AJANKOHTAISTA

Toukokuun uutiskirjeitä 2021

EuChemS Brussels News Updates, May 2021

Huhtikuun uutiskirjeitä 2021

EuChemS Brussels News Updates, April 2021

Finntesting -yhdistyksen kevätseminaari ja jäsenkokous

FINNTESTING-YHDISTYKSEN KEVÄTSEMINAARI Mittausepävarmuuden arviointi MUkit-ohjelmalla Aika:         Maanantai 31.5.2021 klo 09.30 Paikka:     Webinaari Microsoft Teams -yhteydellä Ilmoittaudu tilaisuuteen lähettämällä sähköpostiviesti osoitteeseen...

KEMIAN SEURAT

Finnish Chemical Societies

Euroopan kemiantekniikan liiton kiteytystyöryhmän kokous käsitteli konferenssien ja kesäkoulujen järjestämistä

Euroopan kemiantekniikan liiton kiteytystyöryhmän vuosikokous järjestettiin 17.9.2020. Kokouksen oli kutsunut koolle puheenjohtaja, professori Marco Mazzotti ETH:sta. Vuosikokouksen asialistalla olivat lähinnä kiteytyskonferenssien sekä kiteytyskesäkoulujen järjestäminen.

Kokous järjestettiin Firenzenssä EFCE-kongressin ‘12th European Congress of Chemical Engineering – ECCE12’ yhteydessä 15.-19.9.2019. Myös kongressi ‘5th European Congress of Applied Biotechnology – ECAB5’ oli osa kyseistä EFGE-tapahtumaa. ECCE12-konferenssissa kiteytystyöryhmä oli vastannut ‘Crystallization Fundamentals and Industrial Processes’ workshopin 16.9.2019 ja minisymposiumin ohjelman 17.9.2019 toteutuksesta.

Kiteytystyöryhmän kokouksessa keskusteltiin 8.-11.9.2020 2020 Potsdamissa järjestettävästä 21th International Symposium on Industrial Crystallization – ISIC21-konferenssista. Konferenssin pääjärjestäjinä ovat professori Heike Lorenz sekä professori Andreas Seidel-Morgenstern Max Planck Institute:sta ja Otto von Guericke-yliopistosta Saksasta. He kertoivat kokouksessa konferenssijärjestelyjen tilanteesta. Tällä hetkellä on tiedossa, että yleismaailmallinen koronatilanne 2020 saattaa johtaa siihen, että konferensseja peruutetaan tai siirretään myöhempään ajankohtaan.

Muita Euroopassa järjestettäviä kiteytyskonferensseja ovat esimerkiksi Brysselissä 13.- 16.9.2020 järjestettävä 14th International Conference on Crystal Growth of Organic Materials. Aalto-yliopisto järjestää Dipolissa 27th International Workshop on Industrial Crystallization BIWIC 2021 konferenssin 25.-27.8.2021.
Kokouksessa käsiteltiin myös hakemusesitys seuraavan ISIC22-konferenssin järjestämiseksi ja esitys hyväksyttiin. Päätös julkistetaan ISIC21-konferenssin yhteydessä. Teollisen kiteytyksen ISIC-konferensseja järjestetään kolmen vuoden välein ja osallistujamäärät ovat olleet tyypillisesti luokkaa 300.
Kokouksessa päätettiin perustaa palkintotyöryhmä kiteytyspalkinnon (2020 Excellence Award in Crystallization) saajan valitsemiseksi ISIC21-konferenssissa. Palkinnonsaajaesityksiä on mahdollista tehdä 30.4.2020 asti.

Kiteytystyöryhmän toiminta sisältää myös vuotuiset kiteytyskesäkoulut. Kokouksessa keskusteltiin kokemuksista aikaisemmista kesäkouluista, alustavasti seuraavien kesäkoulujen pääteemoista sekä digitaalisten opetusmenetelmien hyödyntämisestä. Myös ISIC21-konferenssin yhteydessä ennen varsinaisen konferenssiohjelman alkua järjestetään luentoja käsittäen kiteytyksen perusteet, mallinnusta sekä teollisia kiteytysprosesseja.

Vuosikokouksessa keskusteltiin myös konferenssiosallistumisten ja kiteytystyöryhmän muun toiminnan ympäristövaikutuksista.
Työskentely kiteytystyöryhmän jäsenenä on ollut antoisaa. Aika näyttää, mitkä tulevat olemaan tulevaisuuden tarpeet ja haasteet teollisessa kiteytyksessä liittyen esimerkiksi biotalouteen ja kiertotalouteen.

Marjatta Louhi-Kultanen
Professori, kemian tekniikan ja metallurgian laitos, Kemian tekniikan korkeakoulu, Aalto-yliopisto