AJANKOHTAISTA

EuChemS CompChem 2023 – Thessaloniki, Kreikka 27.-31.8.2023

Professori Antti Poso osallistui Suomen edustajana ”European Chemical Society, Division of Computational and Theoretical Chemistry”  järjestämään EuChemS – CompChem konferenssiin. Konfressin yhteydessä järjestettiin myös Laskennallisen ja teoreettisen kemian jaoston...

Kirjoituksia kemian- ja bioalan ajankohtaisista aiheista

Lue Markus Metsälän artikkeli Optinen spektroskopia ja kuvantaminen sekä muita kirjoituksia ChemBion sivuilta.

Tutustu EuChemS Magazine Plus -lehden kolmanteen numeroon

EuChemS uudisti uutiskirjeitään. Se tarkoittaa, että Brussels News Updates (BNU) ja Chemistry in Europe lopettivat olemassaolonsa tämän vuoden alusta. Samalla lanseerattiin uusi uutiskirje nimeltä EuChemS Magazine. Tutustu lehden kolmanteen numeroon.

EFCE Mixing WP kokous Portossa

Osallistuin Suomen edustajana EFCE:n Mixing working party kokoukseen Portossa 3.7.2023. Kokous pidettiin osana 17th European Conference on Mixing -tapahtumaa (2.-5.7.2023). Konferenssi oli tarkoitus alun perin järjestää jo 2021, mutta sitä siirrettiin Covid -19...

KEMIAN SEURAT

Finnish Chemical Societies

ISIC 22/BACG 52 -konferenssin tilastoja osallistuneista.

Euroopan kemiantekniikan liiton kiteytystyöryhmän kokous Glasgowssa 6.9.2023

Euroopan kemiantekniikan liiton kiteytystyöryhmän vuosikokous (European Federation of Chemical Engineering, Working Party on Crystallization) järjestettiin 6.9.2023 puheenjohtaja prof. Daniele Marchision Politecnico di Torino:sta kutsumana. 

Kokous järjestettiin Glasgowssa ISIC 22/BACG 52 -konferenssin ‘22th International Symposium of Industrial Crystallization’ yhteydessä 5.-8.9.2023. Myös British Association of Crystal Growth 52-konferenssi oli osa kyseistä konferenssia. Symposiumiin osallistui kaiken kaikkiaan yli 350. ISIC-konferenssien yhteydessä palkitaan myös ansioituneimmat väitöskirjatyöt, joiden arviointeihin WP on Crystallization:in jäsenistä koostuva komitea osallistuu. Myös ISIC22-konferenssin yhteydessä ennen varsinaisen konferenssiohjelman alkua järjestettiin luentoja käsittäen kiteytyksen perusteet, mallinnusta sekä teollisia kiteytysprosesseja. Tästäkin kokonaisuudesta WP on Crystallization vastaa.  KTH esitteli koostetta Tukholmassa järjestetystä BIWIC 2023:sta.

Kiteytystyöryhmän kokouksessa keskusteltiin 2025 Budapestissa Unkarissa järjestettävästä 23rd International Symposium on Industrial Crystallization – ISIC23-konferenssista. ISIC23-konferenssin pääjärjestäjät prof. Zoltan Nagy Loughboroughin yliopistosta/Purduen yliopistosta ja hänen kollegansa Unkarista kuvasivat kokouksessa ISIC23-konferenssijärjestelyjen tilannetta. Muita tulevia kiteytyskonferensseja ovat esimerkiksi Thaimaassa 2024 järjestettävä International Conference on Crystal Growth of Organic Materials sekä BIWIC 2024 Delftin yliopistossa. Teollisen kiteytyksen ISIC-konferensseja järjestetään kolmen vuoden välein ja osallistujamäärät ovat olleet tyypillisesti luokkaa 300. Vuosikokouksessa keskusteltiin myös konferenssiosallistumisten ja kiteytystyöryhmän muun toiminnan ympäristövaikutuksista. Myös uusista liitännäisjäsenehdokkaista Japanista, Thaimaasta ja Turkista keskusteltiin. Myös yhteistä MSCA-tohtorikoulutusohjelmahanke-esitystä on valmisteltu tähtäimenä marraskuun lopulla 2023 umpeutuva haku. 

Kokouksen asialistalla olivat myös spotlight talk-tilaisuuksien järjestämisestä tulevaisuudessa, joiden potentiaaleista aihepiireistä päätettiin jatkaa keskusteluja. Kiteytystyöryhmän toiminta sisältää myös vuotuiset kiteytyskesäkoulut, joita päätettiin jatkaa.

Työskentely kiteytystyöryhmän jäsenenä on ollut antoisaa ja se on ollut tärkeä yhteistyöverkosto teollisen kiteytyksen alalla. 

Marjatta Louhi-Kultanen
Professori, Department of Chemical and Metallurgical Engineering, School of Chemical Engineering, Aalto-yliopisto