allekirjoittanut toimi yhden session puheenjohtajana.
Seuraava 7th EuCheMS Chemistry Congress (ECC 2018) järjestetään 26.-28.8.2018 Englannissa, Liverpoolissa.
Seuraava divisioonan järjestämä 17th EuCheMS International Conference on Chemistry and the Environment (ICCE 2019) pidetään Kreikassa, Thessalonikissa 16.-20. kesäkuuta 2019. Konferenssi on laaja-alainen ja sen valmistelu jatkuu Steering Committeen kokouksessa maaliskuussa 2018. Vuonna 2021 järjestettävän ICCE-konferenssin pitopaikasta keskusteltiin myös ja alustavaa kannatusta sai Venetsia.
ESPR (Environmental Science and Pollution Research) -lehden Editor-in-Chief, professori Philippe Garrigues, kertoi lehden edelleen jatkuneesta, valtavasta kasuvsta ja erillisistä teemanumeroista. Lehti on divisioonan virallinen julkaisufoorumi.
Lisäksi kokouksessa käsiteltiin muut vuosikokousasiat ja EuCheMS kuulumiset.
Jyväskylässä 22. kesäkuuta 2017
Sirpa Herve
Tutkimusprofessori
EFCE:n Fluid Separation working partyn kokous
(11.5.2017, Liege, Belgia)
Osallistuin Suomen akateemisena edustajana Belgian Liegessä järjestettyyn EFCE:n Fluid Separation –working partyn kokoukseen 11.5.2017. Teollisuuden edustajana Suomesta oli Tuomas Ouni (Borealis). Lähdimme keskiviikkona 10.5. aamupäivällä, ja reittimme kulki ensin lentäen Müncheniin ja Kölniin, ja lopuksi junalla Liegeen. Paikan päälle olisi periaatteessa päässyt helpommin Brysselin kautta. Lentojen hinnat järkeviin aikoihin olivat kuitenkin järkyttävän korkeita. Koska minä halusin säästää suomalaisten veronmaksajien ja Tuomas Borealiksen osakkeenomistajien rahoja, päädyimme pidempään reititykseen. Lentojen vaihdot oli varattu melko tiukoiksi, ja myöhästyimmekin heti jatkolennolta ensimmäisen lennon oltua vähän myöhässä. Hämmästyttävän näppärästi tosin lennon vaihto Lufthansan kanssa hoitui, käytännössä kentällä kävellessä vastasin vain kännykkään tulleeseen viestiin ja sain uuden boarding passin puoli tuntia myöhemmin lähtevään koneeseen. Vaihto onnistui siis ”lennosta”.
Perinteisiä tapoja noudattaen kokoonnuimme keskiviikko iltana epämuodolliselle illalliselle muiden maiden edustajien kanssa. Tulimme suoraan lentokentältä, ja olimme minuuttia ennen sovittua illallisen alkua paikalla. Varsinainen ohjelma alkoi torstaiaamuna teknillisellä osuudella. Siinä kokouksen isäntä Prof. Andreas Pfennig Liegen yliopistosta kertoi ensin heidän yliopistonsa kemian tekniikan opiskelusta ja sen jälkeen omasta tutkimuksestaan. Heidän Chemical Engineering maisteriohjelmaan haetaan Civil Engineering –kandiohjelmasta. Se onkin mielenkiintoinen polku, erityisesti ottaen huomioon keskustelut ainakin Aalto –yliopiston kemian tekniikan kandiohjelman sisällöstä. Monet professorit tuntuvat olevan sitä mieltä, että opiskelijat menevät pilalle, kun eivät saa tarpeeksi nauttia juuri heidän edustamastaan tieteenalasta heti opintojen alussa.
Tapaamisen teknisessä osuudessa oli lisäksi useita muita eri esityksiä sekä Liegen yliopiston että muiden WP:n edustajien tutkimusryhmistä. Teknisen osuuden jälkeen siirryimme Business meeting –osuuteen. Siinä käsiteltiin menneitä ja tulevia tapaamisia, niihin osallistumisia tai osallistumatta jättämisiä ja ennen muuta tulevaa Distillation & Absorption 2018 –konferenssia Firenzessä. Kokouksen jälkeen seurasimme hetken Liegeläistä torstaialkuiltaa ja sen jälkeen suuntasimme hyvin ansaitulle illalliselle. Illallisen aikana isäntämme Prof. Pfennig kertoi olevansa vegaani, mikä Belgiassakin aiheuttaa välillä ravintoloissa hankaluuksia. Hän ei kuulemma ole kuitenkaan täysin fundamentalisti, vaan kuulemma voi juoda punaviiniä silloinkin, kun pullossa ei ole selvästi kerrottu onko viini kirkastettu bentoniitilla vai liivatteella (jos on sanottu, että liivatteella niin silloin ei tietenkään juo, bentoniitti-viini sen sijaan maistuu hyvin).
Perjantaina vuorossa oli kotimatka samaa reittiä mitä tulimme. Tällä kerralla lennot olivat ajallaan ja pääsimme kotiin perjantaina iltapäivällä. Kaiken kaikkiaan jälleen hieno reissu mutta tulipahan tehtyä.
Kiitokset vielä eläkkeelle jäävälle Sirpalle matkajärjestelyistä!
Ville Alopaeus
Aalto-yliopisto
PCCP:n omistajaseurojen johtokunnan kokous
(12.5.2017, Rooma, Italia)
Kylmänä toukokuisena aamuna suuntasin matkani lämpötilagradienttia noudatellen kohti Roomaa osallistuakseni PCCP:n (Physical Chemistry Chemical Physics) omistajaseurojen johtokunnan (ownership board) vuotuiseen kokoukseen. Minulle tämä oli ensimmäinen esiintymiseni kyseisessä kokouksessa otettuani tehtävän vastaan Suomen edustajana Markku Räsäsen jäätyä eläkkeelle.
PCCP:n omistaa 19 kemian alan seuraa, joista pääosa on Euroopasta mutta joukossa on muitakin, kuten esimerkiksi Australia ja Etelä-Korea. Johtokunnan jäsenyys on varsin mielenkiintoinen ikkuna koko lehden toimintaan ja se avaa mahdollisuuden verkottumiseen fysikaalisen kemian alan keskeisten toimijoiden kanssa. Tämä aukeni minulle pikkuhiljaa kahlatessani läpi 71-sivuista kokouksen pohjamateriaalia. PCCP on nyt muutaman voimakkaan kasvun vuoden jälkeen fysikaalisen kemian alan suurin lehti artikkelimäärällä mitattuna ja sen impact factor on jonkin verran yli 4, eli lähes samalla tasolla kuin kilpailijalehti Journal of Physical Chemistry C ja selkeästi korkeampi kuin kyseisen sarjan A ja B lehdet. PCCP:n selvänä strategiana on pitää lehti korkealaatuisena eikä pyrkiä määrään laadun kustannuksella.
PCCP:n organisaatio on melko harvinainen. Omistajaseurojen johtokunta vastaa strategiasta ja se mm. nimittää editorial boardin. Johtokunnan pääintressinä on tieteellisen laadun varmistaminen lehden toiminnassa. Käytännön julkaisutoimintaa pyörittää Royal Society of Chemistry:n kustannusalan ammattilaisten tiimi. Editorial board koostuu fysikaalisen kemian arvostetuista ja kokeneista tiedeyhteisön jäsenistä ja he vastaavat käsikirjoitusten arvioinnista. Näiden kolmen tahon muodostama kokonaisuus on onnistunut samanaikaisesti pitämään lehden tieteellisen tason korkeana, käsikirjoitusten käsittelyajan lyhyenä ja lehden hinnan alhaisena. Artikkelia kohden laskettu hinta onkin fysikaalisen kemian alan alhaisimpia omassa vertailuryhmässään.
Johtokunnan kokous oli mielenkiintoinen kokemus. Rooman Pariolin alueella sijaitseva Italian kemiallisen seuran – Società Chimica Italiana – arvokkuutta henkivä toimisto antoi tilaisuudelle mainiot puitteet. Energisessä kokouksessa puhuttiin asioista avoimesti ja kriittisesti mutta toisten mielipidettä kunnioittaen ja kannat hyvin perustellen. Asialistalla oli mm. uusien jäsenien nimittäminen associate boardiin ja honorary boardiin. Kokousta edeltävänä iltana Italian kemiallisen seuran presidentti tarjosi osanottajille erinomaisen illallisen Circus Maximuksen lähistöllä sijaitsevassa ravintolassa nimeltä Apuleius. Voin kokemukseni perusteella varauksetta suositella ravintolaa kollegoille, jotka käyvät Roomassa. Merkillepantavaa Roomassa oli se, että nähtävyyksien edustalla partioi rynnäkkökiväärein ja sotilasajoneuvoin varustettuja partioita ja kohteisiin pääsi vain metallinpaljastinten läpi. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut mitenkään häiritsevän innokkaasti kohteesta toiseen vaeltavia turistijoukkoja. Uskon, että kaikki arvostivat sotilaiden tuomaa turvallisuuden tunnetta viimeaikaisten terrori-iskujen valossa.
Kaiken kaikkiaan koen johtokunnan jäsenyyden erittäin mielekkäänä. Pyrin tehtävässäni välittämään informaatiota ja kommunikoimaan molempiin suuntiin. Kannustankin lukijoita ottamaan yhteyttä allekirjoittaneeseen jos heillä on kehittämisehdotuksia lehden suhteen tai jos he ovat havainneet epäkohtia sen toiminnassa. Samalla kannustan harkitsemaan hyvien käsikirjoitusten lähettämistä lehteen. Lukijoille saattaa tulla yllätyksenä, että PCCP jakaa rojalteja vuosittain omistajaseuroille maista julkaistujen artikkelien lukumäärän suhteessa. Rojaltin saava maa määräytyy vastaavan kirjoittajan (corresponding author) mukaan. Julkaisemalla PCCP:ssä voit siis samalla hankkia lisätuloja omalle seurallesi.
Tämänkertaisesta kokouksesta lähtiessäni olin jo saanut monta uutta tuttavaa ja kuullut monia mielenkiintoisia tarinoita. Jäänkin mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa kokousta vuoden päästä Tukholmassa.
Mika Pettersson
Fysikaalisen kemian professori
Jyväskylän yliopisto
EuCheMS:n Kemia ja ympäristö -divisioonan johtoryhmän kokous
(25.2.2017, Bordeaux, Ranska)
Kokouksen keskeisiä aiheita olivat tulevien kongressien ja konferenssien järjestäminen, sellaisten, missä divisioona on kokouksen järjestämisvastuussa tai mukana. Toinen keskeinen aihe oli divisioonan vuosikokouksen valmistelu.
Kokouksen tärkein aihe oli divisioonan järjestämä16 th EuCheMS International Conference on Chemistry and the Environment (ICCE 2017), mikä pidetään Norjassa, Oslossa 18. – 22. kesäkuuta 2017. Konferenssipaikka on Oslon yliopiston kampus. Konferenssi on laaja-alainen ja suo mahdollisuuden monien tutkimustulosten kuulemiseen ja esittämiseen sekä kontaktien luomiseen.
Seuraava 7 th EuCheMS Chemistry Congress järjestetään Englannissa, Liverpoolissa 26.-30. elokuuta 2018.
Vuonna 2019 järjestettävän 17 th EuCheMS International Conference on Chemistry and the Environment (ICCE 2019) valmistelu alkoi myös kokouksessa. Tämä konferenssi pidetään Kreikassa Thessalonikissa 16.-20.6.2019.
ESPR (Environmental Science and Pollution Research) lehden Editor-in-Chief professori Philippe Garrigues kertoi lehden jatkuvasta, valtavasta kasvusta. Vuonna 2016 lehti julkaisi 2350 artikkelia eli yhteensä 25514 sivua. Lehti on myös divisioonan virallinen julkaisufoorumi.
Lisäksi kokouksessa käsiteltiin EuCheMS:n uusia nettisivuja ja niiden sisältöä sekä kuultiin eri maiden keskeisistä, tulevista, kansainvälisistä tapahtumista.
Jyväskylässä 27. helmikuuta 2017
Sirpa Herve
Tutkimusprofessori